2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Az eredmények bíztatóak

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/12401"><img class="image thumbnail" src="/files/images/bizules.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Kedvező híreket hallhattak legutóbbi ülésükön az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának tagjai. Az idegenforgalom eredményei javulnak, a vártnál is jobban.</p><p>

 

bizules.thumbnail Kedvező híreket hallhattak legutóbbi ülésükön az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának tagjai. Az idegenforgalom eredményei javulnak, a vártnál is jobban.

 

bizules.thumbnail Kedvező híreket hallhattak legutóbbi ülésükön az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának tagjai. Az idegenforgalom eredményei javulnak, a vártnál is jobban.

drkovacs 9.thumbnail Dr. Kovács Miklós államtitkár először a szakállamtitkárság eddigi munkájáról számolt be a bizottság előtt. Részletesen ismertette a turizmus aktuális eredményeit, a fejlesztés lehetőségeit, szólt a pályázatokról és a jogalkotás feladatairól. A január – februári adatok bíztatóak, a mutatószámok jobbak, mint az előző év hasonló időszakában. A tavalyi év végén kapott ötszázmilliós támogatás mellé rendelt célokat túlteljesítették. Elkészült a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia intézkedési terve 2013-ig és elkezdték a feladatok megvalósítását. Egyeztetést kezdeményeztek a Statisztikai Hivatallal, hogy 2009-től a magyarországi fürdők vendégforgalmi adatait is feldolgozzák. Megkezdődtek a tárgyalások az egészségturisztikai képzés rendszeréről. A Regionális Operatív Programok pályázatai lezárultak, bírálatuk április végén megkezdődik. Összesen 543 igénylést nyújtottak be, százhúszmilliárd forint értékben, ami a rendelkezésre álló összeg több, mint kétszerese. A Kormány huszonkét kiemelt programot nevezett meg, ezekhez a szakállamtitkárság bírálati szempontokat ad. Több, más szakmai ajánlat elkészítése is folyamatban van. A turizmussal kapcsolatos jogszabályaink aktualizálásával meg kell várni az idevonatkozó EU szabályok átültetését a hazai gyakorlatba. Ez lényegében teljes körű piacnyitást jelentene az utazásszervezés, utazásközvetítés körében. A turizmusról szóló törvényt várhatóan még az év első felében napirendjére tűzi a Parlament. Külön pályázatok meghirdetését tervezik 2009-re a turisztikai szempontból jelentős gasztronómiai rendezvények számára. Így kívánják elősegíteni, hogy ezek hosszabb távon is tervezhetőek legyenek. A következő időszak kiemelt feladatai lesznek: a Desztinációs Menedzsmentek kialakítása, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia időarányos végrehajtása, a Nemzeti Turizmus-marketing erősítése, ezen belül is, hogy a tervek a jövőben ne egy, hanem három évre előre készüljenek.

drrona 10.thumbnail A Bizottság tájékoztatót hallgatott meg a Tourinform irodák helyzetéről, szerepéről, támogatásáról. Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: A turisták – hazaiak és külföldiek – számára az egyik legfontosabb, biztonságérzetüket erősítő szolgáltatás, ha egy új, számukra idegen környezetben megfelelő, hiteles információhoz juthatnak.

Magyarországon ezt a feladatot 26 éve a Tourinform szolgálat látja el, amely Budapest belvárosából indulva mára az összes turisztikai régióban jelen lévő, jelenleg 145 irodából álló, országos hálózattá fejlődött. Az első iroda 1981-ben nyílott meg, az akkori Tavaszi Fesztivál megsegítésére. Az országos hálózat kiépítése 1992-ben kezdődött. 2007-ben 2 369 600 millió turista kereste fel személyesen az irodákat. Az idén 185 millió forint áll rendelkezésre, elsősorban arra a célra, hogy a nyári időszakban a hétvégeken is nyitva tarthassanak. A pénzt a tevékenységük alapján osztják szét az irodák között, a finanszírozáshoz a Főváros is jelentősen hozzájárul.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a Tourinform-hálózat ismertségéről és a látogatók elégedettségéről 2007. augusztusában végzett felmérés szerint, az irodákat felkeresők elégedettek a nyújtott szolgáltatásokkal. A legpozitívabban a munkatársak udvariasságát, segítőkészségét, a kiszolgálás gyorsaságát és a dolgozók felkészültségét értékelték.

A leendő helyi, térségi Turisztikai Desztinációs Marketing szervezetekben a Tourinform irodákra fontos feladatok hárulnak. Az irodákban felhalmozódott szakmai tudást, kapcsolatrendszert a TDM rendszer felállításánál mindenképpen figyelembe kell venni, hiszen nincs még egy olyan szervezet Magyarországon, amely minden szinten (vertikálisan és horizontálisan) élő kapcsolatrendszerrel, információval és operatív gyakorlattal rendelkezne.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.