Öt napig a borkedvelők vették birtokukba a Budai Várat és a 19. Budavári Borfesztivál szervezőinek legfeljebb csak az időjárásra lehetett panaszuk. Magyarország borászainak színe-java kínált kóstolót és a közönség megismerkedhetett külföldi borokkal is.

 

Öt napig a borkedvelők vették birtokukba a Budai Várat és a 19. Budavári Borfesztivál szervezőinek legfeljebb csak az időjárásra lehetett panaszuk. Magyarország borászainak színe-java kínált kóstolót és a közönség megismerkedhetett külföldi borokkal is.

 A várban most a vidék és a város találkozik, a munkájára méltán büszke borásztársadalom és a városi polgárság – mondta megnyitó beszédében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Magyarország csak úgy emelkedhet fel, ha vidék és város felismeri és tiszteli egymás értékeit. Mi az a csoda, ami képes ennyi ember egy célért így összehozni? Ez a csoda a bor és a vidámság. Az összefogás nagyon szép példája is borász-berkekben született. Magyar borászok, határon innen és túlról, ünnepélyes keretek között megkötötték a kárpát-medencei borszerződést, hogy segítsék egymást és közös erővel hódítsák vissza a magyar borokat megillető nemzetközi hírnevet. A páratlan ízvilágú magyar bor messze földről vonzza a vendégeket, akik e nedű illatát követve hajlandók megmászni Somló, Badacsony, Tokaj hegyoldalait, bejárni Szekszárd, Villány lankáit. A minisztérium még az idén megnyitja a támogatási forrásokat és lehet pályázni borászati gépek és berendezések felújítására – jelentette be a miniszter. Csökkennek a borászok adminisztrációs terhei is.

A Magyar Szőlő- és Borkultúra KHT. igazgatója, egyben a Borfesztivál igazgatója, Zilai Zoltán örömmel tapasztalta, hogy a kiállítók száma nem kevesebb a korábbi évekhez képest. Ennek oka valószínűleg az, hogy az elmúlt 19 év alatt ez lett a hazai hasonló kiállítások közül a legrangosabb, legnagyobb méretű. A fesztivál segítségével sikerült olyan közönséget is kinevelni, akik hűségesek ehhez a rendezvényhez. A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a Budavári Borfesztivál az összes hazai fesztivált számításba véve az első tíz legismertebb közé tartozik, a borfesztiválok között pedig a legnépszerűbb.

 A borról szólva egyetérthetünk a Vinum Primatis jelmondatával: „italok a léleknek". A Vinum Primatis Egyesületet dr. Erdő Péter bíboros, prímás alapította 2007-ben azzal a céllal, hogy hozzájáruljon az ezeréves magyar borkultúra hagyományainak ápolásához. Saját termelő hátterük nincs, a Prímás Pince Esztergomban, a Bazilika alatt, borturisztikai és kulturális központ, amihez melegkonyhás étterem is tartozik. Az egyesület tizenkét tagú borbíráló csoportot jelöl ki, akik kiválogatják a Vinum Primatis által forgalmazott borokat. Népszerűsítésükre, bemutatásukra a fesztivál kitűnő alkalmat kínált. (http://www.vinumprimatis.hu/)

 Badacsonytomajon működik a Borbély Családi Pincészet. A Fesztiválon 14 fajta borral voltak jelen. Közöttük volt a 2010-es Vinagora borverseny aranyérmese és a XI. Pannon Bormustra csúcsbora, a 2008-as Badacsonyi Olaszrizling jégbor. December 3-án, -8 C fokban szüretelték. Hosszú erjedést követően alakult ki ez a ritka különlegesség. A Badacsonyi Muscat Ottonel 2009 a tulajdonos házaspár feleség-tagjának, Gabriellának a nevét viseli, aki most is itt volt a fesztiválon. Ő harcolta ki ugyanis 12 évvel ezelőtt, hogy a pincészet készítsen száraz muskotályt. Ez a bor is ilyen és parfümös illatával óriási siker lett. A pincészetben az idén már pálinkát is készítenek. Az Irsai Olivér szőlőpálinkához a ledarált szőlőt erjesztik és azonnal lepárolják. A Muscat Ottonel viszont már hagyományos törkölypálinka, 48 fokos. (http://www.borbelypince.hu/)

Legenda, tradíció, minőség, szakértelem a Tokajicum Borház négyes jelszava. A fesztiválra tizenegy borral érkeztek és ebből 8 már 2010-ben díjat kapott. A Vinagorán aranyérmes Tokaj Reneszánsz Cuvée 2008 szamorodni módszerrel készült, rendkívül íz- és illatgazdag bor, desszertek kellemes kísérője. A „Darázskő" 2008 Furmint nevét a talajban előforduló, vulkanikus eredetű – darázsfészekre hasonlító – tufa-daraboktól kapta. Ebből az ásványi anyagokban gazdag kőzetből nyeri a bor minerális ízvilágát. A Tokaji Muscat Lunel 2009 négy érem birtokosa. A tavasz és a nyár bora, ízének gerincét a körte, köszméte alkotja. Megfelelő kezelés mellett a palackban korlátlan ideig tartható. (http://www.tokajicum.hu/)

