Meridon Az egykor jó hírű Szinbád étterem helyén, már egy éve egy másik étteremet találunk. A kísérletezés időszakának elmúltával, tulajdonosai most tartották megfelelőnek, hogy új elképzeléseikkel a nyilvánosság elé lépjenek.

 

Meridon Az egykor jó hírű Szinbád étterem helyén, már egy éve egy másik étteremet találunk. A kísérletezés időszakának elmúltával, tulajdonosai most tartották megfelelőnek, hogy új elképzeléseikkel a nyilvánosság elé lépjenek.

Piros Péter Célunk, hogy a magyar borászat megismertetésének fellegvára legyen ez a hely – jelentette ki Piros Péter, a Meridon étterem és borklub egyik tulajdonosa. Ő inkább a vendégekkel foglalkozik, társa; Woog Attila a somelier és a séf is egyben. Névválasztásuk sajátos. A „meridon" szó inkább csak a szakácsok körében ismert, ám magyarul és idegen nyelven is könnyen kimondható, megjegyezhető. Kezdetben – amikor a Markó utcai átalakított pincehelyiségben újból megnyitották az éttermet – „borpárbajokkal" próbálkoztak. Egyszerre két borász kapott bemutatkozási lehetőséget és az este vendégei mondtak véleményt a borokról. Ez nem váltotta be a reményeiket. Szándékukban állt, hogy meghívják a kis borászatokat is, ezzel viszont az a gond, hogy a közönség inkább a „nagy neveket" keresi. Most meghirdetett új sorozatukban „az év bortermelője" címet elnyert borászoknak kínálnak lehetőséget, hogy egy jó vacsora mellé társíthassák boraikat. Első alkalommal, szeptember 20-án, Tiffán Ede lesz a vendég, utána október 18-án a Vesztergombi, november 22-én a Gere pincészet kerül majd sorra. Az ételsort minden esetben előre egyeztetik majd a borászokkal, hogy az ízek a lehető legtökéletesebb harmóniában érvényesülhessenek.

Meridon Sajnálatos tény, hogy a külföldi borok ár-érték aránya sok esetben jobb a hazaiaknál. Nemcsak a portugál vagy a dél-afrikai termelők, de már az erdélyiek is egyre jobb minőséggel jelentkeznek és ezekkel fel kell venni a versenyt. Ennek egyik módja például, hogy itt nem mondanak nemet a vendégnek. Felbontják bármelyik palack bort, ha valaki csak kevesebbet szeretne fogyasztani belőle. Időről-időre az étlapot is változtatják. Most lesz benne egy magyaros oldal is, mert kiderült: a hazai közönség szívesebben választja az ismert ételeket, mint – azonos árban – az ismeretlen külföldit. Ugyanakkor szeretnék egy kicsit befolyásolni, alakítani a vendégek ízlését. Minél több embert ráébreszteni arra, hogy étteremben lehetőleg ne azt az ételt válassza, amit otthon is könnyűszerrel elkészíthet. Előfordult már olyan is, hogy az értékes villányi Kopár vörösborhoz valaki kólát kért. Ilyenkor megpróbálták udvariasan figyelmeztetni arra, milyen melléfogást készül elkövetni. Várják azon kisebb társaságok jelentkezését, akik – akár saját boraikat fogyasztva – rendszeresen itt találkoznának. Erősen bíznak abban, hogy aki megismerte a jó hazai borokat, nem fog utána argentint vásárolni, még akkor sem, ha az egy kicsit valóban olcsóbb. A magyar bor ma már „világszintű", de még nem világhírű. Hogy az legyen, annak érdekében próbálnak tenni valamit a Meridonban is – a maguk eszközeivel.

http://www.meridon.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük