2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Eppich Győző-Lőrincz Szabolcs: Három módszer a bérstatisztika fehéredés okozta torzítottságának becslésére

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/6172"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image1.thumbnail_4.jpg" border="0" alt="www.mnb.hu" title="www.mnb.hu" width="100" height="48" /></a><a href="/node/6173"><span style="width: 98px" class="caption"><strong>www.mnb.hu</strong></span>Az előző tanulmányban az adózással foglalkoztunk.</a></span>Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett hozzánk piaci elemzőktől az általunk használt, a bérek alapfolyamatát meghatározó módszerekre vonatkozóan, különös tekintettel a fehéredés korrekciójára.( A tanulmány letölthető a cikk végéről)</p><p> 

www.mnb.huwww.mnb.huAz előző tanulmányban az adózással foglalkoztunk.Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett hozzánk piaci elemzőktől az általunk használt, a bérek alapfolyamatát meghatározó módszerekre vonatkozóan, különös tekintettel a fehéredés korrekciójára.( A tanulmány letölthető a cikk végéről)

 

www.mnb.huwww.mnb.huAz előző tanulmányban az adózással foglalkoztunk.Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett hozzánk piaci elemzőktől az általunk használt, a bérek alapfolyamatát meghatározó módszerekre vonatkozóan, különös tekintettel a fehéredés korrekciójára.( A tanulmány letölthető a cikk végéről)

 

Az általunk kidolgozott fehéredési becslési módszereket bemutattuk már az Inflációs Jelentések egy-egy keretes írásában, azonban ez szükségképpen csak vázlatos leírást tett lehetővé. A jelen írásban úgy szeretnénk bemutatni a becsléseket, hogy azok viszonylag könnyen reprodukálhatók legyenek.

A tanulmányban röviden bemutatjuk a béradatok esetleges torzítottságát korrigáló három módszerünket. Ennek a torzításnak a gazdaság fehéredése lehet az oka. Mivel közvetlenül nem figyeljük meg a fehéredést, a módszereink indirektek. Mindhárom esetben felállítjuk a bérek adatgeneráló folyamatának egy modelljét. Ezen folyamatokban törést tapasztalunk 2006 második felében. Az egy adott módszer által kapott, fehéredéssel korrigált idősornak azt a fiktív béridősort nevezzük, amely akkor valósult volna meg, ha az adatgeneráló folyamatban nem következik be a törés. Az első módszer az ágazati bérkülönbségekre, a második a létszám-kategóriákra, míg a harmadik a béreloszlás becslésére alapul. A három módszer mind mértékében, mind lefutásában hasonló becslést ad a fehéredésről. A torzítás mértéke jelentősebb lehetett 2006-ban, majd fokozatosan lecsengett. A bérindexek még a fehéredési korrekció után is jelentősnek tekinthető dinamika-emelkedést mutattak a vizsgált periódusban. Így nem mondhatjuk, hogy a KSH által publikált bérstatisztikában megfigyelhető gyorsulás teljes egészében a gazdaság fehéredését célzó kormányzati intézkedések hatásának tudható be.

http://www.mnb.hu/resource.aspx?ResourceID=mnbfile&resourcename=MT_66

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.