A pincészet a faluról kapta a nevét. A faluról, melyet nagyon kevesen ismernek – ma még – és amit egyre többen fognak felkeresni az elkövetkező években. (A cikk második része: http://www.euroastra.info/node/52808 )

A pincészet a faluról kapta a nevét. A faluról, melyet nagyon kevesen ismernek – ma még – és amit egyre többen fognak felkeresni az elkövetkező években. (A cikk második része: http://www.euroastra.info/node/52808 )

A Jackfall Pincészet Jandrasics Gábor és Elek Sára gazdasága. Sokan beleesnek abba a hibába – kezdi a beszélgetést Jandrasics Borbála, hogy a nevet az angol kiejtési szabályok szerint „dzsekfól"-nak mondják, de ez helytelen. Kisjakabfalva apró sváb község, zsákfalu, Villány közvetlen közelében. A falu sváb neve Jackfall – és ezt németül kell kimondani: „jakfal"-nak! A pincészet tulajdonosa 2003 óta Jandrasics Gábor és üzlettársa, Elek Sára. Az bátran elmondható, hogy beleszerettünk ebbe a helybe. Ahhoz viszont, hogy ezt megérthessük, el kell ide jönni. Megtapasztalni: mit jelent Kisjakabfalva! Elindulunk a városból, és ahogy átlépjük Jackfall határát – megszűnhet számunkra az idő! Otthon hagyhatjuk minden gondunkat, a stresszt, itt pihenhetünk, kikapcsolódhatunk, valóban élvezhetjük az életet, a jó borokat. Mindez rám is olyan hatással volt – folytatta a történetet – hogy elkezdtem komolyan foglalkozni a borral. Beiratkoztam a londoni eredetű WSET (Wine and Spirit Education Trust) tanfolyamra. Megértettem, mi van egy pohár borban: a föld, ahol a szőlő nőtt, megművelőinek munkája, verítéke, a borász munkája, szóval egy pohár bor rengeteg mindenről tud mesélni. Benne van a napsugár, az eső, az egész természet. De benne van még az is, amit hozzá képzelünk, ki, milyen hangulatban issza ki azt a poharat. Megtanultam értékelni a bort, hogy miért fontos, hogy jó bort igyunk. Így azután az értékesítés, a marketing lett itthon a feladatom és úgy érzem, ebben ki is tudok teljesedni. Csodálatos öröm a borokkal foglalkozni, emberekkel találkozni. A Jackfallal a hátam mögött nincs is nehéz dolgom. Aki megkóstolja a borainkat, szívesen meg is veszi.

A gazdaság az új és a régi előnyeit egyesíti magában – tette még hozzá Jandrasics Borbála. Édesapámék nagyon szeretik a régi dolgokat, és ahol lehet, becsempésztünk egy-két régiséget. A teljesen felújított épület csak kívülről hasonlít a valamikori önmagára. Ami egykor az istálló volt, ott van ma az ötven személyes kóstolóhelyiség. Még látszik az a kis ablak, ahol a szénát bedobták a lovaknak, de minden mást le kellett bontani és újonnan felépíteni. A kóstolóterem falát száz éves ágyvégek díszítik, ezeket egy ismerős asztalos újította fel. A régi szobák – amiket csak „szépszobáknak" hívunk, magukért beszélnek. Itt szinte minden magmaradt eredeti állapotában. Ennek az épületszárnynak – mely kezdetben lakóház volt – története van. Keletkezésének pontos idejét nem ismerjük, de száz évnél biztosan öregebb. Sokan tudják róla, itt született az egyik leghíresebb villányi borász: Bock József.

Kisjakabfalva gazdag sváb falu volt, a falfestmények is a jómódot tükrözik. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt a házat helyreállíthattuk, ám még csak most kezdjük bevonni a vendéglátásba. A restaurátor hat évig dolgozott rajta. A falfestést az eredeti technológiával végezte. A fal először az alapszínét kapta meg, majd minden mintának külön sablonja volt. Külön a virágoknak, külön a többi mintáknak, egyenként. Kezdetben nem is tudtuk, milyen szép díszítés rejlik a meszelés alatt, most viszont már minden szobában a falfestés az eredeti állapotot mutatja. Szerencsénk is volt, mert néhány régi házból sikerült megszerezni a korabeli sablonokat. A többit a minta alapján most készítettük el.

