2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A tisztaság pszichológiája

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98339"><img class="image image-preview" src="/files/images/uzsonna-1.preview.jpg" border="0" width="471" height="354" /></a></span>Szállodák működtetéséért felelős vezetők és a működéshez szükséges berendezések, felszerelések gyártói találkoztak egymással a Turizmus Kft. szervezésében, a Borkakas Bisztróban. A beszélgetés során megismerkedhettek a kínálatban és az igényekben beállott változásokkal.

Szállodák működtetéséért felelős vezetők és a működéshez szükséges berendezések, felszerelések gyártói találkoztak egymással a Turizmus Kft. szervezésében, a Borkakas Bisztróban. A beszélgetés során megismerkedhettek a kínálatban és az igényekben beállott változásokkal.

Szállodák működtetéséért felelős vezetők és a működéshez szükséges berendezések, felszerelések gyártói találkoztak egymással a Turizmus Kft. szervezésében, a Borkakas Bisztróban. A beszélgetés során megismerkedhettek a kínálatban és az igényekben beállott változásokkal.

A találkozó rendszeres programjához tartozik, hogy a meghívott szakemberek mindig egy új helyszínnel is megismerkedhetnek. Ezúttal az Iberostar Hotel épületében található Borkakas étterem került sorra, mely nem is olyan régtől, március 26. óta fogadja a vendégeket, a szállodától bizonyos fokig függetlenül. A szállóvendégek itt kapják a reggelijüket és az étterem a szoba-szerviz szolgáltatásban is részt vesz. A reggeli kínálatában válogatni lehet a francia, az angol vagy a kontinentális reggelik és különféle tojásételek között. A bárban a nap bármely szakában bőséges a koktélválaszték. Étlapjukon főleg a hagyományos magyar ételek szerepelnek, de ezeket igyekeznek „új köntösben" tálalni.

Az 1996-ban alapított – eredetileg német – PQS cégcsoport ma már teljesen magyar tulajdonban van és a hazai létesítménygazdálkodási piac egyik meghatározó szereplőjévé fejlődött. Közel egymillió négyzetméter terület takarítását, műszaki üzemeltetését látják el és irodaházi, gyári éttermeikben naponta ötvenezer adag étel készül – mondta el a cég képviselője, Kerényi Zsolt. Kifejezetten szállodák, vendéglátóipari létesítmények számára kínálnak hatékony, költségtakarékos megoldásokat a takarításra. Kutatásokat végeztek annak megállapítására, hogy egy szállodát a vendégek mi alapján értékelnek. Kiderült: fontosnak tartják a tisztaságot, a kényelmet, a személyzet szaktudását, udvariasságát, felkészültségét, a komfortot és nem utolsó sorban az árakat. Érdekes tapasztalat volt, hogy a vendégek elég sajátosan értékelik a tisztaság fogalmát. Azt is figyelembe veszik, hogy a szállodai textíliáknak milyen az illata, tapintása, milyen tiszta a dolgozók ruhája. Sokan legelőször a fürdőszobába nyitnak be és ha ott, mondjuk csatornaszagot éreznek, az már diszkomfort érzés okoz, csakúgy, mint amikor a klímaberendezés is valamilyen szagot áraszt. A szállodai tisztaságot tehát összbenyomás alapján értékelik. Így megállapítható volt, hogy a higiénia-érzetnek is van pszichológiája! Sok szállodában a szagokat megpróbálják elfedni valamivel, ám az csak takarja, de nem szünteti meg a kellemetlen szagokat. Az állandó törölgetés helyett a zuhanykabin falát szilíciumoxidos víztaszító bevonattal lehet ellátni, a titánoxid pedig antibakteriális bevonatot képez. Előfordulhat, a WC ülőke tiszta ugyan, a vendég mégis panaszkodik, mert a bőrén pirosodás jelentkezik. Okozhatja ezt az ecet- vagy citromsav tartalmú takarítószer. A tejsav bázisúak használatával az irritáció elkerülhető. Németországban már vannak olyan szállodák, ahol meghatározott időszakonként kötelező a matracokat is fertőtleníteni. A szálloda – étterem – takarítása állandó költséget jelent és előfordulhat, hogy bizonyos feladatokat nem érdemes a saját dolgozókkal elvégeztetni. Nem érdemes olyan, drága gépeket beszerezni, amiket évente csak néhány alkalommal, például nagytakarítások során fognak használni.

Ez utóbbi gondok megoldásában lehet partner a Dániában 1906-ban alakult Nilfisk. Ma már 150 országban vannak jelen, gépeiket a legnagyobb szállodák és áruházláncok használják. Célkitűzésük egyszerű. Elkötelezettek amellett, hogy a világot tisztább hellyé tegyék – hangsúlyozta Szombathelyi Tamás, a Nilfisk értékesítési vezetője. Szerintük a tisztaság a munkahelyeken többet jelent a megjelenésnél, előfeltétele a biztonságnak és az egészséges környezetnek. Akár otthon, akár útközben vagy a munkában a tisztaság hiánya az, amit legelőször észreveszünk. Egy nem tiszta munkahely számos problémához vezethet, a fejfájástól a balesetekig. A Nilfisknél tudják ezt, ezért folyamatos fejlesztéssel igyekeznek megrendelőik segítségére lenni. A munka eredményeként 2014-ben negyvenhat új termékkel jelentek meg a piacon. Legújabb márkájuk a Viper, egy könnyen használható, megfizethető, de mégis robosztus takarítógép.

Fodor Tünde, az Alda Hungary ügyvezető igazgatója viszont egy másik jelszóra büszke: „A legjobbat a legjobbnak!" Ez az ő cégük filozófiája. A szállodai, éttermi tisztasághoz ugyanis a takarításon kívül hozzátartoznak azok a szerek is, amiket a vendég a helyszínen használhat, a fürdőszobákban, mosdókban. Nyolcszázötven fajta termékük van, kozmetikumaik kizárólag nekik készülnek, egyedi csomagolásban és illatvilágban. A minőség rovására nem tesznek engedményt, ennek ellenére ebben a termékcsoportban ők kínálják a legkedvezőbb árakat. Szállodákban előfordulhat, hogy sürgősen pótágyakra van szükség. Ebben is segítséget nyújthatnak. Nem csak eladnak, de kölcsönöznek is pótágyat – akár egy darabot is – és rövidesen már babaágy is rendelhető tőlük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.