2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A pálinkától a régiókig

5 min read
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11623"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Biz-kezd.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> </strong>A megszokottnál több pont szerepelt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága legutóbbi ülésének napirendjén. Most a képviselők is szinte teljes számban jelen voltak.</p><p>

 

 A megszokottnál több pont szerepelt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága legutóbbi ülésének napirendjén. Most a képviselők is szinte teljes számban jelen voltak.

 

 A megszokottnál több pont szerepelt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága legutóbbi ülésének napirendjén. Most a képviselők is szinte teljes számban jelen voltak.

 Először a pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám) módosító indítványairól tárgyaltak. Az előterjesztő, Font Sándor, a bizottsági tagok és a Kormány képviselője részletekbe menő vitát folytatott, olykor egyes kifejezésekről is. Volt több olyan módosító indítvány, amit valamennyien a legteljesebb egyetértésben támogattak, és persze volt olyan, amit nem. Az egyik javaslat – mely szerint a pálinka szó csak Magyarországon termett gyümölcsből készült italra legyen használható – nem kapott támogatást. Elutasítása sokak számára meglepő volt, mert elfogadása kizárta volna, hogy például banánból vagy kiviből is lehessen pálinkát pancsolni.

A tájékoztatót a magyar olimpiai és paralimpiai csapat pekingi részvételével kapcsolatos előkészületekről, nehézségekről Molnár Zoltán, a pekingi olimpiai csapat vezetője és Gömöri Zsolt, a MPB elnöke előterjesztésében hallgatta meg a Bizottság. Az olimpiai részvétellel kapcsolatos dologi kiadások miatt a szervezőknek aggályaik vannak – hangzott el. A formaruhák, szállásdíjak, repülőjegyek ára még kiegyenlítetlen, ezekre a mai napig nem kapták meg a pénzt, az állami támogatások minden sportágban késnek. Szinte szó szerint ez vonatkozik a Paralimpiára is, ahol pedig százhatvan ország képviseletében négyezer sportoló küzd meg egymással.

 Elbert Gábor szakállamtitkár meglepve hallgatta a panaszokat. Válaszában kifejtette: a sportszervezetek időarányosan megkaptak minden pénzt, a tárgyévi előirányzat 58,5 százaléka már február 1-én a szövetségeknél volt. Büszkék lehetünk a korábbiaknál nagyobb összegű támogatásokra. Idén hárommilliárd, 2004-ben csak 1,894 milliárd forint állt rendelkezésre. Most először tudtak megjelenni a hazai edzőtáborokban a paralimpikonok. Nem sok olyan ország van a világban, ahol mindkét olimpia jutalmazása azonos: egy aranyéremért húszmillió forint jár, éppen kétszerese az athéninek.

A Bizottságban éles vita bontakozott ki az átutalás rendjéről és a megoldás javasolható módjairól, de a képviselők nem jutottak egyetértésre. A határozati javaslatot mégis egyhangúan fogadták el. Ennek értelmében két olimpiára visszamenőleg jelentést kérnek a pénzügyi feltételekről a két hét múlva sorra kerülő bizottsági ülésre. Állásfoglalásukat ott alakítják ki.

 Az Országos Területrendezési Terv vitájában számos újdonságról esett szó. A terv az ország egyfajta jövőképe, nem pénzügyi, megvalósítási ütemterv. Hároméves elemző munka eredménye, ugyanis a meglévő tervet folyamatosan, ötévenként felül kell vizsgálni. Míg a korábbiak nem, a mostani kiterjed a Balaton-régióra is és a megyei önkormányzatok területfejlesztési lehetőségeit is befolyásolja. Az országos övezetek felosztása megváltozott és teljesen új eleme a szélerőművek elhelyezésének szabályozása.

Hadházy Sándor (Fidesz) képviselő kifogásolta, hogy a terv nem foglalkozik a dunai kishajózás ügyével, nem teszi lehetővé, hogy a kishajóknak ne kelljen megállni Pozsonynál. Ugyancsak hiányossága a bányatavak, kavicsbányák helyzetének szabályozása. Az előterjesztő válaszából kiderült: országos terv csak országos kihatású ügyekkel foglalkozhat, minden más a szűkebb terület saját szabályozása alá tartozik.

A Bizottság a tervet – szótöbbséggel – általános vitára alkalmasnak találta.

Szorosan kapcsolódott a témához a turisztikai tevékenységek támogatásáról szóló rendelet-tervezet vitája. Azt célozza, hogy a helyi vidékfejlesztési közösségek dönthessenek a felhasználásról, saját értékelési szempontjaik alapján. A tervezet kizárja a támogathatók köréből a városokat és a kistérségi központokat. Főleg az 5000 lakosnál kisebb települések számára kínál majd támogatást, 200 ezer euró értékhatárig.

 A bizottság egy napirendi pontba vonta össze az eredetileg külön szereplő Regionális Idegenforgalmi Bizottságok jelentésének meghallgatását helyzetükről, terveikről. A Dél-Alföldön örömmel tapasztalták, hogy a Romániából érkező vendégek száma váratlanul megnőtt, a Dél-Dunántúlon viszont a vendégszám csökkenésével kell szembenézni. A fejlesztési tervekben Nyugat-Dunántúlra sajnálatosan kevés pénz jut, mert az EU szempontjai szerint már fejlett területnek minősül. A Fejlesztési Tanácsok és a RIB-ek együttműködése mindenhol jó, ám a bizottságok munkáját nehezíti, hogy működési keretük évek óta változatlan.

Az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága végül tájékoztatót hallgatott meg arról, hogy az Őrség 2007-ben elnyerte a „Kiváló Európai Desztináció" címet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük