2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rátz Tanár Úr Életműdíj 2007 – Nyolcmillió forint tanároknak

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/6249"><img class="image thumbnail" src="/files/images/racz.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.ratztanarurdij.hu/" title="http://www.ratztanarurdij.hu/" width="69" height="100" /></a><span style="width: 67px" class="caption"><strong><a href="http://www.ratztanarurdij.hu/">http://www.ratztanarurdij.hu/</a> </strong></span></span>  <p>Idén hetedik alkalommal, október 29-én adják át a kiemelkedő hazai természettudományos középiskolai pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. A kuratóriumhoz ebben az évben összesen 105 nevezés érkezett, a nyolc díjazott személyéről a kuratórium október 19-ig dönt.</p><p>

http://www.ratztanarurdij.hu/http://www.ratztanarurdij.hu/  

Idén hetedik alkalommal, október 29-én adják át a kiemelkedő hazai természettudományos középiskolai pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. A kuratóriumhoz ebben az évben összesen 105 nevezés érkezett, a nyolc díjazott személyéről a kuratórium október 19-ig dönt.

http://www.ratztanarurdij.hu/http://www.ratztanarurdij.hu/  

Idén hetedik alkalommal, október 29-én adják át a kiemelkedő hazai természettudományos középiskolai pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. A kuratóriumhoz ebben az évben összesen 105 nevezés érkezett, a nyolc díjazott személyéről a kuratórium október 19-ig dönt.

A 2000-ben alapított Rátz Tanár Úr Életműdíj minden évben négy tantárgy két-két prominens pedagógusát jutalmazza munkásságáért, fejenként egy-egy millió forinttal. A középiskolai matematika, fizika, biológia és kémia tárgyak tanításában kiemelkedő eredményeket elért tanárokat környezetük bármely tagja (kollégák, volt diákok, szülők) jelölheti a díjra.

Az idei elismeréseket október 29-én, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében, a díjat odaítélő alapítványt létrehozó nagyvállalatok képviseletében Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója, Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke és Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója adja át. A rendezvényt Prof. Dr. Kroó Norbert, az MTA alelnöke, az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának tagja, az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke nyitja meg.

A kuratóriumhoz 2007-ben összesen 105 felterjesztés érkezett, a legtöbb matematikából (35) és fizikából (31). A kémia tantárgy oktatásáért 20, biológiából 19 pedagógust terjesztettek fel országosan. A legaktívabb ajánlók Közép-Magyarországon (39 százalék) és a nyugat-dunántúli régióban (22 százalék) találhatók.

A jelentkezések és a díjazottak száma az elmúlt hét év során is hasonló területi eloszlást követett. Az eddigi negyven díjazottból huszonegyen Budapesten és Pest megyében, heten pedig a Nyugat-Dunántúlon dolgoznak, illetve dolgoztak. Érdemes tehát mindenhol odafigyelni a tanárok nevezésére, hiszen minden régióban ugyanannyi kiemelkedő kvalitású pedagógusunk van, akik jogosultak lennének a díjra – szorgalmazza az arányok kiegyenlítését Prof. Dr. Kroó Norbert. Arra, hogy az elismerést nem csak lezárt életpálya után ítéli oda a kuratórium, jó példa Villányi Attila, aki 2004-ben, alig 46 éves korában vette át a díjat Bogsch Erik vezérigazgatótól, kémia oktatói munkásságáért. A legidősebb kitüntetett a 2006-ban, kilencvenévesen elhunyt Kovács Mihály volt, aki fizikaoktatói tevékenységéért kapott elismerést 2003-ban, 87 éves korában.

http://www.ratztanarurdij.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.