2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Az erős frank Svájcnak sem jó

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79287"><img class="image image-preview" src="/files/images/Svajc-1.preview.jpg" border="0" width="464" height="284" /></a></span>Jók a kilátások „Európa tetejéről" a szó valódi és képletes értelmében is. Noha a frank magas árfolyama miatt Svájc drága országnak számít, mégis egyre többen érdeklődnek iránta. A turisták száma nő.

Jók a kilátások „Európa tetejéről" a szó valódi és képletes értelmében is. Noha a frank magas árfolyama miatt Svájc drága országnak számít, mégis egyre többen érdeklődnek iránta. A turisták száma nő.

Jók a kilátások „Európa tetejéről" a szó valódi és képletes értelmében is. Noha a frank magas árfolyama miatt Svájc drága országnak számít, mégis egyre többen érdeklődnek iránta. A turisták száma nő.

A Svájci Idegenforgalmi Hivatal ausztriai és magyarországi kapcsolatokért felelős igazgatója, Urs Weber szerint Svájc egyelőre nem tud olcsó ország lenni. Mivel a frank nemcsak a forinttal, de minden más valutával szemben is megerősödött, ezt kedvező ajánlatokkal igyekeznek ellensúlyozni. Sikerrel, mert az idegenforgalom nőtt, tavaly 16,8 millió turista érkezett, ami 3,3 százalékkal több 2012-höz képest. Igaz ez Magyarország esetében is: a közel 38 ezer magyar vendég 13,2 százalékkal haladja meg az előző évi adatokat. A kilátások tehát 2014-re vonatkoztatva is jók.

Nem panaszkodhatnak a kilátásra azok sem, aki Svájc hegyeit választják úti céljuknak. Az országban 1161 hegycsúcs nyúlik háromezer méter fölé, és közülük 48 négyezer méternél is magasabb. Az „Európa teteje" kifejezés ezért tökéletesen helytálló. Persze nem kell képzett hegymászónak lenni, mert a magaslatok többségét meglátogathatjuk az összesen 670 hegyi vasút segítségével. Behálózzák az egész országot. Lesznek olyanok, akiknek a merészen kanyargó úttól áll el a lélegzete, másokat már a látvány is lenyűgöz. A Glacier Express például a leglassúbb európai gyorsvasút, ötszáz és 2200 méter magasság között ingázva, a 297 kilométert hét óra alatt teszi meg, áthaladva olyan úton, melyet az UNESCO a Világörökség részének nyilvánított. A svájci kirándulást olcsóbbá tevő Swiss Pass is új kedvezményt kínál. A Swiss Peak Pass a több hegyi vasútra is félárú jegy vásárlására jogosít.

Más érdekességekben sincs hiány. Európa legrégibb nemzeti parkja idén ünnepli 100. születésnapját. A Jungfrau régióban pedig egy csodálatos, forgó étterem várja a vendégeket 3970 méter magasságban! Jungfraujoch-ban 1912. augusztus 1-én nyitották meg Európa legmagasabban fekvő vasútállomását – 3454 méteren. Sokak véleménye szerint nincs párja annak az élménynek, ami Zermatt-ban, a 3097 méter magasan épült Kulmhotelben a napfelkelte – az ágyból nézve – kínál. Akik mégsem szeretnének ilyen magasságokba emelkedni, azok Locarnoban 2015-től új nemzeti parkban sétálhatnak és a pálmafáktól a gleccserekig egyszerre gyönyörködhetnek a látványban. Három ország – Franciaország, Németország és Svájc – találkozásában fekszik Basel. A mindössze negyven négyzetkilométer területű városnak negyven múzeuma van!

Svájc szívében, Luzern régióban, négy kanton találkozik. „A város, a tavak, a hegyek" nagy történelmi pillanatok tanúi, itt ment végbe az államalapítás! Persze a vidék nem csak Tell Vilmosról híres. A Luzern-i tavat száz évnél is idősebb, lapátkerekes gőzhajók járják, más hajók pedig gasztronómiai kirándulást kínálnak. Luzern a fesztiválok városa. A Luzerni Fesztivál a klasszikusok jegyében zajlik, a Bécsi Filharmonikusok, a Berliniek, állandó közreműködőnek számítanak. A Blueballs Fesztivál idején, július végén a fiatalok az utcán is szórakoznak. A közelben emelkedik a Pilátus-hegy, ahová a világ legmeredekebb – 125 éves – fogaskerekűje visz fel. A Stanserhorn megközelítése még különlegesebb. Itt működik a világ első, duplakabinos, forgó kötélvasútja. Az üvegfalú kabin tetején nyitott rész is van, innen páratlan kilátás nyílik. A szédülősebbek pedig, akik inkább a földön maradnának idén júniustól ellátogathatnak a frissen megnyílt Csokoládé múzeumba, A Luzerni Közlekedési Házba.

A nyári rendezvényajánlatok a http://www.myswitzerland.com/en/excursion-summer.html oldalon részletesen is megismerhetők, az okostelefonokra pedig a www.myswitzerland.com/mobile oldal alkalmazható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.