Kedvező híreket hallhattak legutóbbi ülésükön az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának tagjai. Az idegenforgalom eredményei javulnak, a vártnál is jobban.

 

 Kedvező híreket hallhattak legutóbbi ülésükön az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának tagjai. Az idegenforgalom eredményei javulnak, a vártnál is jobban.

 Dr. Kovács Miklós államtitkár először a szakállamtitkárság eddigi munkájáról számolt be a bizottság előtt. Részletesen ismertette a turizmus aktuális eredményeit, a fejlesztés lehetőségeit, szólt a pályázatokról és a jogalkotás feladatairól. A január – februári adatok bíztatóak, a mutatószámok jobbak, mint az előző év hasonló időszakában. A tavalyi év végén kapott ötszázmilliós támogatás mellé rendelt célokat túlteljesítették. Elkészült a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia intézkedési terve 2013-ig és elkezdték a feladatok megvalósítását. Egyeztetést kezdeményeztek a Statisztikai Hivatallal, hogy 2009-től a magyarországi fürdők vendégforgalmi adatait is feldolgozzák. Megkezdődtek a tárgyalások az egészségturisztikai képzés rendszeréről. A Regionális Operatív Programok pályázatai lezárultak, bírálatuk április végén megkezdődik. Összesen 543 igénylést nyújtottak be, százhúszmilliárd forint értékben, ami a rendelkezésre álló összeg több, mint kétszerese. A Kormány huszonkét kiemelt programot nevezett meg, ezekhez a szakállamtitkárság bírálati szempontokat ad. Több, más szakmai ajánlat elkészítése is folyamatban van. A turizmussal kapcsolatos jogszabályaink aktualizálásával meg kell várni az idevonatkozó EU szabályok átültetését a hazai gyakorlatba. Ez lényegében teljes körű piacnyitást jelentene az utazásszervezés, utazásközvetítés körében. A turizmusról szóló törvényt várhatóan még az év első felében napirendjére tűzi a Parlament. Külön pályázatok meghirdetését tervezik 2009-re a turisztikai szempontból jelentős gasztronómiai rendezvények számára. Így kívánják elősegíteni, hogy ezek hosszabb távon is tervezhetőek legyenek. A következő időszak kiemelt feladatai lesznek: a Desztinációs Menedzsmentek kialakítása, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia időarányos végrehajtása, a Nemzeti Turizmus-marketing erősítése, ezen belül is, hogy a tervek a jövőben ne egy, hanem három évre előre készüljenek.

 A Bizottság tájékoztatót hallgatott meg a Tourinform irodák helyzetéről, szerepéről, támogatásáról. Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: A turisták – hazaiak és külföldiek – számára az egyik legfontosabb, biztonságérzetüket erősítő szolgáltatás, ha egy új, számukra idegen környezetben megfelelő, hiteles információhoz juthatnak.

Magyarországon ezt a feladatot 26 éve a Tourinform szolgálat látja el, amely Budapest belvárosából indulva mára az összes turisztikai régióban jelen lévő, jelenleg 145 irodából álló, országos hálózattá fejlődött. Az első iroda 1981-ben nyílott meg, az akkori Tavaszi Fesztivál megsegítésére. Az országos hálózat kiépítése 1992-ben kezdődött. 2007-ben 2 369 600 millió turista kereste fel személyesen az irodákat. Az idén 185 millió forint áll rendelkezésre, elsősorban arra a célra, hogy a nyári időszakban a hétvégeken is nyitva tarthassanak. A pénzt a tevékenységük alapján osztják szét az irodák között, a finanszírozáshoz a Főváros is jelentősen hozzájárul.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a Tourinform-hálózat ismertségéről és a látogatók elégedettségéről 2007. augusztusában végzett felmérés szerint, az irodákat felkeresők elégedettek a nyújtott szolgáltatásokkal. A legpozitívabban a munkatársak udvariasságát, segítőkészségét, a kiszolgálás gyorsaságát és a dolgozók felkészültségét értékelték.

A leendő helyi, térségi Turisztikai Desztinációs Marketing szervezetekben a Tourinform irodákra fontos feladatok hárulnak. Az irodákban felhalmozódott szakmai tudást, kapcsolatrendszert a TDM rendszer felállításánál mindenképpen figyelembe kell venni, hiszen nincs még egy olyan szervezet Magyarországon, amely minden szinten (vertikálisan és horizontálisan) élő kapcsolatrendszerrel, információval és operatív gyakorlattal rendelkezne.