Édesapám – az üzlettársával, Elek Sárával együtt – gyűjti is a régiségeket. A bútorokhoz így jutottak hozzá. Van, ami az ország más tájairól, van, ami erről a környékről való. Kapcsolatban állunk egy asztalossal, aki mindig megörvendeztet bennünket egy-egy érdekes, régi darabbal. Így rendeztük be a kúriát is. Eredetiek a padlók is, csak csiszolni kellett. Az utolsónak, ami régen a „tisztaszoba" volt és szinte soha nem használták, a mennyezete különleges. A Szentháromság ábrázolása látható a fejünk fölött, ez a kép a korabeli gazdag, sváb családoknál többször is előfordult. Kisjakabfalván még két másik házon található hasonló falfestmény, az egyik szépen felújítva, a másik sajnos pusztulófélben. Ezért is esett annak idején erre az épületre a választásunk, hogy megmenthessünk valami értékeset ebben a faluban, és visszaadhassuk a jelenkornak ezt a kincset. A Jackfall épületben meglehetősen keverednek a stílusok, mégis erre vagyunk a legbüszkébbek. Ezekben a szobákban jelenleg borkóstolókat tartunk és később szeretnénk koncerteket, olvasóesteket, kiállításokat rendezni. Itt elfogyasztani egy vacsorát teljesen más, mint egy átlagos vendéglőben. Így valami különlegeset tudunk adni.

A vendéglátás vezetőjének munkája igen széleskörű – veszi át a szót Róth Ernő. A szálláskiadástól az étteremvezetésén át, a boreladásig, borkóstolók tartásáig terjed. Itt a borok mellett a gasztronómiai élmény is fontos, hogy az ételekhez mindig a legjobban megfelelő borokat kínáljuk. Rendezvényeinken magyar és nemzetközi ételkülönlegességeket készítünk. Ha a napi menü összetétele magyaros gombakrém leves, a főétel bazsalikommal, házi sonkával töltött csirkemell provencei fűszerezéssel, sajtmártással és a piacon kapható friss zöldségekkel, a desszert pedig frissen sült, házi rétes, akkor ebből már képet kaphatunk arról, mivel várja vendégeit a Jackfall Pincészet konyhája. A vendégek ellátása azonban, csak előzetes bejelentés alapján történik.

Amikor a tulajdonosok létrehozták ezt a birtokot – emlékezett vissza Róth Ernő – már a kezdetben terveztek borkóstolókat, borvacsorákat. Ezért gondoltak arra is, hogy a borszerető embereknek kényelmes legyen az itt tartózkodás, ne kelljen azonnal autóba ülni. Először a Jackfall-apartmanok épületei készültek el, bennük három lakás található. Konyhával, TV-vel, fürdőszobával jól felszereltek, összesen tizennyolc vendég fér el bennük. A falut körülvevő természeti és kulturális környezet további igényeket is ébresztett. A kereslet egyre nőtt és az új borásznak köszönhetően, 2005-től boraink minőségének javulása ezt csak gyorsította. A Jackfall Fogadó és a régebbi stílust idéző Jackfall Kúria épületében kétágyas szobák kaptak helyet, így jelenleg már ötven vendég szállásáról tudunk gondoskodni – természetesen reggelivel.

Egyéb szolgáltatásaink köre is bővült. A borkóstolókon három, öt vagy akár nyolcféle Jackfall bort is kínálunk. A menüválaszték is állhat több fogásból, mert van már igény a „gourmet étkezésre", sokfogásos ételsorból álló vacsorával, mindegyik mellé a hozzáillő, kiváló borral. Bérelhető nálunk kerékpár és még a programszervezésben is tudunk segíteni, mert a környék számtalan lehetőséget kínál. A Harkány – Siklós – Villány tengelyvonal és a mellette lévő települések együttese látnivalókban, élményekben igen gazdag. Ma már a Villányba érkezők nem csak a bort keresik, a természeti adottságok is jelentős vonzerőt képviselnek, hiszen a vidék a Duna – Dráva Nemzeti Park része. Állat- és növényvilága védett, fokozottan védett elemek is találhatók benne! Sok halastó is van a környéken, napijeggyel horgászni is lehet. Építészeti emlékekben sincs hiány, a terület ugyanis már a római korban lakott volt, a számottevő török jelenlét pedig máig érezteti hatását. Nemrég fejeződött be a Siklósi Vár felújítása, mely azóta kulturális események helyszíne. Nem mellékes szempont az sem, hogy Jackfall harminc kilométeres körzetén belül több gyógyfürdő is elérhető!

(folytatjuk)

(A cikk második része: http://www.euroastra.info/node/52808 )

www.jackfall.com

(Fotó: Kovács Krisztina)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük