Meglepően egységes volt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága a szeptember 23-i ülésnapon. A megtárgyalt mindkét napirendi ponttal kapcsolatos döntést egyhangú szavazással fogadták el.

 

 Meglepően egységes volt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága a szeptember 23-i ülésnapon. A megtárgyalt mindkét napirendi ponttal kapcsolatos döntést egyhangú szavazással fogadták el.

 Először Herényi Károly és Almássy Kornél képviselők (MDF) önálló indítványa: A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5702. szám) került a Bizottság elé. A képviselőknek itt arról kellett dönteniük, alkalmasnak tartják-e a javaslatot, hogy általános vitára a Parlament elé kerüljön. Az előterjesztő – akit a munkában dr. Farkas Péter egyetemi adjunktus, szakértő segített – kifejtette: Ma az általános iskolák alsó tagozatában heti három testnevelési óra van. Szeretnék ezt ötre emelni azzal a kiegészítéssel, hogy a foglalkozásokat csak szaktanár vezethesse. A pekingi Olimpián nyújtott szereplésünk kapcsán a vitatkozók többnyire leragadnak az anyagiaknál, pedig fontos szerepe volt annak is, hogy túl sekély a „merítés". Hiányzik a piramis talpa, az iskolai-, diák-, és tömegsport. A gyerek viszonya a sporthoz már az alsó tagozatban egy életre eldől, és azt is látnunk kell, hogy súlyos és egyre jobban terjed a gyerekkori elhízás. Az alsó tagozaton dolgozó pedagógusok kilencven százaléka tanító vagy tanítónő, akiknek a testnevelés terén alig van jártasságuk. A gyerekeknél ebben az életkorban még fontos szerepet kap az utánzás, ezért döntő, hogy aki a mozgáskultúrát, sportot tanítja, szakember legyen.

A javaslathoz az Oktatási Minisztérium képviselője, Madarász Hedvig fűzött észrevételt. Elmondta: az előterjesztést a Kormány nem támogatja. Az érvényes törvény előírása, a három óra, a minimumot jelenti, ettől az iskoláknak el szabad térni. Ugyancsak előírás a mindennapos testmozgás lehetővé tétele is. A testnevelés óraszámának növelésével emelkedik a kötelező óraszám, nő a gyerekek terhelése, tehát más tárgyak óraszámát kellene csökkenteni. A tanárok bére a már így is nehezen gazdálkodó önkormányzatokat terhelné.

 A vitában részt vevő képviselők: dr. Tóth József, Páva Zoltán és Mohácsi József (MSZP), Lasztovicza Jenő és Kovács Ferenc (Fidesz), ha más – más szempontok alapján is, de valamennyien támogatták az előterjesztést. Elmondták: a közelmúltban lezajlott orvosi vizsgálatok katasztrofális képet adtak a gyerekek fizikai állapotáról. Bevett gyakorlat, hogy az iskolák a különböző pótlásokat a testnevelési órák rovására végzik el. Ugyanakkor bizonyított tény, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek tanulmányi átlaga általában egy teljes jeggyel jobb a többiekénél. A fiatalok testi fejlődésében mutatkozó visszaesés később gazdasági károkat okozhat. Vannak is már erre utaló jelek. Vas megyében a tűzoltónak jelentkező 27 fiatalból mindössze négy volt fizikailag alkalmas a pályára.

A képviselők és az előterjesztő már a vita során megegyezett abban, hogy a változást fokozatosan, először csak az első osztályosokkal kezdve javasolják bevezetni.

A törvénymódosító javaslatot a Bizottság egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta.

Második napirendi pontként a Bizottság a 2008. év második félévének munkatervét tárgyalta meg, melyet néhány apróbb módosítással, ugyancsak egyhangúan fogadott el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük