2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Egyedül nem megy

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11505"><img class="image thumbnail" src="/files/images/embl.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.belfoldikastelyok.hu" title="www.belfoldikastelyok.hu" width="100" height="72" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.belfoldikastelyok.hu/">www.belfoldikastelyok.hu</a> </strong></span></span></strong>A kastélyszállók olyan izgalmas, új színfoltot jelentenek a magyar turisztikai kínálatban, amivel talán kitűnhetünk a versenytársak, a környező országok sorából. Legalább is ezt remélik a Magyar Kastélyszállodák Egyesületének tagjai.</p><p>

 

www.belfoldikastelyok.huwww.belfoldikastelyok.hu A kastélyszállók olyan izgalmas, új színfoltot jelentenek a magyar turisztikai kínálatban, amivel talán kitűnhetünk a versenytársak, a környező országok sorából. Legalább is ezt remélik a Magyar Kastélyszállodák Egyesületének tagjai.

 

www.belfoldikastelyok.huwww.belfoldikastelyok.hu A kastélyszállók olyan izgalmas, új színfoltot jelentenek a magyar turisztikai kínálatban, amivel talán kitűnhetünk a versenytársak, a környező országok sorából. Legalább is ezt remélik a Magyar Kastélyszállodák Egyesületének tagjai.

glaser gyula elnök A Magyar Kastélyszállodák Egyesületét csak 2007. december 12-én jegyezték be, de tevékenysége már három éves múltra tekint vissza. Jelenleg 13 kastélyt és egy éttermet – az éttermi szekció első tagját – tömöríti – jelentette be Glaser Gyula elnök, az egyesület működését bemutató tájékoztatón. Céljuk a kastélyok, udvarházak, várak, történelmi épületek köré kapcsolódó kulturális örökség megóvása, ápolása és bemutatása – ide értve a kúriákat, történelmi háttérrel rendelkező éttermeket és rendezvényhelyszíneket is – továbbá a történelmi háttér kutatása, tényszerű feltárása és széles körű ismertetése. A közös történelmi gyökerek megismerésével elősegíthető az európai integrációs folyamat, erősíthető az európai öntudat. Az épületek megóvása mellett, fontos feladat a mai kornak megfelelő hasznosítási megoldások keresése is.

Az alapító okiraton szinte még meg sem száradt a tinta, máris egy sereg nehézséggel találták magukat szemben. Az érvényes miniszteri rendeletben ugyanis egyáltalán nincs „kastélyszálló" megnevezés jogilag tehát nem is létezhetnének. A döntés most parlamenti szavazásra vár, amennyiben ott elfogadják, hogy az ilyen szállodák legalább háromcsillagos minősítéssel, bemutatható történelmi háttérrel, magas színvonalú szolgáltatásokkal érdemelhetik ki a név használatát.

Az Egyesület a régiónkból elsőként lett tagja a Historic Hotels of Europe (HHE) szervezetnek, mely 16 európai ország kastélyszálló egyesületeit fogja össze. Ez a tagság nemcsak a több évtizedes külföldi tapasztalatok átvétele előtt nyitja meg az utat, hanem lehetőséget nyújt a külföldi kiállításokon való megjelenésre az HHE égisze alatt. Annál is inkább, mivel a HHE-nek amerikai tagja is van. A HH of America 204 szállodával csatlakozott a rendszerhez, így a magyarországi kínálat eljut a tengerentúli szállodai szobák asztalára is.

vay.thumbnailIdehaza jelenleg 30 – 35 olyanhely is van, ami kastélyszállónak nevezi magát. Többek között az egyik ilyen a régi Vay kastély Tiszacsege – Nagymajorban. Ez a XVIII. századi vadászkastély a Tisza mentén, egy őstölgyes tövében található. Igénybe vehető itt a folyó által kínált minden szórakozási lehetőség, ám aki a házon belül marad, az sem fog unatkozni. Elegendő, ha csupán a tömlöcborozót említjük meg. A szállodákkal az egyesület folyamatos kapcsolatban van, ellenőrzik a minőségüket. Épülőfélben lévő kastélyok is várnak a csatlakozásra. Alapelv viszont, hogy a taglétszámot nem kívánják „mindenáron" növelni.

Az egyesület kastélykártyát is kiad, ezzel is népszerűsítve tagjait. A kártya ára 50 000 Ft + ÁFA, tulajdonosa 12 hónapon keresztül, korlátlan esetben veheti igénybe a különféle kedvezményeket minden tagszállodában. A valódi cél a kastélyturizmus népszerűsítése, jobb megismertetése.

hirholcz.thumbnail A közös munkából idehaza számos előny származik – világított rá Hirholz Ákos, az egyesület titkára. Ellátják a kastélyszállodák érdek- és szakmai képviseletét, gazdasági, jogi és etikai kérdésekben. A kiállításokon az egyesület közös standot szervez azon tagjai számára, akik az adott kiállításokon részt akarnak venni. Az érdeklődők részére csokorba szedik az azonos kultúrkörű, de eltérő ajánlatokat. Közös az értékesítési rendszer, a marketing, a weboldal, egységes minőségbiztosítási rendszer jellemzi az egyesület munkáját. Főleg ez utóbbi nagyon fontos, mert össze kell hangolni a szállodák működtetésére vonatkozó és a műemlékvédelmi szabályokat. Egyedül egy kastély sem volna képes megbirkózni például olyan ellentmondással, hogy nem lehet négycsillagos egy szálloda, ha nincs benne lift. Történelmi kastélyba viszont utólag tilos liftet beépíteni!

magyar turizmus zrt. elnöke, dr. niklai ákos A Magyar Turizmus Zrt. elnöke, dr. Niklai Ákos ezt még azzal egészítette ki, hogy egy turizmusban sikeres országban az egyik legfontosabb az összefogás. Itt különösen érvényes az „egyedül nem megy" elve. Az egyesületnek a Zrt. is komoly segítséget nyújt. A fő feladatként meghatározott vendégéjszaka-szám növelés érdekében közös nemzetközi study túrákat, nemzetközi kiállítási megjelenéseket, és work-shopokat szerveznek. Idén első alkalommal közösen képviselik ezeket az épített örökség számára is rendkívül fontos házakat a nemzetközi kastélyszállodák szövetségében. Terjesztik az írásos kiadványokat, tájékoztatókat. A Magyarországra meghívott külföldi újságírókat elviszik a kastélyszállókba, elősegítve ezzel a külföldi bemutatkozást. A szabályozásra vonatkozó rendeletet a Szállodaszövetség elkészítette, az most az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium asztalán van.

http://www.castle-hotel.hu/

http://www.belfoldikastelyok.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.