2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Számítógép segítségével misézik a vak pap

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11968"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep.thumbnail_28.jpg" border="0" alt="Ric Saelzler" title="Ric Saelzler" width="83" height="100" /></a><span style="width: 81px" class="caption"><strong>Ric Saelzler</strong></span></span>Az 59 éves Ric Saelzler műtéti komplikáció következtében elvesztette a látását, de megmaradt a hite és a humorérzéke.</p><p>

ric saelzlerRic SaelzlerAz 59 éves Ric Saelzler műtéti komplikáció következtében elvesztette a látását, de megmaradt a hite és a humorérzéke.

ric saelzlerRic SaelzlerAz 59 éves Ric Saelzler műtéti komplikáció következtében elvesztette a látását, de megmaradt a hite és a humorérzéke.

„Igaz, hogy nem látok, de azért világosan látok! A látás még nem hit. A hit az hit." – mondta múlt heti interjújában Saelzler atya, akit 2002 januárjában nyelőcsőtumorral műtöttek. A műtét után komplikáció lépett fel, amelynek következtében szív- és agyműködése négy percre leállt. Saelzler 21 napig kómában volt, és amikor felébredt, nem tudta mozgatni a lábát, és nem látott. A látóideg és a láb idegei maradandóan sérültek – írja a www.toledoblade.com internetes újság.

„A Miatyánkot és az Üdvözlégyet kezdtem imádkozni. Nagyon sötét időszak volt. A vakság sötétebb, mint az éjszaka. Olyan, mintha az óceán fenekén lenne az ember, ahová semmi fény nem szűrődik be. Félelem fogott el; de ahogy tudomásul vettem, szinte már túl is tudtam lépni rajta. Az első igazi tavaszi nap, az borzasztó volt. Szerettem fényképezni, sportolni, kertészkedni – egyik sem megy látás nélkül. Szóval néha nagyon nehéz. S szinte a vakságnál is nehezebb, hogy egyfolytában fáj a lábam" – mondta az ohiói pap.

„De azért mindig igyekszem felülemelkedni a nehézségeken. Hogy kártyás hasonlattal éljek, az embernek olyan lapokkal kell játszania, amilyeneket kapott, nem olyanokkal, amilyeneket szeretne. Roppant nyomasztó lenne, ha mindig arra gondolnék, hogy mit szeretnék. A vakság a személyiségem részévé vált, éppúgy, mint az ősz haj, vagy ez az anyajegy az arcomon."

Saelzler immár három éve az orsolyita nővérek káplánjaként szolgál. „Kérdeztem, hasznát tudják-e venni egy vak papnak. Mert ha nem, kiállok az utcasarokra egy táblával, hogy imával fizetek az alamizsnáért…"

A lelkipásztor ma egy beszélő számítógép segítségével naponta misézik a nővéreknél, valamint kisegítőként szolgál az Ohio állambeli toledói Corpus Christi Egyetem lelkészségén. A liturgia aktuális részeit és az előre megírt szentbeszédet a számítógépről fülhallgató segítségével hallja, és néhány másodperc késéssel hangosan ismétli. A gép gombnyomásra továbblép a liturgia soron következő részére.

„Sohasem haragudtam Istenre azért, ami történt. De az biztos, hogy nem volt könnyű. Sokan mondták, gondoljak arra, hogy Isten nem tesz rám nagyobb terhet, mint amit elbírok. Elgondolkodtam rajta, aztán mondtam, hogy ez aztán nem túl vigasztaló! Bizony előfordul, hogy az élet nehezebb helyzet elé állít, mint amit meg tudunk oldani, de engem a hit segített át a nehézségeken" – vallja Saelzler atya, aki Jim Bacik egyetemi lelkész szerint „a diákok és valamennyiünk számára példakép, mert elfogadta és lelki fejlődése eszközévé tette a testi megpróbáltatást."

MK

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.