2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rekordmennyiségű vírus 2008-ban

2 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/22085"><img class="image thumbnail" src="/files/images/panda.thumbnail_2.jpg" border="0" alt="Rátekintés 2008-ra" title="Rátekintés 2008-ra" width="100" height="79" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Rátekintés 2008-ra</strong></span></span> <p>A Panda Security 2008-as visszatekintéséből kiderül: 2008-ban rekordmennyiségű vírus öntötte el a gépeinket, jóval több, mint az azt megelőző 17 évben. </p><p>

  rátekintés 2008-raRátekintés 2008-ra

A Panda Security 2008-as visszatekintéséből kiderül: 2008-ban rekordmennyiségű vírus öntötte el a gépeinket, jóval több, mint az azt megelőző 17 évben.

  rátekintés 2008-raRátekintés 2008-ra

A Panda Security 2008-as visszatekintéséből kiderül: 2008-ban rekordmennyiségű vírus öntötte el a gépeinket, jóval több, mint az azt megelőző 17 évben.

A Panda Security elemző laboratóriumába, a PandaLabs-be 2008-ban naponta 35 ezer vizsgálatra váró minta érkezett, amelyből napi 22 ezerre tehető az új fertőzések száma. Összevetve ezeket az adatokat a vállalat korábbi eredményeivel, kitűnik, hogy mindez abszolút rekordnak számít: a tavalyi évben ugyanis több malware (fenyegetés) született, mint az azelőtti 17 évben összesen.

A fenyegetések 99%-át a Panda Security új, kollektív intelligencia technológiája biztonsággal felismerte, és kategorizálta, ami alapján kijelenthető, hogy 2008 egyben a trójai programok éve is volt: az összes fertőzés 70%-áértt ezek a banki és bizalmas adatok ellopására tervezett behatolók voltak felelősek. Az adware (kéretlen reklámokat indító) programok a második helyet csupán alig 20%-kal, míg a férgek a harmadik helyet 4,22%-kal szerezték meg.

Banki trójai programok: továbbra is „diadalmenet"

Reneszánszukat élik a banki trójai programok: ezek a rejtőzködő kártevők arra várnak, hogy a felhasználó felkeresse az internetbankja címét – ekkor pedig megszerzik a hozzáféréseket. A tavalyi banki trójaiak alapvetően három kategóriára oszthatók:

  1. Brazil trójaiak (Banbra, Bancos): tervezőik elsősorban a brazil és portugál banki hozzáférések ellopására hozták őket létre.
  2. Orosz trójaiak, 1.0 verziók (Cimuz, Goldun): ezek a programok egyre ritkábbak, hiszen elavultak, és könnyebb őket felismerni.
  3. Orosz trójaiak, az új, 2.0 generáció (Sinowal, Torpig, Bankolimb): a különlegességük, hogy egy-egy új „célpont-bank" hozzáadásához nem szükséges magát a trójai programot módosítani, elég csak a bank adatait hozzáadni egy külön konfigurációs fájlhoz. Ilyen módon ezek a trójaiak a legsikeresebbek és a legagresszívabbak: villámgyorsan alkalmazkodnak, és rendkívül nagy sebességgel terjeszkednek.

A Panda Security 2008-as összefoglalója elérhető a következő címen:

http://www.pandasecurity.com/enterprise/security-info/tools/reports.htm

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.