2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A legviccesebb verseny

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53209"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kupa-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> Az indulás előtti utolsó megbeszélésre jöttek össze a 16. Magyar Borút Rallye résztvevői. A mezőny 2011. augusztus 26-án, a Parlament előtti térről indul háromnapos útjára, hogy 28-án - vélhetően mindenki épségben - oda is érkezzen vissza.

Az indulás előtti utolsó megbeszélésre jöttek össze a 16. Magyar Borút Rallye résztvevői. A mezőny 2011. augusztus 26-án, a Parlament előtti térről indul háromnapos útjára, hogy 28-án – vélhetően mindenki épségben – oda is érkezzen vissza.

Az indulás előtti utolsó megbeszélésre jöttek össze a 16. Magyar Borút Rallye résztvevői. A mezőny 2011. augusztus 26-án, a Parlament előtti térről indul háromnapos útjára, hogy 28-án – vélhetően mindenki épségben – oda is érkezzen vissza.

Bár az autóvezetés igen komoly dolog, mindazt, ami a három nap alatt a kocsin kívül történik, már nem kell olyan komolyan venni. Éppen ellenkezőleg! Ez a verseny a vicc, a játék, a humor – bizonyos keretek között akár még az őrület – jegyében is maradhat emlékezetes a Borút Rallyek történetében. Egy – egy külön kupát nyerhet el az a versenyző páros, aki a legtöbb csínytevés kiagyalója és végrehajtója lesz. A lényeg, hogy minél több ötletet, viccet, jópofa dolgot vigyenek véghez. Erre bíztatta a megjelenteket Regőci Attila, a verseny szervezőbizottságának elnöke.

Persze mindezekre kizárólag csakis akkor kerülhet sor – hangsúlyozta külön is – amikor az autók már a parkolóban pihennek. Út közben a legnagyobb szigorúsággal követik a rendőrök a kocsik mozgását. A vendéglátók tizenöt borpincében és két pálinkafőzőben várják a csapatot, mindenhol mindenki egy – egy palack bort kap ajándékba. Serleg is vár bőséggel a versenyzőkre. A leghumorosabb pároson kívül jutalmazzák a tizenhat induló közül legjobbnak bizonyuló női párost, a „Ki kormányoz jobban?" politikus verseny győzteseinek is jut kupa és az idén csúcstartó, mert minden eddigit meghaladó létszámú, tizenkilenc újságíró pár nyertesei is számíthatnak kupára.

A 16. Magyar Borút Rallye háziasszonya, Orosz Barbara pályázhatna akár a verseny „táncügyi igazgatója" címre is, hiszen a két szállodai este során bőségesen nyílik majd alkalom a szórakozásra. Ebben pedig szintén főszerepet kell játszania. A bor nem áll tőle távol, mert a nagyszüleinek volt szőlője és pici gyerekkortól kezdődően maga is kivette a részét a szüreti munkákból. Azóta már kortyolgathatja is, olyannyira, hogy Villányban borlovaggá is avatták. Háziasszonyként tudja, mire vállalkozott, korábban ugyanis versenyzőként vett részt a rallyen.

Az útvonalat Ferjáncz Attila jelölte ki és a szabályok szigorú betartásával végig is autózta már mind a 720 kilométert. Így határozta meg az egyes szakaszok szintidejét. A legnehezebb a somlóhegyi rész lesz, ott türelemre intette a versenyzőket. Az út nagyon keskeny és a parkolás is nehéz. Két pince között gyalog kell majd átmenni, egy kis séta bizonyára jólesik majd a hosszú ülés után. Szekszárdon viszont mindhárom kiválasztott pincénél pont mostanában kezdtek el tatarozni, egy kis türelemre tehát itt is szükség lesz.

A verseny biztonsági főnöke, dr. Komáromi Endre rendőrtábornok, a nemrégiben megváltozott közlekedési szabályokra hívta fel a figyelmet. Inkább a versenyben veszítsen pontot valaki, semmint a rendőrtől kapjon gyorshajtásért útközben! Számolni is érdemes egy kicsit. A pincéknél nagyon szívélyesek lesznek a házigazdák, kínálgatni fognak. De aki vezet, gondolja meg: egy üveg bort mondjuk ezer forintért megvehet. A rendőrség más tarifát alkalmaz. Ha valaki megivott belőle két decit, az 150 ezer, két pohár után már 200 ezer, három pohár bor 300 ezer forintos büntetést von maga után. Alkura lehetőség nincs! A jogosítványt viszont nem veszik el, így néhány kilométerrel odébb a felelőtlen vezető mindezt megismételheti. Reggel, indulás előtt is lesz alkohol-ellenőrzés, de az nem jár büntetéssel. Legfeljebb addig kell várni a hotelben, amíg a szervezetből az alkohol kiürül.

A találkozó utolsó eseménye az indulási rajtszámok sorsolása volt. A korábbi évekhez hasonlóan, most is nagyon sok ismert ember vesz részt a rallyen. Hogy a részrehajlásnak még a gyanúja se vetődhessen fel, az indulási sorrendet meghatározó számokat Orosz Barbara húzta ki, nyilvánosan, mindenki szeme láttára. A rajtszám-matricákat kötelező lesz indulás előtt felragasztani az autókra, a hiányuk mindjárt száz büntető pontot jelent. Az eredményeket a vasárnapi visszaérkezés után, este nyolc órától, a Bara Hotelben tartott díjkiosztó Gálavacsorán ismertetik a vezetésben megfáradt, de táncolni, mulatni még képes versenyzőkkel. Ezen az estén tombola és borárverés is lesz, a bevételből, melyet a szervezőbizottság elnöke még megdupláz, a Kenyában kórházat építő Afrikai – Magyar Baráti Társaságot támogatják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.