2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jövő nyártől csökkennének az EU Bizottság szerint az SMS és később a mobil adat roaming dijak

6 perc olvasás
<p><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline left"><a href="/node/117"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eu.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Jó hír a mobiltelefon-használók számára, hogy a jövő nyáron sokkal olcsóbban küldhetnek majd üzenetet a hazájukon kívüli uniós országokból. Az Európai Bizottság ugyanis ma olyan javaslatot tett, amelynek értelmében a külföldről történő SMS-küldés díja 2009. július 1-től 60%-kal csökkenne. </p><p> 

eu.thumbnail 0Jó hír a mobiltelefon-használók számára, hogy a jövő nyáron sokkal olcsóbban küldhetnek majd üzenetet a hazájukon kívüli uniós országokból. Az Európai Bizottság ugyanis ma olyan javaslatot tett, amelynek értelmében a külföldről történő SMS-küldés díja 2009. július 1-től 60%-kal csökkenne.

 

eu.thumbnail 0Jó hír a mobiltelefon-használók számára, hogy a jövő nyáron sokkal olcsóbban küldhetnek majd üzenetet a hazájukon kívüli uniós országokból. Az Európai Bizottság ugyanis ma olyan javaslatot tett, amelynek értelmében a külföldről történő SMS-küldés díja 2009. július 1-től 60%-kal csökkenne.

 

Az Unión belül külföldre utazó uniós polgároknak a mostani 29 centes átlagárral szemben legfeljebb 11 centbe kerülhet majd egy SMS küldése. A Bizottság emellett szeretné átláthatóbbá tenni a külföldi mobiltelefonos internet-hozzáférés és adatletöltés feltételeit is. A hazájukban olcsó adatszolgáltatásokhoz szokott ügyfeleket meg kell védeni az akár több ezer euróra rúgó roaming-számlák okozta megrázkódtatástól. A javaslatokat most az Európai Parlament és a Tanács elé terjesztik, és mindkét intézmény el kell fogadja őket, mielőtt jogerőre emelkednek. Az EU a külföldi hívásfogadás és híváskezdeményezés költségeit már csökkentette 2007 nyarán 60%-kal.

„Európa a GSM-szabvánnyal az egész világon vonzóvá tette a mobil telefóniát. Ideje megmutatni, hogy létezik olyan valóban egységes távközlési piac, ahol a fogyasztók mind a 27 tagállamban használhatják a telefonjukat, és nem sújtja őket semmi, ha átlépnek egy határt." – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. „Ha ezt a közeljövőben megvalósítjuk, óriási növekedés várható az SMS- és adatszolgáltatási piacon, és bizonyítjuk, hogy az alacsony roaming-díjak igenis lehetnek előnyösek minden fél számára."

Viviane Reding, az EU távközlésért felelős biztosa szerint: „Az EU-n belüli külföldi mobiltelefon-használatnak nem szabadna indokolatlanul többe kerülnie, mint ha otthon telefonálnánk, SMS-eznénk vagy interneteznénk. 37 millió európai turista és 110 millió utazó üzletember várja, hogy a határok nélküli szabad piac végre a telefonszámlájára is jó hatással legyen."

Az Unió fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva pedig így nyilatkozott: „Ha Európa konkrét eredményeket akar felmutatni 500 millió fogyasztója számára, nem tűrhetjük el azt a gyakorlatot, hogy a szolgáltatók olyan szolgáltatásért számláznak ki díjat, amit valójában nem is nyújtottak. Pedig manapság a külföldről kezdeményezett mobil telefonhívásokért átlagosan 24%-kal többet fizetnek az ügyfelek azáltal, hogy a telefontársaságok általában percdíjat, nem másodperc-alapú díjat számítanak fel. Számunkra elsődleges a fogyasztókkal szembeni igazságos bánásmód akkor is, ha határt lépnek át, ezért döntött ma úgy a Bizottság, hogy síkra száll a másodperc-alapú barangolási díjak bevezetéséért."

