2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Radisics Milán: Magyar szürke c. albuma a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál talán legszebb kiadványa.

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/12384"><img class="image thumbnail" src="/files/images/magyarszurkeborito.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="83" /></a></span> <p>A szerző - Radisics Milán - 1999 óta fotózik professzionális szinten, de számos díjat nyert fotóival, és 2006-ban valamint 2007-ben arany Pro-Typographia díjat kapott. A National Geographic Magyarország megbízásából több projekten dolgozik. </p><p>

  magyarszurkeborito.thumbnail

A szerző – Radisics Milán – 1999 óta fotózik professzionális szinten, de számos díjat nyert fotóival, és 2006-ban valamint 2007-ben arany Pro-Typographia díjat kapott. A National Geographic Magyarország megbízásából több projekten dolgozik.

  magyarszurkeborito.thumbnail

A szerző – Radisics Milán – 1999 óta fotózik professzionális szinten, de számos díjat nyert fotóival, és 2006-ban valamint 2007-ben arany Pro-Typographia díjat kapott. A National Geographic Magyarország megbízásából több projekten dolgozik.

Ez a gyönyörű album kb. 150  művészi fotó segítségével vezet be a magyar szürke szarvasmarha különös, és a legtöbb ember számára ismeretlen világágba. Bemutatja a világörökség részének elválaszthatatlan elemét, e büszke történelmi fajta értékeit, és egyúttal értéket is teremt. Felvillantja annak az országnak, nemzetnek a felelősségét, amelynek legfontosabb exportcikke hosszú évszázadokon át a magyar szürke húsa volt, a közelmúltban mégis csaknem hagyta teljesen kipusztulni. Ugyanakkor tiszteleg az előtt a maroknyi ember előtt, akiknek köszönhető, hogy ez mégsem következett be.

kép a magyar szürke albumból: szemKép a Magyar szürke albumból: SzemAz album egy a kihalástól megmenekült állatfajta, a pusztai élet, a legfontosabb hungarikumunk szuggesztív ünneplése. Rávilágít a természetfotó erejére, mert nemcsak az olvasó elé tárja a bennünket körülvevő világ szépségeit, de a megőrzésükhöz is segítséget nyújt.

A kötet fotóanyaga lvalószínűtlen csodákat tár elénk, azt gondolhatjuk, ilyen színek nem is léteznek, de a kiváló művész meglátta az őszi táj lila árnyalatait, a nyár aranyszínét, amelyet a borítófotón is láthatunk, de az album belsejében egy dupla oldalon szintén megbabonáz minket. Az állatok alapos megfigyelése egészen a kisborjú világrajöveteléig tesz részesévé a csodának.

A kötet nem az év hónapjai szerint osztja fel a tartalmat, hanem visszatér a pusztai pásztorok időszámításához: Szent György napja előtt, Szent Györgytől Szent Mihályig és Szent Mihály napja után…    Ebben a sorrendben követi  a magyar szürke egy napját, egy évét, s a sok évszázados történetét, s közben elbeszéli annak történetét is, ahogyan maga a fotográfus ismerkedett az állatokkal és a velük foglalkozó emberekkel.

magyarszurkeborito.thumbnail

MAGYAR SZÜRKE
Kiadó: Geographia Kiadó, a National Geographic Society könyveinek magyarországi kiadója
Méret: 300 × 230
192 oldal
150 fotó
Nyelv: magyar
Fotók: Radisics Milán
Szöveg: Horváth Árpád
Elõszó: Dr. Bodó Imre
cérnafűzött kötött, védőborítóval
Fogyasztói ára: 7500 Ft

Lenhardt Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.