A Váliborok címkéjén a spirál az örök körforgás jelképe, a színek pedig a szivárványt és az évszakok változását idézik – mondta el a tulajdonos, Váli Péter, aki először volt jelen a fesztiválon. Bár már tíz éve borászkodnak a piacra csak két évvel ezelőtt léptek. A Budai Zöld, Olaszrizling, Luca Cuvée, Kéknyelű sorozat most is kapható. A Luca, Muscat Ottonel és Budai Zöld 80 : 20 arányú házasítása, decemberi újbor. Afféle konty alá való, könnyű, illatos, gyümölcsös. Kezdő borivók számára is kellemes. Akik eddig nem szerették a száraz bort, azoknak ez lehet az első, lépés. A Budai Zöld önmagában is érdekes. Élénk savai miatt korábban nem is nagyon készült önállóan bor belőle. Krúdynak viszont kedvenc fröccsbora volt, a róla elnevezett Krúdy-fröccs 9 deci borból és csak egy deci szódából állt. Az író ezt egy ebédhez meg is itta. (http://www.valibor.hu/)

 Ennyi bor után – és még a következők előtt – ideje valamit harapni is. A Szega Camembert Sajt és Sonkakereskedés pultja mögött mintegy háromszázféle sajt, olasz és spanyol sonkák sorakoztak. A tanácstalan vásárló eligazítását itt személyesen Gábossy Árpád igazgató végezte. Egyedi kecskesajt választékuk 30 különböző fajtából áll. A francia sajtok között a legújabb irányzatot a „konyhakész", megfelelő edénybe csomagolt, illatos, bazsalikom, szarvasgomba, oregánó ízesítésűek jelentik. Sütőben fel kell melegíteni, ekkor a belsejük folyós lesz, melegen fogyasztjuk. Száraz, könnyű fehérborokhoz ajánlják. A kecskesajtoknál divat, hogy a lágy sajtot gyümölccsel keverik. Van, amelyiknek a tetején, másiknak a belsejében van a gyümölcs. Újdonság a magyar piacon a krémes állagú, kenhető Roulé, egy piskótára hasonlító kecskesajt. A sajtrétegre áfonya vagy ananász, esetleg zöldfűszer kerül és feltekerik, mint a piskótát. (http://www.szega.com/)

 Érdemes volt körülnézni a fesztiválon a külföldi borok tájékán. A Why not wine – találó nevű cég az olasz borászok remekművei közül 27-et mutatott be. A legnagyobb feltűnést a szicíliai különlegesség, a mandulabor keltette. A Martinez Pincészetben az egyébként édes, fehér, desszertbort, a Marsalát öt évig tölgyfahordóban érlelik, de előtte, forrás közben mandula aromát adnak hozzá. Aperetifként is fogyasztható, mert 16 alkohol-fokos. Simább ízhatású a Mandulabor Elite, mely értékesebb alapborból készül. Szintén a Marsala az alapja az eperaromával ízesített Eperbornak is. (http://www.olaszbor.hu/)

 A spanyol királyi család főborát mutatta be a fesztiválon a Holiday Beach Hotel étterme a Nebro. Ők 22 fajta bort hoztak, ez volt az egyik érdekességük. A Chateau la Grande Clotte valójában egy Chardonnay. Bordeaux-ban termett, ami közismerten vörösboros terület, ez viszont fehérbor. Pont a talaj jellegzetessége miatt az illata nem a Chardonnay-ra jellemző, az íze pedig egy extra száraz vörösborra emlékeztet. Nem ez volt az egyetlen külföldi boruk a fesztiválon, kapható az étteremben a francián kívül olasz, spanyol, új-zélandi és ausztrál bor is. (http://www.nebro.hu/)

 Bár sem borokat, sem ételeket nem kínáltak, mégis sokan látogatták a VPOP házikóját is. Ők azért jelentek meg, hogy a helyszínen segíthessenek, tájékoztatást adjanak, ha kell. Elsősorban az import – export szabályaira, vámjogszabályokra vonatkozó, az Unión belüli kereskedelemmel kapcsolatos, engedélyezési kérdésekkel fordultak hozzájuk. Főként azok, akik ugyan jelenleg még nem, de a jövőben szeretnének jövedéki áruk kereskedelmével foglalkozni. Többen érdeklődtek a szeptember 27-én hatályba lépő, az ötven literig terjedően adómentes, szabad pálinkafőzés előírásairól. (http://www.vam.hu/)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük