2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Az Unió ajándéka

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79991"><img class="image image-preview" src="/files/images/Velence%201.preview.jpg" border="0" width="477" height="244" /></a></span> Ezen a nyáron Magyarország és Velence városa is tízéves születésnapot ünnepel. A tóparti nagyközség 2004 augusztusában kapott városi rangot, az ország pedig tíz éve tagja az Európai Uniónak. Ezért aztán akár születésnapi ajándéknak is tekinthető az a létesítmény, amit most, május 30-án adnak majd át, és aminek a költségeit hetven százalékban az EU állta.

Ezen a nyáron Magyarország és Velence városa is tízéves születésnapot ünnepel. A tóparti nagyközség 2004 augusztusában kapott városi rangot, az ország pedig tíz éve tagja az Európai Uniónak. Ezért aztán akár születésnapi ajándéknak is tekinthető az a létesítmény, amit most, május 30-án adnak majd át, és aminek a költségeit hetven százalékban az EU állta.

Ezen a nyáron Magyarország és Velence városa is tízéves születésnapot ünnepel. A tóparti nagyközség 2004 augusztusában kapott városi rangot, az ország pedig tíz éve tagja az Európai Uniónak. Ezért aztán akár születésnapi ajándéknak is tekinthető az a létesítmény, amit most, május 30-án adnak majd át, és aminek a költségeit hetven százalékban az EU állta.

Az éppen 10 éve várossá lett Velence képviselőtestülete 2008-ban uniós pályázatot nyújtott be egy turisztikai program, „A Velencei-tó Kapuja" megvalósítására. A sikeres pályázat nyomán Velence mintegy másfél milliárd forintot nyert uniós forrásból, a teljes összeg az önkormányzati hozzájárulással együtt meghaladja a kétmilliárd forintot. A térség legnagyobb turisztikai jellegű beruházása 2010-ben kezdődött el. „A Velencei-tó Kapuja" tíz fő elemből áll. A nagyközönség számára ezek közül a szabad strand, a hozzá tartozó, 400 férőhelyes, ingyenes parkoló, a termálfürdőt a szabad stranddal összekötő parti sétány, a parti sétány két oldalát összekapcsoló kikötői híd, a megújuló kikötő, a fedett és nyitott Velence Korzó, valamint a rendezvénytér és a rendezvényteremnek otthont adó központi épület lehet a legérdekesebb.

Az első kivitelező ellen 2011-ben felszámolás indult, a munka leállt, majd másik vállalkozóval folytatódott. Azóta minden az ütemtervben foglaltak szerint halad. Tavaly augusztus óta, vagyis alig tíz hónap alatt a tíz elem minden egyes része az eredeti tervek szerint megvalósult, az építőipari kivitelezés napjainkra gyakorlatilag befejeződött. A május 30-31-ére kitűzött záró rendezvényig már valóban csak az utolsó simítások maradtak hátra. Itt található az ország egyik legszebb, legkellemesebb, gyermek- és családbarát szabad – tehát ingyenesen használható – strandja. A strand víz felőli része homokos, fövenyes jellegű. A vízparttól távolabb öntözött pázsit, változatos sportolási lehetőségek várják a vendégeket.

A nyolchektáros területen 2,2 milliárd forintos beruházás zajlott, melynek hetven százalékát az EU adta, a többit pedig – némi állami támogatással – az Önkormányzat a saját erejéből tette hozzá – erősítette meg Oláhné Surányi Ágnes, a város polgármestere. A programnak részét képezik olyan elemek is, melyek a látogató előtt rejtve maradnak, de a Velencei-tó vízvédelme és a környezet megóvása miatt fontosak. Mint például a vízelvezetés, a teljes csatornázottság vagy az új, természetes partfal, ami a betonpartoknál sokkal korszerűbb megoldás. Ez utóbbi négyszáz méteren keresztül teszi lehetővé, hogy a strandolók ne lépcsőn, hanem kényelmesen, a homokban sétálva érhessék el a vizet.