Az SMS-üzenetküldés egyöntetűen népszerű az Unió minden országában, az európai polgárok 2007-ben 2,5 milliárd üzenetet küldtek 800 millió euro értékben. A szöveges kapcsolattartást főleg a fiatalok használják előszeretettel. A 15-24 éves korosztály 38%-a csak SMS-t ír, ha külföldön van. De a szöveges üzenetküldés külföldről akár tízszer többe kerülhet, mint otthon, és például a belgáknak akár 75 centre is rúghat egy SMS díja. Egy tipikus francia ügyfél idei olaszországi nyaralása során akár 30 centet is fizethetett egy SMS elküldéséért, míg egy cseh turistának ugyanez akár 42 centbe (10 cseh koronába) is kerülhetett. Egy Spanyolországban nyaraló svéd turista üzenetenként 40 centért (3,79 SEK) barangolhatott, a német 32-ért a lengyel 47-ért (1,50 ZL), az egyesült királyságbeli 63-ért (0,40 GBP), a lettnek pedig még 70 centet (0,49 LVL) is kiszámlázhattak egy SMS-ért. A Bizottság ezért 11 centes kiskereskedelmi felső határ alkalmazását javasolja a külföldről küldött szöveges üzenetek (HÉA-mentes) díja esetében, kiegészítve egy 4 centes felső határral a nagykereskedelemben. Nagykereskedelmi ár alatt azt értjük, amit az egyik szolgáltató számláz ki a másiknak, ha az ügyfél kettejük hálózata között küld üzenetet. A piaci szereplőket arra ösztönözzük, hogy egy részletes és az európai szabályozók csoportja (European Regulators Group) véleményét is figyelembe vevő hatásvizsgálatot követően a Bizottság által megállapított felső díjhatárok alatt versenyezzenek.

A barangoló adatszolgáltatást igénybe vevő ügyfeleket automatikusan küldött üzenetben kell majd értesíteni a szolgáltatásért az adott országban felszámítható díjakról. 2010 nyarától egy ügyfél azt is megadhatja majd, hogy mekkora összeget érhet el az általa igénybevett barangoló adatszolgáltatások díja, mielőtt megszakítják kapcsolatát – ez remélhetőleg véget vet a drasztikus összegű számláknak. Volt olyan eset, amikor 40 000 eurót számláztak ki egy ügyfélnek, aki televízióműsort töltött le egy barangoló mobilkapcsolaton. Ha a nagykereskedelmi díjakat 1 euro/megabájtos felső határ alá szorítjuk, a piacon egyenlő feltételek alakulnak ki, ami a versenyt is ösztönzi.

És végül a barangoló telefonhívások díjának 2007-ben bevezetett korlátozását követően (a külföldről kezdeményezett hívások díja legfeljebb 46 cent, a külföldön fogadott hívások díja maximum 22 cent) a Bizottság 2012. július 1-től tovább szeretné csökkenteni az árakat 34, illetve 10 centre. Ezen felül másodperc-alapon kell majd kiszámlázni a külföldről kezdeményezett, 30 másodpercnél hosszabb barangoló hívásokat, a külföldön fogadott hívásokat pedig hossztól függetlenül. A percalapú díjszabás miatt ma még a valós használatnál 24%-kal többet fizet a fogyasztó a kezdeményezett, és 19%-kal többet a fogadott hívásokért.

Háttér

A barangolásra vonatkozó 2007-es európai uniós rendelet korlátozza az Európai Unión belüli barangoló hívások fogyasztói árát: a külföldről kezdeményezett hívások díjának felső határa (HÉA nélkül) percenként 46 cent, a külföldön fogadott hívásoké 22 cent. (lásd IP/08/1276) Az Unió közbelépése előtt 2005-ben egy barangoló hívás átlagos percdíja 1,10 euro volt.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács külön kérésére a barangolásra vonatkozó rendelet előírja a Bizottság számára, hogy 2008-ban felül kell vizsgálnia a roaminghívások, SMS-üzenetek és adatszolgáltatások díjának alakulását, és szükség esetén ki kell terjesztenie a rendelet hatályát. Egy 2008. júniusi tanulmány rámutatott, hogy a magas (megabájtonként 5-10 euro között mozgó) árak, valamint az átláthatóság hiánya lassítják a barangoló adatszolgáltatások terjedését az Unióban. (lásd (IP/08/1048) A külföldről történő szöveges üzenetküldés díja pedig 2008 augusztusában még mindig 29 cent volt, vagyis nem változott az egy évvel azelőttihez képest – annak ellenére, hogy a Bizottság többször is felszólította az ágazatot a szakmai önszabályozásra. (lásd IP/08/1144)

A Bizottság javaslata, a hatásvizsgálat, valamint a 27 uniós tagállamban a barangolás díjainak áttekintése a következő címen érhető el:

http://ec.europa.eu/roaming

MEMO/08/578

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.