2008. július 29-én nyílt meg a múzeum és a GEO Magazin gondozásában „A világ legjobb természetfotósa, 2007 – A világ legjobb természetfotói"   (Wildlife Photographer of the Year of 2007) vándorkiállítás.  A megnyitón  dr. Matskási István főigazgató  és  Radisics Milán, a NaturArt elnöke tájékoztatta a megjelenteket.

 

2008. július 29-én nyílt meg a múzeum és a GEO Magazin gondozásában „A világ legjobb természetfotósa, 2007 – A világ legjobb természetfotói"   (Wildlife Photographer of the Year of 2007) vándorkiállítás.  A megnyitón  dr. Matskási István főigazgató  és  Radisics Milán, a NaturArt elnöke tájékoztatta a megjelenteket.

A nemzetközi természetfotós verseny legjobb képeiből összeállított vándorkiállítás  második alkalommal szerepel a Magyar Természettudományi Múzeumban, ezúttal a 2007-es év nyertes alkotásaival.

A BBC Wildlife Magazin és a Natural History Museum közös rendezésében megvalósuló kiállítás több mint negyven éves múltra tekinthet vissza, s immár a világ természetfotósainak legnépszerűbb vetélkedési lehetőségévé nőtt.

1964-ben, az akkor Animals néven futó magazin hirdette meg először a versenyt, melyre hatszáz képpel neveztek a résztvevők, madarak, emlősök és egyéb állat kategóriában.  2007-ben viszont már a 78 országból beérkezett 32.300 pályamunkából válaszhatott a zsűri.  Londonban a kiállítást egy év alatt egymillió látogató tekintette meg.

A múzeumigazgató utalt a kiállítást elindítók érdemeire, a magyar résztvevők elismerésre méltó szereplésére,  köztük a zsűri munkájába bevont Radisics Milán részvételére, s megköszönte a szponzorok támogatását.

Radisics Milán magyar fotográfus, a NaturArt elnöke megnyitó beszédében elmondta, a verseny szervezőit az a célkitűzés vezérelte, hogy a természetfotót a többi művészeti ággal azonos rangra emelje, így mutassa be a lehető legszélesebb közönség előtt a Föld szépségét, élővilágának gazdagságát, sokszínűségét.

Ismertette a zsűri munkásságának hátterét;  a verseny győztes képeit három csoportra osztott, tíztagú zsűri választotta ki, egy elnök hozta közös nevezőre a döntéseket, egyenlő szavazat esetén az ő döntése volt a meghatározó. Az első szakaszban az összes fényképet átnézték, a másodikban, melyben Radisics Milán is résztvett,  alkalmazták az első szűrést, utána 11-12 ezer kép került tovább, a következő szűrő után maradt 1000-1500,  a végső döntést öttagú zsűri hozta meg. Két esélyes kép került egy sorba, egy brit versenyző és egy orosz fotós képe.  Utóbbi „Medveportré" képe véletlen felvételként született, a fotós búvárkodás közben halakat akart fotózni, amikor váratlanul feltűnt előtte egy medve.  A zsűri a brit fotós mellett tette le voksát, mert az ő felvétele szándékoltan a témára irányult.

A nyertes tehát a brit Born Osborne elefántos képe lett, ő nyerte „Az év természetfotósa 2007" című első díjat.

A lefotózott elefántbikát az alkotó három hétig figyelte autóból a botswanai Chobe nemzeti prkban, mire sikerült a felvétel.

A pályamunkák papír és elektronikus formában is érkeztek, kezelésüket speciális szoftver biztosította.

A magyar természetfotósok sikereit jelző díjak; 

-a legjobb 26 év alatti fotósnak járó Erik Hosking díjat ismét Máté Bence nyerte,

-kategóriagyőztes lett Kari Csaba „Az egyetlen Föld" kategóriában a Hold előtt elhúzó lökhajtásos gépet ábrázoló  

 képével,

-különös dicséretet érdemelt és helyet kapott a kiállításon

     Somogyi Márk képe a „Városi élővilág" kategóriában,

     Násfay Béla képe az „Egyéb állatok viselkedése",

     Haarberg Orsolya képe a „Vad helyek" kategóriában.

A magyar természetfotózás sikereként könyvelhető el ez a verseny is, végül is 10 magyar fotó került a falra.

A magyar szövetség saját kiállítását is megrendezi, negyedik alkalommal, 2008 októberében. A pályamunkákat csak ajánlatokkal, hiteles portfolióval együtt fogadják, fejezte be ismertetőjét az elnök.

A Magyar Természettudományi Múzeumban a külföldi munkákat felvonultató eredeti kiállítási anyag bemutatása mellett a versenyen sikeresen szereplő magyar fotósok képeiből  un. szatellit kiállítást rendeznek.

A Ludovika tér 2-6 alatti múzeum a hét minden napján  10-18 óra között várja a látogatókat.

http://www.mttm.hu/

A londoni Természettudományi múzeum:  

http://www.nhm.ac.uk/

A BBC Wildlife Magazin:

http://www.bbcwildlifemagazine.com/

Harmat Lajos

Foto:Tarcsi Géza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük