2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A szerencse jelképei

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/20755"><img class="image thumbnail" src="/files/images/elef-4.thumbnail.jpg" border="0" width="65" height="100" /></a></span> </strong>Vigyázat! Jövőre, három hónapon keresztül elefántok szállják meg Budapestet. Lépten - nyomon találkozhatunk majd velük az utcán, legalább is a Vörösmarty tértől a Városligetig biztosan.</p><p>

 

elef 4.thumbnail Vigyázat! Jövőre, három hónapon keresztül elefántok szállják meg Budapestet. Lépten – nyomon találkozhatunk majd velük az utcán, legalább is a Vörösmarty tértől a Városligetig biztosan.

 

elef 4.thumbnail Vigyázat! Jövőre, három hónapon keresztül elefántok szállják meg Budapestet. Lépten – nyomon találkozhatunk majd velük az utcán, legalább is a Vörösmarty tértől a Városligetig biztosan.

reg 2.thumbnail Hiába is fordítjuk el a fejünket, bármerre járunk a városban, hajléktalanokba ütközünk. Megtehetjük, hogy néhány forinttal könnyítünk a lelkiismeretünkön, megtehetjük azt is, hogy továbbmegyünk, akár át is léphetünk rajtuk, ha nagyon az útban fekszenek, csak egyet nem tehetünk már meg: lehetetlen, hogy ne vegyünk tudomást róluk! Ott vannak a kapualjakban, a parkokban, a járdák szélén, még az autók között is a piros lámpánál várakozás ideje alatt. Mi, egyenként, külön – külön szinte semmit sem tehetünk értük. De együtt? Jövő márciusában kezdődik az a jótékonysági közterületi kiállítás – tudtuk meg Regőci Attila főszervezőtől – melynek célkitűzése: Hajlék a hajléktalanoknak!

gonczi.thumbnailSzámos ismert ember, politikusok, vállalkozók fogtak össze az akció sikere érdekében. Gönczi Gábor, az RTL Klub műsorvezetője az esemény bemutatásakor elmondta: „Nagyon fontos, hogy azok, akik tehetnek valamit, akiknek van lehetőségük, legyen az pénz, legyen az bármilyen szolgáltatás, találják meg egymást, találkozzon a segítő szándék, a tenni akarás és a tenni akarás lehetősége". Nos, ez a lehetőség 2009 márciusától nyílik meg az Elefánt Parádé, szabadtéri művészeti kiállítás révén, melyet az Elephant Holding Zrt. munkatársai már évekkel ezelőtt megálmodtak. Ez a szervezett korábban már többször is felhívta a figyelmet az utcán élő emberek gondjaira.

elef 2.thumbnail Csatlakozott most hozzájuk Havadtői Sámuel, a világ kortárs művészeti élvonalába tartozó festőművész, aki létrehozta a mintaként szolgáló alkotást. Egy másfél méter magas, indiai elefántot, melyet csipkedísszel ékített. Rózsaszínre festette, mert az a remény, a boldogság színe. Az elefánt ormánya felfelé görbül, hazájában ez a szerencse jelképének számít. Tavasszal majd száz színes, egyedien díszített elefántborjú jelenik majd meg az utcán, képzőművészek elképzelése alapján létrejött önálló alkotás lesz mindegyik. Az alapszobrok egyedi kialakítását a ZRt. által biztosított belvárosi helyszínen és anyagok segítségével, a pályázó művészek közül a Parádé kuratóriuma által felkért alkotók végzik. Az alkotásokat 2009 júniusában nagyszabású árverésen értékesítik. Az adott alkotás liciten elért árának 20%-a a művész tiszteletdíja, 80%-át pedig karitatív célra, a hajléktalanok megsegítésére fordítják.

barandy.thumbnail Érdekes gondolatot vetett fel dr. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, a Parádé díszvendége. Jótékonysági akciókkal ugyanis társadalmi problémákat nem lehet megoldani. Azok jól átgondolt, az állam által vezérelt eljárásokat igényelnek. Mégis szükség van a jótékonyságra, mert az nemcsak az elesetteknek ad sokat. Ott van rajtuk kívül a másik személy is, aki ad, és ezáltal ő maga is jobbá, megértőbbé válhat. Ezért az ilyen akciók egyik célja az is, hogy jobbá legyen általuk a társadalmi környezet.

horvathcs 6.thumbnail A kezdeményezés nem valósulhatott volna meg a Fővárosi Önkormányzat beleegyezése és aktív támogatása nélkül. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes úgy látja: mindenki életében vannak nehéz időszakok és akiknél ezt egy még nehezebb követi, azok válhatnak hajléktalanná. Mi, akik most a szerencsés többséghez tartozunk, enyhíthetjük a reménytelenség és a kitaszítottság érzését. A hajlék nélküliek nem tudnak önmagukért szólni, értük jött létre a Hajléktalanokért Közalapítvány és benne a „sorsfordító program". Hajléktalan családokon kívánnak segíteni, ideiglenes otthont nyújtanak, olyan helyzetet hoznak létre, ahol tanulni lehet, fel lehet készülni az önálló életre, a visszatérésre a társadalomba. Nem csak egy tál meleg ételt adnak. Ennek az otthonnak a felújítását, kibővítését szolgálja majd a Parádé bevétele, példát mutatva ezzel akár egész Európa számára is.

csikosb.thumbnail Külföldön egy jobb egyetemre már nem is felvételizhetsz úgy, hogy előtte nem csináltál valami karitatív dolgot, nem segítettél valahol – emelte ki a rendezvényről szólva Csikós Balázs, az Elephant Holding igazgatója. Nálunk ennek még nincs hagyománya. Az Elefánt Parádét nem egy, hanem legalább öt- tíz évre tervezik, aminek több előnyös következménye is származhat. Magunkra irányítjuk a világ figyelmét, ez jó a városnak, de az embereknek is. Az elefántokat nem csak megcsodálni, lefényképezni szabad, azokra szavazni is lehet a http://www.homeless-elephant.hu/ oldalon és majd SMS-ben is. A szavazók között értékes nyeremények találnak gazdára.

A szervezők kérik, hogy azok a képzőművészek, akik csatlakozni kívánnak az akcióhoz, juttassák el pályázatukat, a palyazat@homeless-elephant.hu címre! A pályázatban, tüntessék fel az alábbiakat:

1.        Pályázó művész neve (cím, telefon, email)

2.                 Rövid életrajz és saját honlap címe, ha van

3.                 Grafikai terv az elefántról

4.                 Műszaki terv, ha szükséges

5.                 Az alkotás címe és üzenete

6.                 Esetleges speciális (anyag, eszköz, szerszám stb.) igények a megvalósításhoz

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.