2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szakma Sztár Fesztivál

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11619"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image21.thumbnail.jpg" border="0" width="85" height="100" /></a></span> <p>A Szakma Kiváló Tanulója Verseny Országos Döntőjére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében április 23 -25 kerül sor a Hungexpo Budapesti Vásárközpont B pavilonjában. A versenyzők, a nappali tagozatos tanulók 15 szakképesítésben mérik össze tudásukat. A cél: a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése.</p><p>

 image21.thumbnail

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny Országos Döntőjére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében április 23 -25 kerül sor a Hungexpo Budapesti Vásárközpont B pavilonjában. A versenyzők, a nappali tagozatos tanulók 15 szakképesítésben mérik össze tudásukat. A cél: a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése.

 image21.thumbnail

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny Országos Döntőjére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében április 23 -25 kerül sor a Hungexpo Budapesti Vásárközpont B pavilonjában. A versenyzők, a nappali tagozatos tanulók 15 szakképesítésben mérik össze tudásukat. A cél: a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése.

Dr. Parragh László a MKIK elnöke sajtótájékoztatón ismertette a rendezvény fő célkitűzéseit. A legfontosabb feladat, hogy a szakképzés fontosságára irányítsák a figyelmet, a fizikai munka társadalmi presztízsének erősítésével. A magyar szakképzés orientációja a gazdaság igényeinek és elvárásainak kell megfeleljen. Ennek érdekében a verseny időtartama alatt pályatanácsadás segíti a fiatalokat a szakmaválasztásban. A területi kamarák szervezésében  200 autóbusz 8 ezer vidéki diákot hoz a fővárosba, összesen mintegy 12 000 látogatóval számolnak.

Újdonság, hogy az elődöntőket az országosan területileg illetékes megyei kamarák szervezték.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny írásbelijén 15 szakmából kétezer tanuló vett részt. A legtöbb diák az asztalos /17%/ a fodrász /12%/, a szobafestő-mázoló és tapétázó /11,7%/ és a kozmetikus szakmából /10,3%/ került ki, a legkevesebben a kárpitos/2,2%/, az ács-állványozó/1,7%/ bőrdíszműves /0,6%/ és a férfiruha-készítő /0,4%% szakmát képviselték.

Az a tanuló kapott jeles osztályzatot, aki az írásbelin megszerezhető pontok 60%-t teljesítette

. Nevezési díj nem volt, s a gyakorlati és szóbeli döntőket az érdeklődő iskolák diákjai- egynapos szakmai kirándulás keretében ingyenesen látogathatják.

A döntő nagyszabású fesztivál-jellegű rendezvény keretében zajlik.

Az országos döntő a munkaügyi miniszter és a MKIK elnöke ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét. A kétnapos verseny eredményhirdetése a kancellária miniszter jelenlétében történik. Az első helyezést elért diák és felkészítő tanár 100.000 -100.000 Ft. díjazásban részesül. A második helyezettek 75.000.-, a harmadik helyezettek 50.000.-Ft.-ot kapnak.  A döntős diákok és tanáraik,- tíz fő,- ajándékot kapnak.

A versenyt többféle kísérőrendezvény színesíti.  

Dr. Szilágyi János oktatási és képzési igazgató információ szerint a verseny ideje alatt szakmai előadásokat tartanak a Médiateremben és a Konferencia Központban. A 16.pavilonban pedig szórakoztató programok várják a látogatókat, majorett  és divatbemutatókkal, fodrász- és kozmetikai show műsorral.

A rendezvény jelszava: „ A jó szakma felér egy diplomával". Erről a régi mesterek szólnak majd a mai pályaválasztóknak.

Tausz Anikó

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.