A parkosított, locsolt, füvesített terület több mint tizenhétezer négyzetméter. Az építkezés miatt korábban kivágott 89 fa helyére összesen 2260 fát és bokrot ültettek, 19 ezer m2 a sétányok, a kiépített térburkolat területe, a homokos strandnak 13500 m2 jutott. Ekkora egybefüggő homokos strand a Balatonnál sincs! Ez a program valójában a lezárása, a beteljesülése egy végiggondolt stratégiának, melynek a kezdetei a kilencvenes évek elejére nyúlnak vissza. Az akkor még nagyközség vezetői, a képviselő testület határozott úgy, hogy családbarát, vendég- és turistamarasztaló fejlődés irányába indulnak el. Csatlakozott hozzá a vasút korszerűsítése, a kerékpárút megépítése, a P+R parkolók létrehozása. Elkészült 168 kerékpártároló is. A lassan mélyülő víz kiválóan alkalmassá teszi a területet a családi nyaralásokra. A biztonságot közel negyven térfigyelő kamera szolgálja.

Maga az épület, tehát a szolgáltatóház 5500 négyzetméter. Nem pláza. Négy évszakra épült. A télen zárható üvegfolyosó víz felöli oldala – ha jó idő van – tavasszal és ősszel nyitott, nyáron légkondicionált, télen fűtött. A másik oldalán üzletek kapnak helyet. Lesz benne egy SPAR áruház, egy étterem és 32 kisebb-nagyobb, különféle portékát kínáló bolt, egyszerre igazodva a város lakói és a turisták minden igényéhez. Az emeleti sétány is fedett. A Velencei-tó környékének egyik legnagyobb hiányossága, hogy nincsenek „rosszidős" létesítmények. Most ez is megváltozik. Lesz két nagy játszótér és elkészült a korszerű hajókikötő is. A megnyitó ünnepséget követően 30-án, 31-én és június 1-én óránként indulnak majd innen ingyenes hajójáratok.

Az épület földszinti, középső részébe költözik a Tourinform iroda és ott lesznek a „touch-info", tehát az érintőképernyős tájékoztató berendezések is. A teret Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, a 4 méter 75 cm magas Életfa díszíti. Az emeleti díszterem lesz egyben a város új házasságkötő terme és kulturális rendezvényeknek is otthont ad. Az épületet télen-nyáron, kívül épp úgy, mint belül, színes díszvilágítás teszi majd hangulatossá. A nagyszabású turisztikai fejlesztés keretében a Velencei-tó partján lényegében egy új városközpont jött létre.

A homokos strandon a vendégek kényelmét nyolcszáz darab bérelhető, olasz napernyő és nyugágy teszi teljesebbé. A megnyitó napjáig a teljes homokfelületet átgereblyézik – árulta el Fekete Tamás építésvezető. Kiszedik belőle az építkezéskor elkerülhetetlenül odakerült köveket, törmeléket, fémhulladékot. Arra sajnos ő sem tudott válaszolni, hogy a természetvédelmi okból kiépített köves partvédelem dróthálóját miért nem fedik le valamivel. A drótszövedék éles végei kiállnak. A strandolókat ugyan táblák figyelmeztetik majd, hogy a ledrótozott területre ne lépjenek, de valószínűsíthető, hogy a sok száz gyerek közül nem mindegyik fogja a tanácsot megszívlelni!

A nyitásig ugyancsak elkészül a strandot a szomszédos szállodával és fürdővel összekötő sétány is, így a szép, modern strandot a szállóvendégek is használhatják. A Velence Resort & Spa joggal hirdeti magáról, hogy itt minden megtalálható egy helyen. Hotel, termálfürdő és a nyíltvizű, szabad tó. A fedett élménymedencékkel gazdagon felszerelt fürdőhöz természetesen nyitott, napozásra alkalmas strandmedencék is tartoznak, a vendég összesen 11 különböző között válogathat, bent pedig balneológiai szolgáltatások egész sorát kínálják. Kezdve az indiai ajurvédikus masszázsokkal, egészen a csokoládé vagy vörös szőlős pakolásokig. Egy következő hosszú hétvégén érdemes lesz akár az egészet, a hotelt, a fürdőt és az új strandot együtt, egyszerre kipróbálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.