A cím nem tévedés. Nem súlyos feledékenység megkésett orvoslásáról van szó. A jókívánság nagyon is helyénvaló. A kelet-ázsiai emberek számára most jött el legnagyobb ünnepük ideje. Holdújév van, beköszöntött a Kígyó éve!

A cím nem tévedés. Nem súlyos feledékenység megkésett orvoslásáról van szó. A jókívánság nagyon is helyénvaló. A kelet-ázsiai emberek számára most jött el legnagyobb ünnepük ideje. Holdújév van, beköszöntött a Kígyó éve!

Az együttélésen van a hangsúly – emelte ki Simonné dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára a Holdújév Fesztivál megnyitóján, Budapesten, a Millenáris B csarnokában. Fontos, hogy a hazai közönség minél részletesebb, árnyaltabb képet kapjon a kínai, a távol-keleti emberek szokásairól, kultúrájáról, gondolkodásáról. A magyar társadalom igényli az információkat. Jól tudjuk, hogy a mi kultúránk is színesedik, bővül az által, hogy egyre több távol-keleti ember él hazánkban. Ebbe a gondolatsorba jól illik a Holdújév Fesztivál, ahol sokféle esemény, harcművészeti bemutató, zenei programok, magyarországi kínai művészek műsora, kínai orvosok által végzett ingyenes vizsgálatok várták a közönséget.

A Holdújév a kínai emberek számára a legfontosabb ünnep és a legkiválóbb alkalom, hogy bemutatkozhassanak mások előtt – erősítette meg Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Ez a fesztivál nemcsak a diplomaták számára jelenti annak bizonyítékát, hogy országaink között a kapcsolat jó, egyre jobb, hanem mindazok számára, akik ellátogattak erre a rendezvényre. Kína legszebb, legérdekesebb tájaira kalandozhattak el a XinHua hírügynökség fotói segítségével, melyek az Asia Center jóvoltából kerültek a közönség elé. Akinek kedve volt, ismerkedhetett a kínai nyelv és írás rejtelmeivel.

A látogatók számára kialakított programhelyeken sporttal, mozgással, harcművészettel kapcsolatos rövid bemutatók várták az érdeklődőket, melyet a Magyar ChanWu Szövetség és a Magyar Tradicionális Kungfu és WuShu Szakszövetség tagjai, iskolái tartottak. A kínai pingpong játékot próbálhatták ki mindazok, aki már felérik az asztalt a Magyar Kínai Asztalitenisz Klub és tagjai közreműködésével. Az iskoláskorúakat és a fiatalokat épp úgy, mint az idősebbeket az Egyetemek (ELTE Konfuciusz Intézet, Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet, Antall József Tudásközpont és a Budapesti Corvinus Egyetem Kína Központ) rejtvényekkel, nyelvoktatással kapcsolatos interaktív programokkal csalogatták az asztalaikhoz.

A kínai kalligráfia és képzőművészet iránt érdeklődőknek a Kínai Művészeti Központ és a Kínai Kalligráfia Iskola gyakorlási lehetőséget is teremtett. A pihenni vágyók megismerkedhettek a keleti teakultúrával, eszközeivel és – bátran mondjuk ki – művészetével. A csendesebb társasjátékot és az agytornát kedvelők a Magyar Gószövetség asztalainál tehették próbára képességeiket. Az óvodásokat a Rizspalánta Alapítvány, kínai mondókákkal, nyelvi alapokkal és társasjátékokkal várta. A Fesztivál volt a helyszíne a Holdújév Kupa kungfu versenyének is.

Nagy létszámú kínai orvoscsoport élén személyesen is jelen volt a fesztiválon a hazánkban már jól ismert Chen Zen professzor, a Közép-európai Kínai Orvosi és Gyógyszerészeti egyesület elnöke, egy egész sor gyógyászattal kapcsolatos könyv szerzője. Ő nemcsak hirdeti a hagyományos kínai gyógyászat egyik legfontosabb alapelvét, azt, hogy „ételed legyen a gyógyszered", hanem segítséget is nyújt ennek betartásához. A kínai orvoslás szerint – melynek értéke a több ezer éves tapasztalatok összegzésében rejlik – az egészség a kiegyensúlyozott és harmonikus belső környezet fenntartásától függ. A fesztiválon bemutatott és meg is vásárolható gyógynövények használata ennek igen fontos eszköze. A jojoba gyümölcsét a buddhista szerzetesek is szívesen fogyasztották. Naponta 6-10 szem belőle serkenti a vérképzést, magas vastartalma főleg a hölgyek számára előnyös.

A gombák egy része például kitűnő erősítője az immunrendszernek. Ugyancsak kínai közmondás, hogy „ha van elég belső energiád, nem leszel beteg". Ha az immunrendszer gyenge, nem tudja kivédeni a külső hatásokat, megjelennek a betegségek. A gyógynövények képesek az immunrendszert erősíteni. A szervezetünknek a vitaminokon kívül növényi alapanyagokra is szüksége van. A bemutatott gyógyító gombák jelentős része Magyarországon is megtalálható. Érdekességük, hogy a kalapjukban rejlő különféle anyagok a fej, a tönkben találhatóak pedig a gerincoszlop számára hasznosak. A professzor maga is vizsgált a fesztiválon önként vállalkozókat és az egyik meglepő tanácsa így hangzott: Kerüljük a hideget. Ha valaki egy fokkal képes emelni a testhőmérsékletét, az hatszorosára növeli az immunrendszer erejét!

A nap folyamán a fesztivál területén többször is végigvonult a hangos dobszóval kísért oroszlántánc, melynek története több mint ezer évre vezethető vissza, eredetét számos legenda övezi. Az oroszlán a kínai hagyományok szerint szerencsét hozó állat, az erő és a bátorság szimbóluma. Kínában úgy tartják: az oroszlántánc elűzi a rossz szellemeket, gazdagságot hoz, ezért például esküvőkön is gyakorta fellépnek oroszlántáncosok. A Holdújév Fesztivál este a GuangXi Akrobatikus Társulat, valamint magyarországi művészek ünnepi gálaműsorával ért véget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük