2023.január.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NÁDAS PÉTER ÉS TARR BÉLA NEW YORKBAN

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/5094"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image3.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="www.culturehungary.org" title="www.culturehungary.org" width="100" height="52" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.culturehungary.org/">www.culturehungary.org</a> </strong></span></span><p align="left">A New York-i Magyar Kulturális Intézet őszi szezonjának egyik kiemelkedő eseménye lesz a Krúdy Gyula Napraforgó című munkájának angol megjelenése alkalmából tartott könyvbemutató. John Lukacs történészprofesszor, Krúdy-specialista mutatja be az amerikai közönségnek a John Batki fordításában megjelent kötetet.</p><p align="left">

  www.culturehungary.orgwww.culturehungary.org

A New York-i Magyar Kulturális Intézet őszi szezonjának egyik kiemelkedő eseménye lesz a Krúdy Gyula Napraforgó című munkájának angol megjelenése alkalmából tartott könyvbemutató. John Lukacs történészprofesszor, Krúdy-specialista mutatja be az amerikai közönségnek a John Batki fordításában megjelent kötetet.

  www.culturehungary.orgwww.culturehungary.org

A New York-i Magyar Kulturális Intézet őszi szezonjának egyik kiemelkedő eseménye lesz a Krúdy Gyula Napraforgó című munkájának angol megjelenése alkalmából tartott könyvbemutató. John Lukacs történészprofesszor, Krúdy-specialista mutatja be az amerikai közönségnek a John Batki fordításában megjelent kötetet.

Szeptember végén a Brooklyn-híd lábánál tartandó három napos művészeti óriásfesztiválnak (DUMBO ARTS FESTIVAL) az Intézet javaslatára először lesz vendége egy kiemelt ország: Magyarországot olyan fiatal képzőművészek képviselik, mint a HINTS csoport, Eperjesi Ágnes, Nemes Csaba, Schnéemeier Andrea, Németh Hajnal és a Kétfarkú Kutya Pártként ismert utcai akciócsoport. A fesztivál része egy különös kiállítás: az Intézet amerikai művészeket kért föl arra, hogy egy tipikus magyar étel, a töltött káposzta „ihletésére" hozzanak létre szabadon művészeti alkotásokat.

Az Intézet ezt a programot a New York-i Magyar Turisztikai Irodával közösen szervezi.

Október elején két este során producerek és a színház iránt érdeklődő közönség előtt amerikai színészek olvassák fel Hamvai Kornél Castel Felice című új drámáját, illetve Háy János Gézagyerek című régebbi, de az amerikai közönség előtt még ismeretlen művét.

A New York Filmfesztivál programjában mutatják be Tarr Béla Londoni ember című filmjét a rendező jelenlétében. Tarr Bélával a vetítést követően az Intézet közönsége is találkozhat.

Az október közepén induló  „The Other City" című kiállítás egy kísérlet első lépése. Két magyar képzőművészeti, illetve építészeti kurátor szervezésében az Intézet a New York-i Román és a Szlovén Kulturális Intézettel, valamint amerikai művészek közreműködésével a lakótelepek problematikáját vizsgálja több New York-i helyszín bevonásával abból a szempontból: mit adnak, és mit vesznek el az életünkből a lakótelepek.

A két hónapig tartó kiállítás ideje alatt szervezett beszélgetések azt kutatják: mennyiben esztétikai és mennyiben szociológia probléma a kérdés, illetve, hogy mik az esélyei a kortárs képzőművészetnek társadalmi kérdések tárgyában. Kiállító magyar művészek: Keserue Zsolt, Mécs Miklós, Szabó Sarolta és Erhardt Miklós.

November elején jelenik meg Nádas Péter válogatott esszé- és novellagyűjteménye a Farrar Straus and Giroux kiadónál. Ez alkalomból a New York-i Intézet vendége Nádas Péter. Az Intézetben a könyvbemutató utáni napon a tekintélyes New York Public Library beszélgetés-sorozatában a provokatív Paul Holdengraber, a könyvtár művészeti programjának vezetője készít interjút – Orhan Pamuk és Günter Grass után – Nádas Péterrel.

A New York-i Magyar Kulturális Intézet mindeközben továbbra is készül a 2009-es New York-i Magyar Kulturális Évadra. Tárgyalásaink közepén tartanak, és reményeik szerint ez év végéig befejezik a kiemelt programok túlnyomó részének szerződés-előkészítését. A tapasztalatok szerint élénk érdeklődés van a magyar művészek és programjaik iránt a város kulturális intézményeiben.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.