2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok 2014. május 1-2-3.- án

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78792"><img class="image image-preview" src="/files/images/zsfesz.preview.jpg" border="0" width="467" height="213" /></a></span>Az idei Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok legnagyobb újdonsága, hogy a korábbi Zsolnay Fesztivál és az egyetemi hallgatói fesztivál ezúttal együtt kerülnek megrendezésre május első hosszú hétvégéjén a Zsolnay Negyedben és a Kodály Központban.</p> <p> 

zsfesz.previewAz idei Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok legnagyobb újdonsága, hogy a korábbi Zsolnay Fesztivál és az egyetemi hallgatói fesztivál ezúttal együtt kerülnek megrendezésre május első hosszú hétvégéjén a Zsolnay Negyedben és a Kodály Központban.

 

zsfesz.previewAz idei Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok legnagyobb újdonsága, hogy a korábbi Zsolnay Fesztivál és az egyetemi hallgatói fesztivál ezúttal együtt kerülnek megrendezésre május első hosszú hétvégéjén a Zsolnay Negyedben és a Kodály Központban.

 

A Zsolnay Negyeden belül működő művészeti karral meglévő együttműködés ezúttal összegyetemi kooperációvá vált, melynek eredménye a Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata összefogásának oka, hogy az együttműködéssel létrehozott programsorozat minden korosztály számára különleges élményeket nyújthat magas színvonalú, várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó interaktív eseményeivel.

 

Az együttműködés részleteiről dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.(ZSÖK) ügyvezetője, Rinfel János, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke, Kozma Gábor, a ZSÖK programszervezési vezetője és Frey Benjámin, az EHÖK kulturális referense tartott sajtótájékoztatót a Zsolnay Negyed Herkules Termében.

 

Az újítás legfőbb kedvezményezettje a publikum. Az egyetem és a város együttműködésére alapuló színvonalas kezdeményezés országszerte egyedülálló, melynek eredményeképp a diákok, hallgatók, a városi polgárok egyaránt megtalálhatják a nekik tetsző programokat.

A fesztivál kora délutánig zajló programjai elsősorban a családokat, gyerekeket várják majd, újításként már déltől elindulnak szabadtéri színpadon fellépők programjai, éjszaka pedig kezdődnek a nagyobb koncertek. A fesztivál fontos elemei lesznek a színházi előadások, képzőművészeti installációk. A Zsolnay Negyedben új helyszín is megnyílik a látogatók előtt, a Pirogránit udvarból nyíló 26-27-es épület.

 

A rendezvényen egyszerre lesznek jelen a Zsolnay Fesztiválra jellemző, az innovációt, a különböző műfajok párbeszédét középpontba helyező – a személyesebb hangulatú és a „kulturális varázskertre" jellemző – programok, valamint kifejezetten a hallgatóknak, középiskolai diákoknak szóló zenei és közösségi, interaktív előadások. A családi és közösségi akciók mellett a legnépszerűbb dj-k és zenekarok is fellépnek, de terítékre kerül például a testi-lelki egészség. A látogatókat szinte megszólítják a közkedvelt előadók, mintegy „face to face" mesélve nekik. Így, aki az előző években szívesen ellátogatott a Fesztiválra, az idén sem fog csalódni, ugyanakkor a középiskolások, egyetemisták is jól és tartalmasan szórakozhatnak majd.

 

Lényeges, hogy számos pécsi fellépő található az előadók között, közülük sokan az egyetem diáksága közül kerülnek ki.  A hallgatók külön pályázat alapján a szervezésben is aktívan részt vettek. Az EHÖK felmérést készített arról, hogy az egyetemisták hol és milyen fesztivált szeretnének, a programok így az ő igényeikhez is igazodnak.

 

A fesztivál 23 helyszínén több mint 110 programon, közel 500 előadó szerepel.

A három nap alatt 38 koncert, 41 családi és gyerekprogram és 36 közösségi program várja majd a fesztiválozókat.

 

A három nap eseményei bizonyos tematika mentén zajlanak, így lesz egészségnap, pályaorientációs nap és közösségi nap.

Újdonság, hogy a programok este 7 óráig ingyenesen látogathatóak, csak az esti programokra kell jegyet váltani, de belépők akkor is igen pénztárcabarát módon kerültek kialakításra, 500 és 2000 Ft között alakulnak.

A PTE hallgatói és a középiskolai diákok az esti programokat is különleges kedvezménnyel látogathatják majd. A fesztivál ideje alatt a Zsolnay Negyed állandó kiállításaira szóló teljes árú jegyek 50% kedvezménnyel vásárolhatók!

 

A fesztivál költségvetése nettó 20 millió forint, melyet a Zsolnay Örökségkezelő Nkft., a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgató Önkormányzata, a szponzorok támogatása, pályázati források és a jegybevételek biztosítanak.

A szervezők bíznak benne, hogy a közös fesztiválból hagyományt teremthetnek.

 

2014. május 1-2-3.

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok

 

https://www.facebook.com/ZSFEN

https://www.facebook.com/zsolnayfestival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.