Július hónapban ismét Szekérfesztivál lesz Budapesten. A Szekérfesztivál csapata a szokott helyszínről a Hősök teréről indul délelőtt 10 órakor és kb. 12:30-13:00 óra magasságában érkezik meg a Vörösmarty térre.

 

Július hónapban ismét Szekérfesztivál lesz Budapesten. A Szekérfesztivál csapata a szokott helyszínről a Hősök teréről indul délelőtt 10 órakor és kb. 12:30-13:00 óra magasságában érkezik meg a Vörösmarty térre.

 

A hívők ünnepi menetben húzzák az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak feldíszített szekerét. A menet előtt lovasok, táncosok, gólyalábasok haladnak. A gyermekek is igen kedvelik a színes látványosságot. Az ünnepi felvonuláshoz bárki csatlakozhat vallási hovatartozástól vagy kortól függetlenül.

 

Mind a gyermekek, mind az idősebb korosztály általában kellemes kikapcsolódásként éli meg a Ratha Játrá ünnepséget. Ám a fesztivál nagyon komoly lelki jelentőséggel bír a hinduk, a vaisnavák és Krisna-hívők életében, ugyanis az Úr Krisna szeretteihez való hazatérésére emlékeznek a hívek. A Szekérfesztivált több hetes belső meditációs folyamat előzi meg általában a hívek életében, akik heteken át készülnek az ünnepélyre. Füzérek készítésével, valamint sütemények sütésével is megpróbálnak az Istenség Legfelsőbb Személyiségének kedvébe járni. A Szekérfesztiválra egyébként bárki hozhat egy kis apróságot ajándékba, vegán finomságokat, natúr, sótlan olajos magvakat, gyümölcsöket, virágokat – ezeket felajánlják a menet során Dzsagannáthnak és társainak. A felajánlott finomságokat a menet végén pedig kiosztják a résztvevők között.

 

A szekér az Andrássy út – József Attila utca – Széchenyi tér – Vörösmarty tér útvonalon halad majd.

A téren este 7 óráig változatos fesztiválprogrammal várják az érdeklődőket az előadók. Jóga, indiai zenei bemutató, tánckavalkád, dobshow, előadások, beszélgető és kérdezz-felelek programok, ételkóstoló, kirakodó vásár várja a kedves vendégeket. Mivel 2014 a gyermekek éve a Krisna-hívők közösségében, ezért a Szekérfesztiválon is számos változatos gyermekprogrammal várják az érdeklődőket.

 

Az ünnepséget 13 órakor megnyitja és beszédet mond az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövete képviseletében Nateshan Satyamurty úr, Tarlós István főpolgármester nevében pedig Bányai László főtanácsos úr, valamint Sivaráma Swámi az MKTHK vezető lelkésze.

 

Az idei fesztivál különlegessége a nyugaton már igen népszerű kírtan jóga show lesz. A kírtan jóga nem egyszerűen egy koncert, leginkább a flow kifejezéssel leírható, lelki, spirituális élmény, a közös zenélésen és éneklésen keresztül. A mantrák éneklésekor, amelynek során különleges, transzcendentális témájú és dallamvilágú vibrációkat szóltatnak meg a zenészek, egy mási szférába kerülhetünk. A kírtan jóga igazi élmény, amelyet érdemes kipróbálni a Gunagrahi – Kirtan for the Soul csapatának jóvoltából. A kírtan jóga folyamatába bárki bekapcsolódhat.

 

Az ünnepélyhez való csatlakozás természetesen díjtalan, azonban érdemes egy csepp szolgálatot ajánlani, és legalább néhány percig húzni az Úr szekerét (igazán könnyű így együttesen), hiszen ez minden korábbi tettünk negatív visszahatásaitól megszabadít bennünket.

 

Részletes program:

 

10.00 Szekér indulás a Hősök teréről, ünnepi menet

12.45 Szekér érkezése a Vörösmarty térre

13.00 Megnyitó beszédek – díszvendégeink: Nateshan Satyamurty úr, Bányai László úr

13.15 Megnyitó Sivaráma Swámi – vezető lelkész

13.45 Indiai zenés meditáció

14.00 Gyermek táncműsor – krisna-völgyi általános iskola

14.10 Ütem: Dob bemutató – budapesti iskolánk diákjai

14.20 Tradicionális indiai táncműsor

14.40 Elképesztő ászanák – Jógashow (Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola)

15.15 Kírtan jóga – Gunagrahi – Kirtan for the Soul csapata

15.45 Promise – pantomim-műsor

16.15 Gyermek dobshow – krisna-völgyi általános iskola

16.30 A védikus bölcsesség (előadás) – Lilasuka das

17.00 Tradicionális indiai táncbemutató

17.15  Taiko és mridanga dobshow

17.45 Tradicionális indiai dallamok – Nitai Bhavana das (ex Replika)

 

(A program változtatás jogát a szervezők fenntartják)

 

www.krisna.hu

www.szekerfesztival.krisna.hu

 

 Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük