Különleges rendezvényre hívta vendégeit a Dionysos Borház. A „különleges" szó talán nem is eléggé kifejező, mert annyi bizonyos, hogy pezsgőt általában különleges alkalmakkor iszunk, de a legkiválóbb francia pezsgők kóstolója még ezek közül is kiemelkedőnek számít.

 

 Különleges rendezvényre hívta vendégeit a Dionysos Borház. A „különleges" szó talán nem is eléggé kifejező, mert annyi bizonyos, hogy pezsgőt általában különleges alkalmakkor iszunk, de a legkiválóbb francia pezsgők kóstolója még ezek közül is kiemelkedőnek számít.

 „Csakis a legjobbat" – ez volt az alapgondolat, amikor 1827-ben Georges Hermann Mumm megalapította a máig nevét viselő pezsgőüzemet. Champagne világáról, a Mumm pezsgők történetéről Rozsnyói Krisztián, a Pernod Ricard Hungary termékmenedzsere tartott rövid bevezetőt, mialatt az első pezsgőt betöltötték a vendégek poharába. A Champagne régió különleges területe Franciaországnak. Az észak-kelti részen helyezkedik el, viszonylag hűvös, az évi átlaghőmérséklet 9 C fok, de a mészkőtalaj miatt a víz- és hő-háztartás igen kiegyensúlyozott. A terület eleinte nem különbözött az ország más borvidékétől. A filoxera-vész után kezdtek az itt dolgozó gazdák összefogni és szigorú szabályrendszer alapján állították elő termékeiket. Ma már a Champagne nevet csakis az itt termelt borból készült, legalább három évig palackban érlelt pezsgő viselheti. A pezsgőfogyasztás kultúrája előbb Angliában terjedt el. Onnan érkezett vissza Franciaországba és rövid időn belül Európa arisztokráciájának itala lett.

A pezsgő kóstolásának – akár a bornál – szabályai vannak. Itt is fontos jellemző az illat, a szín és az íz, de figyelni kell a gyöngyözés intenzitását, egyenletességét is.

 A vidéken három szőlőfajtát termesztenek, a pezsgőket ezek borainak házasításából állítják elő. A Pinot Noir, a Pinot Meunier kékszőlők, a Chardonnay fehér. A Mumm 218 hektáros termőterületéhez 77 dűlő tartozik. A szőlőt ezekről elkülönítve szüretelik, nagyon óvatosan préselik, hiszen a kékszőlőből is fehér alapbor készül. Százhatvan kiló szőlőből százkét liter mustot préselnek és ebből száz liter bor lesz. Az első erjesztés 20 C fok alatt megy végbe, így nagyon finom aromájú, illatos bor keletkezik. Palackozás után ezt oltják be a szakszóval „tirázslikőr"-nek nevezett – nádcukor, előző éves érlelt borok és különleges fajélesztő – keverékkel, ami a palackban elindítja a második erjedést. A márka legnépszerűbb képviselője a sárgás aranyszínű, Mumm Cordon Rouge Brut, száraz pezsgő. Grillezett halak, bárányhús mellé tökéletes. Gyöngyözése apró, de nagyon intenzív. Neve onnan származik, hogy az üzem 1875-től a palackjainak címkéjét a francia Becsületrendre utaló vörös szalaggal díszíti. Ez a legmagasabb francia kitüntetés és ezzel is jelezni kívánják a pezsgők mindent felülmúló minőségét.

 Magyar borászok valószínűleg párbajra hívnák az elvetemültet, aki azt merészelné állítani, hogy a rosé fehér és vörösbor összekeverésével készül. A G.H. Mumm Brut – Rosé esetében viszont pontosan ez a helyzet. A három szőlőfajta borainak keverékébe hatvanhat százaléknyi Pinot Noir kerül. A szín így nem rózsaszín, inkább egy kis narancssárgás árnyalata is van. Hosszú utóíze is egyértelműen a Pinot Noir jelenlétét jelzi. Bár nem édes – a „brut" jelző mutatja, hogy cukortartalma a literenkénti tíz grammot nem haladja meg – mégsem meglepő, hogy főként a hölgyek kedvelik. Étkezések végén, desszertek, gyümölcsök mellé ajánlják. Pezsgése kifejezetten intenzív.

 A Mumm Demi-Sec már édeskésebb, cukortartalma 50 g literenként. Ennél édesebb pezsgőt a Mumm nem készít. Meleg, barátságos, tökéletesen kerek ízvilága, némi borostyán hatással elegyedő sárgás, arany színe, behízelgő illata teszi tökéletessé. A palackozás előtt legalább hat hónapig érlelik. Alapját, friss virágillatát, üdeségét az ötvenöt százaléknyi Pinot Meunier adja, de huszonöt százalékban idősebb, érlelt, testes borokat is tartalmaz. Húsokhoz ez már elképzelhetetlen, kifejezetten étkezést záró ital. Megkoronáz egy ünnepi alkalmat, sokszor azt mondják róla: a palackba zárt szenvedély, ami a pillanat, a perc, az élet élvezetére tanít.

Magyarországon a Mumm pezsgők egyre népszerűbbek, évente mintegy negyvennyolcezer palack fogy belőlük. Kaphatók a Dionysos Borházban, az Oktogonon, és már néhány nagyobb áruházláncban is.

http://www.dbhq.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük