2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rekordsebességgel terjedhetnek el a defekttűrő gumiabroncsok

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5088"><img class="image thumbnail" src="/files/images/defektturo.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az elvi működési vázlat" title="Az elvi működési vázlat" width="100" height="55" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Az elvi működési vázlat</strong></span></span> <p>A defekttűrő gumiabroncsoknak köszönhetően nem csak a pótkerék és az ormótlan emelő kerülhet le néhány éven belül végleg az autók kötelező felszerelésének listájáról, hanem eltűnhetnek a defektek okozta balesetek is.</p><p>

 az elvi működési vázlatAz elvi működési vázlat

A defekttűrő gumiabroncsoknak köszönhetően nem csak a pótkerék és az ormótlan emelő kerülhet le néhány éven belül végleg az autók kötelező felszerelésének listájáról, hanem eltűnhetnek a defektek okozta balesetek is.

 az elvi működési vázlatAz elvi működési vázlat

A defekttűrő gumiabroncsoknak köszönhetően nem csak a pótkerék és az ormótlan emelő kerülhet le néhány éven belül végleg az autók kötelező felszerelésének listájáról, hanem eltűnhetnek a defektek okozta balesetek is.

Szeptember 1-én minden eddiginél szigorúbb biztonsági szabályokat vezettek be a gumiabroncsok terén az Egyesült Államokban. Negyven év óta először szerepel a tesztek között a gumiabroncsok tesztje alacsony – a szükségesnél 40 százalékkal kisebb – keréknyomás mellett. A változó szabályok amellett, hogy kiszámíthatóbbá tehetik a közlekedést, újabb forradalmat indíthatnak el az autók biztonsági rendszereinek terén.

1885 óta – amikor Edward J. Claghorn benyújtotta a biztonsági öv szabadalmát – a fejlesztők folyamatosan ontják magukból a vezetési biztonságot jelentősen javító találmányokat. A biztonsági övet, a légzsákot, vagy a blokkolásgátlót (ABS) ma már az autók természetes tartozékának tekintjük.

A defekttűrő gumiabroncsok rekordsebességű elterjedése sem várat már sokáig magára: a J.D. Power and Associates kutatóintézet felméréséből kiderül, hogy a sofőrök túlnyomó többsége – 84 százaléka – a defekttűrő gumiabroncsot látná legszívesebben a következő biztonsági elemként.

Bár a defekttűrő abroncs története egészen 1892-ig, a szabadalom bejegyzéséig nyúlik vissza, az első valóságban is alkalmazott defekttűrő abroncsot 1934-ben fejlesztette ki a Goodyear. A gumiabroncs Lifeguard („Életmentő") névre keresztelt belső tömlőt kapott, mely sérülés esetén is csak lassan, fokozatosan engedte elszökni a guminyomást. A Goodyearnak évtizedeken át nem akadt versenytársa a defekttűrő gumiabroncsok piacán. Az 1978-ban bemutatott SST (Self Supporting Tire, azaz „önhordó abroncs") azonban felkeltette a konkurencia érdeklődését is.

A Goodyear a nyolcvanas években egy forradalmian új, aszimmetrikus kerék kifejlesztésével szilárdította meg vezető pozícióját. Hasonló koncepció alapján készült a Dunlop Denloc elnevezésű gumiabroncsa is, melyet a cég az utak akkori királyához, a Porsche 959 sportkocsihoz tervezett. Bár a tapasztalatok kedvezőek voltak – 1997-ben az új Chervolet Corvette már gyári szerelésben defekttűrő Goodyear gumiabroncsokat kapott – a nehézkes és költséges szerelés miatt mégis további fejlesztésre volt szükség.

2002-ben a Goodyear, a vele immár azonos cégcsoporthoz tartozó Dunlop és három másik gumiabroncsgyártó megegyezett a fejlesztések összehangolásáról. Az együttműködés eredményeként a gyártók a korábbinál jobb élettartammal és menettulajdonságokkal rendelkező, nem utolsó sorban pedig kedvezőbb árú defekttűrő gumiabroncsokkal jelentek meg a piacon. A mai, modern defekttűrő gumiabroncsok korábban elképzelhetetlen biztonságot nyújtanak: a magyar Készenléti Rendőrség tesztjén a Goodyear RunOnFlat gumiabroncsokkal szerelt tesztautójának nemrég a rendőrségi szöges útzár sem állhatja útját.

A RunOnFlat abroncsok menettulajdonságait egy defekt csupán alig észrevehető mértékben befolyásolja – az Egyesült Államokban ezért minden, 2004 után gyártott autóban kötelező tartozék az alacsony guminyomásra figyelmeztető rendszer. Szakértők arra számítanak, hogy a defekttűrő gumiabroncsok néhány éven belül rekordsebességgel terjednek el, elfoglalva méltó helyüket a biztonsági öv, a légzsák és az ABS mellett.

A Goodyear RunOnFlat gumiabroncsai immár Magyarországon is számos modellhez megrendelhetők a Minitől a BMW-n át a Mercedes-ig. Áruk mindössze 20-25 százalékkal magasabb a hagyományos abroncsokénál – egy szett defekttűrő gumiabroncs tehát annyiba kerül, mintha pótkerékkel kiegészített készletet vásárolnánk.

A Goodyear a világ egyik legnagyobb abroncsgyártó vállalata. Az akroni (Ohio állam, USA) központból irányított vállalat abroncsokat, ipari gumitermékeket és vegyi anyagokat gyárt 26 országban található több mint hatvan gyárában. A cég a világ legtöbb országában jelen van termékeivel. Alkalmazottainak száma meghaladja a 70 000-et.

A Goodyear újításai számos esetben autóipari szabványokká váltak az elmúlt több mint 100 évben. A Goodyear úttörője az innovatív biztonsági technológiáknak, mint pl. a RunOnFlat, mely defekt után is lehetővé teszi a biztonságos továbbhaladást. A cég mérnökei több autógyártóval együtt jelenleg is 150 RunOnFlat projekten dolgoznak, így a választék várhatóan tovább bővül. 2006-ban a Goodyear több mint 2 millió RunOnFlat abroncsot adott el.

Honnan tudjuk, hogy defekttűrő gumiabroncsról van szó?

Bár a műszaki megoldás hasonló az egyes gyártók különböző elnevezéseket használnak a defekttűrő szerkezetű gumiabroncsok azonosításához. A Pirelli pedig kifejezetten a Run Flat gumikhoz kifejlesztett, speciális mintázatot is kínál.

Márka

Defekttűrő kivitel jele

Nyári mintázat

Téli mintázat

Goodyear

EMT

Eagle NCT 5
Excellence

Eagle UG GW3

Dunlop

DSST

SP Sport 01

SP WinterSport M3

Michelin

ZP (Zero Pressure)

Pilot Primacy ZP
Pilot Sport PS2 ZP

Pilot Alpin PA2

Pirelli

RUN FLAT

Eufori@

Nincs

Continental

SSR

PremiumContact
SportContact 2

WinterContact TS790
WinterContact TS810S

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.