2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A Spitzbergáktól Dél-Afrikáig

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/78794"><img class="image image-preview" src="/files/images/katal%201.preview.jpg" border="0" width="504" height="344" /></a></span> </strong>Vagy, ha úgy tetszik, Alaszkától Tanzániáig kínál nevéhez méltóan utakat az „1000 Út" Utazási Iroda, mely azért mindezek mellett megmarad Oroszország szakértőjének is.

katal%201.preview Vagy, ha úgy tetszik, Alaszkától Tanzániáig kínál nevéhez méltóan utakat az „1000 Út" Utazási Iroda, mely azért mindezek mellett megmarad Oroszország szakértőjének is.

katal%201.preview Vagy, ha úgy tetszik, Alaszkától Tanzániáig kínál nevéhez méltóan utakat az „1000 Út" Utazási Iroda, mely azért mindezek mellett megmarad Oroszország szakértőjének is.

oleg 1.thumbnail Kisebb csoportlétszám, új tartalom, más megközelítések – ebben foglalta össze a változások lényegét a legújabb, 2014-es katalógus bemutatásakor Oleg Ermilov, az iroda egyik tulajdonosa. Az új programok fő jellemzője még, hogy a máshol megszokott idegenvezetők helyett a csoportot a téma egyik magyar szakértője kíséri, így az utasok alaposabb, de mégsem túl okoskodó tájékoztatást kapnak. Kínálatukban a legnagyobb számmal oroszországi utak szerepelnek, mondhatni: minden, ami Oroszország! Tapasztalatuk szerint sok olyan ember van, aki bejárta szinte már az egész világot és most olyan utakat keres – esetleg olyan országba is, ahol már volt – ahol bővebb, részletesebb ismereteket, élményeket szerezhet.

katal%202.thumbnail Nekik szól például a Szentpétervár gazdagon vagy a Szentpétervár haladóknak elnevezésű út. Sokan panaszolják, hogy egy hagyományos úton mindössze 2 – 2,5 óra jut az Ermitázs megtekintésére. A „haladók" itt akár egy egész napot eltölthetnek és olyan termek is megnyílnak előttük, ahová a többi turistát be sem engedik! Budapestről az UTair közvetlen járatai repülnek Szentpétervárra, a városban 4-5 csillagos szállodákban helyezik el a vendégeket. Az orosz népművészet, építészet, néprajz iránt érdeklődők egy másik – 11 napos – út során kétágyas kabinokban, hajóval tehetik meg a távolságot Szentpétervártól Moszkváig, miközben láthatnak vodka múzeumot és süthetnek saslikot is.

katal%203.thumbnail Az „Aranykupolák városa", Moszkva is számos érdekességet tartogat. Aki évekkel ezelőtt járt ott, komolyan meglepődik, mert egyes részein akár New Yorkban is érezhetné magát a toronyépületek között. Ám ha valakit inkább az orosz hagyományok vonzanak, a főváros sok évszázados, páratlan szépségeinek megtekintése után bátran elindulhat a föld egyik legrégebbi kereskedő útvonalán az „Aranygyűrű" városaiba. Vlagyimir, Szuzdal, Kosztroma, bennük az Uszpenszkij, a Troickij és a többi történelmi nevezetességű székesegyház, a kristályüveg múzeum vagy az ikon múzeum meglátogatása felidézi az orosz középkor fényes éveit.

katal%204.thumbnail Előfordulhat persze – és elő is fordul – hogy valaki az ország távolabbi vidékeire kíváncsi. Az 1000 út között ők is találnak az ízlésüknek megfelelőt. Utazhatnak a Transzszibériai vasúttal Moszkvából egészen Irkutszig, közben Jekatyerinburg, Novoszibirszk, Krasznojarszk lesz egy-egy állomás. A még hagyományhűbbek választhatják a Transzszibériai Orient-Expresszt, amivel már Peking a végállomás és az előbb említetteken felül útba esik még a Bajkál tó és a Góbi sivatag is. Ám akik ennyire messzire mégsem merészkednének, őket a mesés szépségű Üzbegisztán, Tasken, Bukhara, Szamarkand várja. Közben egy éjszakát jurta táborban töltenek, belekóstolva abba, hogyan is élhettek elődeink. Errefelé nincs tömegturizmus és az emberek hétköznap is népviseletben járnak.

katal%205.thumbnail Azerbajdzsánból Iránba is át lehet menni egy 11 napos út keretében, de az ország egy kilencnapos úton önmagában is felkereshető. Egy dolog nagyon fontos: aki ide szeretne utazni, annak izraeli pecsét nem szerepelhet az útlevelében! Amerikai vízum vagy pecsét nem probléma, de ahol izraeli is van, abba nem tesznek vízumot. Pedig ezeket az utakat igazán kár volna kihagyni. Shiraz vagy a 2500 évvel ezelőtt épült palota Persepolisban, esetleg Isfahan, ami száz évig Perzsia fővárosa is volt – ki dönti el, melyik az izgalmasabb látnivaló? Talán mégis inkább a „Selyemút", a Világörökségi védelem alatt álló XVI. századi Nagybazár Tabriz városában, tele a messze földön híres perzsaszőnyegekkel?

katal%206.thumbnail Nem lehet teljes a kínálat Afrika és Amerika nélkül. A körutazás Dél-Afrikában magában foglalja a Jó Reménység Foka és a fókák szigetének felkeresését, valamint látogatást a világhírű Kruger Nemzeti Parkban, ahol oroszlánt, elefántot, leopárdot, orrszarvút és kafferbivalyt is láthat az utazó. Tanzániában legalább ilyen izgalmas a szafari a Serengeti Nemzeti Parkban és az autós túra a Ngorongoro kráteréhez. No és ott van még Amerika! Aki azt választja, az a kéthetes Nagy Indián Vándorút nyomain járva eljuthat oda, ahol Buffalo Bill, Ülő Bika, Vörös Felhő élt és harcolt. Másokat inkább a cowboy filmek helyszíne vonz. A síkságból kiemelkedő vörös sziklák a Monument Valley-ban, a színes sivatag, a Painted Desert és az út végén a Grand Canyon a szerencse fővárosával – Las Vegassal. Nem is olyan könnyű választani!

katal%207.thumbnail Az 1000 Útnál gondolnak olyanokra is, akik a meleg tájak helyett inkább a hideget kedvelik. Ők Széchenyi Zsigmond nyomába léphetnek Alaszkában vagy Fridtjof Nansen útját követhetik a Spitzbergákon. Számukra „kiscsoportos" – 10, 12 személyes utakat szerveznek a hómobilos, kutyaszános közlekedés sajátosságai miatt. Ezeken a tájakon régen élt egy mondás: „Medvét látni, szerencse, nem látni még nagyobb szerencse!" Napjainkra ez már csak az első felére igaz. Mert bizonyára nem akármilyen látvány, amikor Alaszkában, Valdez városától mindössze három kilométernyire a barnamedvék halásznak a lazacoktól hemzsegő folyóban vagy amikor egy másik úton – igaz tisztes távolságban – felbukkan a legnagyobb szárazföldi ragadozó, egy jegesmedve. Belőlük a Spitzbergákon több él, mint ahány ember. Mindezek ellenére Oslóból közvetlen repülőjárat is van ide, a helyszínen pedig hótalpas túra során egy jégmező alá is be lehet sétálni, de egy kis kajakozásra is nyílik lehetőség a jégtáblák között!

www.1000ut.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.