2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A legsikeresebb verseny

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11970"><img class="image thumbnail" src="/files/images/fedlap4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span></strong>A „Virágos Magyarországért" verseny immár másfél évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amely évente közel kétmillió embert<strong> </strong>mozgósít a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. 2008-ban tizenötödik alkalommal<strong> </strong>hirdetik meg a versenyt a különböző minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok.</p><p>

 

fedlap4.thumbnailA „Virágos Magyarországért" verseny immár másfél évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amely évente közel kétmillió embert mozgósít a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. 2008-ban tizenötödik alkalommal hirdetik meg a versenyt a különböző minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok.

 

fedlap4.thumbnailA „Virágos Magyarországért" verseny immár másfél évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amely évente közel kétmillió embert mozgósít a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. 2008-ban tizenötödik alkalommal hirdetik meg a versenyt a különböző minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok.

kunczéné fellegi katalin, magyarország képviselője Az Európai Virágos Városok és Falvak Versenye (Entente Florale Europe) egyedülálló program, hiszen majd ötvenmillió embert késztet a harmonikus környezet kialakítására, szépítésére, 25 ezer település között teremt minden évben kapcsolatot – hangsúlyozta Kunczéné Fellegi Katalin, Magyarország képviselője az európai szervező bizottságban. 1990-től a verseny megnyílt a kelet-európai térség tagállamai számára is. Hazánk volt az első olyan ország, amely csatlakozott a programhoz. A versenyben részt vevő országok száma évről évre bővül, napjainkra 12 országot tömörítő mozgalommá nőtte ki magát. Idén versenyezni fog: Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság (Anglia), Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia és Magyarország. Az európai versenyben eddig 18 magyar város és falu képviselte hazánkat. Az igen erős mezőnyben voltak aranyérmes nevezőink is: a városok között Siófok 1997-ben, Kaposvár 2004-ben, Nagyatád 2006-ban, Eger 2007-ben, falu kategóriában pedig 2002-ben Géderlak került a legjobbak közé. Nagyatád ráadásul elnyerte a legtisztább város címet is. 2008-ben város kategóriában Gyula, falu kategóriában Tápiógyörgye indulhat tőlünk az európai versenyben.

dr. kovács miklós szakállamtitkárA mozgalomnak komoly hatása, nagy jelentősége van az országkép kialakításában, mondta el dr. Kovács Miklós szakállamtitkár. A turizmus fejlesztésében mára önálló tényezővé vált. Remélhetőleg még az első félévben elfogadja az Országgyűlés a turizmus törvényt és abban pedig a fejlesztés külön, hangsúlyozott szerepet tölt be. Célkitűzéseivel a Virágos Magyarországért mozgalom tökéletes összhangban van, hiszen a verseny egyik feladata a kulturált, környezetbarát, vendégváró ország bemutatása, a települések esztétikus megjelenítése.

niklaia 4.thumbnail A nemzeti marketing szervezet már korán bekapcsolódott a verseny népszerűsítésébe, mert az jól illeszkedik a turizmus feltételrendszerébe – erősítette meg dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke. Az életminőség elengedhetetlen összetevője a kulturált környezet, amit a turisták mindig nagyra értékelnek. A szemlélet formálásának is kitűnő eszköze, mert a turizmus fejlesztése nemcsak pénz, hanem szemlélet kérdése is. A Zrt. és a Virágos Magyarországért Szervezőbizottsága 2008-ban is pályázatot hirdet a Rozmaring-díj elnyerésére, amelyet régiónként egy-egy étteremnek adományoznak. A 2008. évi „Vizek Éve" tematikus marketingkampányához kapcsolódóan javasolták, hogy az idei zsűrizés kiemelt szempontja legyen a településeken található természetes vizek – patakok, tavak – és turisztikai „vizes" létesítmények, strandok, fürdőhelyek környezete tisztaságának, kulturáltságának vizsgálata.

ruttkai.thumbnailA Virágos Magyarországért Szervezőbizottság alelnöke, Ruttkai János a gyakorlati tudnivalókról szólt. A versenyre való jelentkezés feltételei a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek a polgármester aláírásával ellátott jelentkezési lapon, az idén már az Interneten is. A http://www.viragosmagyarorszag.hu/ oldalon egy állandó, éjjel-nappal hívható telefonszámon segítséget is kaphatnak. A fődíj Magyarország képviselete a 2009. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe), amelyet két település, egy város és egy falu nyerhet el. A zsűri tagjai magasan képzet szakemberek, erdészek, kertészek. Amikor megjelennek egy helyszínen, nem csak bírálnak, segítenek, tanácsot is adnak. A verseny jó alkalom az önkormányzatnak, hogy megszólítsa a lakosságot, mozgósítsa egy valóban közös cél érdekében. Az értékelésnek is szempontja a befektetett munka mennyisége, a lakosság részvétele, a település tisztasága gyommentessége.

dr. perjési klára,gyula város polgármestere Dr. Perjési Klára, a város polgármestere szerint Gyula számára nem mindennapi lehetőség, hogy Magyarországot képviselheti. Náluk nagy hagyománya van a virágosításnak. Jól tudjuk, minél több van belőle, annál több szépségben van részünk – mondta. Általuk már az utca is folyamatos öröm forrása lehet. A vendégek is sokkal szívesebben látogatnak egy gondozott, szép városba. Az Önkormányzat költségvetésében állandó fejezetet különítettek el erre a célra. Most elért győzelmükhöz hozzájárult, hogy hasznosítani tudták a korábbi versenyek tapasztalatait. Meghirdették a városrészek közötti versenyt is, mert ebben a versenyben mindenki csak nyerhet.

varro.thumbnail Tápiógyörgye község a közép-magyarországi régió legkeletibb csücskében helyezkedik el. Élhető falut építenek, soha nem akarnak ipari övezet lenni – állította teljes határozottsággal Varró István polgármester. Náluk nő a születések száma és ezt nem mindenhol mondhatják el! Három év alatt százhúsz pályázatot írtak és a 3816 ember összesen hatszázmillió forintot nyert. Az egész környezetüket átalakítják. Az új kerékpárút mentén közel tízezer virágot ültettek el. A környezetbarát nevelés már a „zöld" óvodában elkezdődik, az Önkormányzat erdei iskolát is működtet. Mivel a faluban tilos a kerti hulladék égetése, azt mindenkitől ingyen szállítják el. Van madárvédelmi és botanikai tanösvényük. Az idegenforgalom úgy fellendült, hogy saját turisztikai referenst alkalmaznak és több, más területen is új munkahelyek jöttek létre.

A nemzetközi zsűri július 24-én érkezik Gyulára, Tápiógyörgyét 26-án keresik fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.