Három fővárost felölelő körútjának második állomásaként Budapestre érkezett tizenhét kiállító, hogy utazási irodák képviselői és szakújságírók számára bemutassa Spanyolország egyik legszebb tartományát.

 

 Három fővárost felölelő körútjának második állomásaként Budapestre érkezett tizenhét kiállító, hogy utazási irodák képviselői és szakújságírók számára bemutassa Spanyolország egyik legszebb tartományát.

 Katalonia a zene, Katalonia a tenger, Katalonia a wellnes művészete, Katalonia a minőség pecsétje! Egy ablak a mediterráneumra. Valószínűleg kevés másik olyan hely van Európában, melyre ezek az állítások ugyanígy, egyszerre érvényesek lennének. Talán ennek is köszönhető, hogy Katalonia, Páris után a második, a turisták érdeklődésének leginkább középpontjában álló terület. Fejlődésével igazolja, hogy méltó is erre a figyelemre. Magyarországról is egyre többen keresik fel, ezért aztán érthető, ha a meghívott szakemberek is nagy figyelemmel hallgatták a vendégek tájékoztatóit.

 Vegyük talán sorra az állításokat! A vidék valóban a művészetek otthonának is tekinthető. Nézzük az eredeti helyesírás szerint a neveket, ki fogjuk találni, kikről van szó! Jaume Aragall, Pau Casals, Josep Carreras, Victoria de los Ángeles – elég meggyőző a névsor? Pedig a katalán rumba és a flamenco még nem is került szóba. Más művészetekkel sem rosszabb a helyzet. Costa Brava a magyarok által is kedvelt területe Kataloniának. Itt van a „Dali háromszög", a három világhíres Dali múzeum: Figueres, Portlligat és Púbol városában található. Gironában a „Jewis world" kínál különleges látványosságot. A fotózás szerelmeseinek a tengerparton van néhány nagyszerű hely Begur és Callela között. Számos természetvédelmi terület is található erre, Sant Pere de Rodes hegyi kolostora pedig a vallások iránt érdeklődőket vonzza, hiszen – vasárnap kivételével – látogatható is. Villa de Tossa kastélya közvetlenül a tengerparton áll – rendkívül megkapó látvány. Nos, ha a művészetekből még ennyi nem volt elég, jegyezzük meg: szeptember 12-től kezdődött az ünnepségsorozat, ugyanis száz éves a Costa Brava. http://www.costabrava.org/

 Barcelónától és a francia határtól is egyaránt egy órányi távolságra van Lloret de Mar, sok magyar kedvenc tengerparti nyaralóhelye. Budapestről Girona repülőterén át is elérhetjük a közvetlen buszjáratokkal, de számos szálloda is kiküldi minibuszát a repülőgéppel érkezők elé. Az aktív- és kulturális turizmus, a gasztronómia kedvelőinek ajánlják. Itt megkülönböztetik egymástól a hagyományos katalán és a „kreatív" konyhát. Ez a vidék sokkal több, mint napfény és tenger. A szezon kezdetén sok vízi sportot űző csapat keresi fel, mert igen jó hely az edzésekre. Megint egymás mellé sorakoztathatjuk a jellemző állításokat. Itt a tenger: egy hely a hajósoknak, a kalandok helye, a csend helye, a nyugalom helye, a halászat, a történelem és nem utolsó sorban, ismét csak a gasztronómia helye. Hát ezért olyan népszerű! (http://www.lloretdemar/)

 A tartomány déli része, Costa Daurada is legalább ugyanennyire vonzó. Salou, a tengerparti kisváros autóval csak egy órányira fekszik Barcelonától és elsősorban a családi nyaralások számára ideális. Spanyolország – általában – nem drága hely, érdemes autót bérelni. Könnyebb így felkeresni PortAventura híres vidámparkját, ahol negyvenféle játék és szórakoztató műsor várja a látogatót, no meg még hozzá a Caribe Aquatic Park. Sokan inkább itt szállnak meg és néhányszor beautóznak Barcelonába. A város egybefüggő, hétkilométeres tengerparti strandján ott leng a kék zászló, a kiváló vízminőség garanciája. Az éttermekben a felnőtteknek kitűnő borokat, a gyerekeknek változatos gyerekmenüket kínálnak. Sokan karácsony-táján jönnek, mert az ünnepek nagyon színesek errefelé. (http://www.salou.org/)

Ha pedig már a borról volt szó, Katalonia egyik legnagyobb pincészete a Torres. Sok külföldi turista keresi fel, mert évente 361 napon tartanak nyitva. A vendégeket egy alagúton át vezetik a pincébe, ahol – követve a borkészítés menetét – mindig az évszakoknak megfelelő illatok érezhetők. Ami pedig külön érdekesség: az út végén nemcsak bort, hanem a hozzá illő, kitűnő sajtokat is lehet kóstolni és vásárolni.

 Szívesen állnak az egyénileg utazó magyarok rendelkezésére a helyi utazási irodák is. A Bonavia Tours például Lloret de Marban saját szállodát is fenntart, éppen tavaly ünnepelték a huszadik születésnapját. A háromcsillagos hotel a tengerparthoz közel található. Az iroda szervez programokat Andorrába sőt Marokkóba is. Nem a megszokott városnézéseket kínálják. Letérve a hagyományos turistautakról, azt is megmutatják, hogyan élik ott mindennapjaikat az emberek.

A Geoland Tours számára új piac Magyarország. Az általuk ajánlott terület Katalonia leginkább „történelminek" mondott része. Innen származik Dali, Picasso, Miro. Ez a vidék különleges, talán a leggazdagabb része Spanyolországnak. Az építészet iránt érdeklődők sem hagyhatják ki, hiszen Barcelonában a gótikától a legmodernebbekig minden stílus látható. Montserrat a XI -XII. századi kolostorairól híres. Szerveznek kombinált utakat, például három nap Barcelonában, hét nap a tengerparton. Van olyan, ahol négy napot Madridban lehet eltölteni és van, amelyikben nyolc napot a híres kastélyok körül. A Costa Brava Katalonia „Édene". Az étrend, a „mediterrán diéta" annyira egészséges, hogy az UNESCO a világörökség részévé javasolta tenni. (http://www.geoland.info/)

Akinek pedig ennyi érdekesség után kedve támadt Kataloniába látogatni, annak rendelkezésére áll Európa jelenleg leggyorsabban növekvő légitársasága, a Clickair. Azért választották ezt a nevet, hogy megmutassák, milyen könnyen lehet kapcsolatba lépni velük. Működésüket 2006-ban kezdték és már ötven repülőgépük van, amivel ötven városba repülnek Európában, Észak-Afrikában és a Közép-Keleten. Budapest és Barcelona között jelenleg négy járatuk van, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap, oda és vissza is. A nyáron ezt öt járatra szeretnék emelni. Áraik olyanok, amivel – úgy gondolják – bármelyik másik társasággal tartani tudják a versenyt. (http://www.clickair.com/)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük