A hazai társasági élet egyik kimagasló eseményéről, a Valentin-napi Páros Teniszversenyről minden évben beszámoltunk olvasóinknak. Az elsőt 1999-ben rendezték, az idén tehát a tizenötödik alkalommal álltak szembe egymással a versenyzők a vörös salakon.

A hazai társasági élet egyik kimagasló eseményéről, a Valentin-napi Páros Teniszversenyről minden évben beszámoltunk olvasóinknak. Az elsőt 1999-ben rendezték, az idén tehát a tizenötödik alkalommal álltak szembe egymással a versenyzők a vörös salakon.

E különleges alkalom okán híradásunk most nem a megszokott tudósítás formáját ölti. Nem a versenyzésről, sokkal inkább a versenyzők véleményéről szól. Közismert, elismert személyiségeknek tettük fel kérdéseinket a mérkőzések szünetében. Visszatekintve az elmúlt évekre, a verseny főrendezője Regőci Attila, Markovits László örökös teniszbajnokot idézte: nagyon sokat javult az egész játékos-állomány tenisztudása, miközben a politikai helyzet rosszabb lett. Sokkal jobban örülnénk, ha fordítva történt volna ez a változás! Az viszont bizakodásra ad okot, hogy 64 meghívott játékosból 64 jelent meg a versenyen. Már most is nagyon jó a hangulat és az esti díjkiosztón még inkább az lesz. Tapasztaljuk az utcán, hogy mintha már elkezdődött volna a választási kampány. Milyen jó lenne, ha az is viccesen, mosolyogva, játékosan zajlana le, úgy ahogyan azt itt láthatjuk!

Dr. Kiss Elemér, aki korábban politikusként volt ismert, ezen a versenyen a sztármenedzserek csapatában játszott. Ügyvéd vagyok, ügyvédi irodát vezetek, semmi közöm a politikához – mondta. Nagyon sokan vagyunk itt – folytatta – volt és aktív politikusok, kormányon voltak és ellenzékben vannak, ellenzékben voltak és kormányon vannak, mégis összetartó, jó társaságot alkotnak. Itt nincs semmiféle ellentét az emberek között. Itt kicsiben látjuk azt, amit nagyon szeretnénk, hogy ebben az országban megvalósuljon: nem két ellenséges tábor van, hanem nézetek vannak, vélemények, viták, emberek között, de attól még nem tartjuk egymást ellenségnek, legyőzendőnek a szó rossz értelmében.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a verseny álladó résztvevői közé tartozik. Szerinte ennek a versenynek társadalmi- és sport-jelentősége is van. A társadalmi jelentősége az, hogy az ország élvonalába tartozó gazdasági vezetők, művészek, politikusok, újságírók jobban megismerik egymást. Márpedig ha valahol, akkor a sportpályán igazán megmutatkoznak az egyéniségek – minden tekintetben. Küzdeni tudásban, sportszeretetben és az ellenfél megbecsülésében is. Ugyanakkor a sport elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember jó pszichés állapotban tartsa magát. Számomra fontos, hogy mindaz, ami ebben a versenyben jó, ne csak a sportpályán valósuljon meg, hanem megvalósuljon az ország javára minden egyes megmozdulásomban is – jelentette ki a miniszter.

Egri János – vérbeli sportújságíróhoz méltón – a humoros oldalról való megközelítést választotta. A háromnegyed évszázadnál is idősebb sportoló, TV-s személyiség számára a verseny lényege, „hogy még élek. Együtt lehetek régi barátaimmal, kollégáimmal, akikkel máskor is szívesen találkozom." Az újságíró teniszválogatott ugyanis más mérkőzéseken is játszik. Minden évben van magyar újságíró bajnokság is Balatonbogláron. A verseny meghirdetett szellemiségével kapcsolatban már kicsit szkeptikusabb. Most olyan mértékben szakadt szét az ország, hogy – bár itt a teniszpályán mindenki mindenkivel nagyon jóban van – odaki a „civil életbe" már nem biztos, hogy elviszik a „szeressük egymást" mottót.

Akárcsak több, más közismert politikus, Baja Ferenc is régóta résztvevője a Valentin-napi Páros Teniszversenynek. Főként azért, mert fontosnak tartja a hagyományokat és a közösségeket. Ezek a társadalmi együttélés tartópillérei. Az ember a társaságban tudja megvalósítani az örök értékeket, a humanitást, a barátságot, a szeretetet – és ez mind hozzátartozik az ilyen versenyhez is. Ha megnézzük, kik teniszeznek most itt, azt látjuk, hogy szóba állnak egymással, együtt is működnek a csapatban. A szakmai, politikai nézeteltéréseket ilyenkor otthon hagyják. Bármiről képesek elbeszélgetni, elfogadva azt, hogy kinek mi a véleménye és nem törődve azzal, hogy kinek mi a státusza.

Dr. Bárándy Péter nevét is már évek ott láthatjuk a Valentin-napi Páros Teniszverseny listáján. A verseny előnyét ő abban látja, hogy ez egy baráti találkozóhely. Ha itt körülnézünk, a politikai mezőfelosztás nem rajzolódik ki, mert megmaradtak a barátságok a frontvonalakon keresztül is. Azért is jelentős, hogy ezt a szellemet megőrizni képes, mert sajnálatos módon nagyon kevés ilyen esemény van, nagyon meg kell becsülnünk!

Hajas László mesterfodrász sem először erősíti a sztármenedzserek csapatát. Számára az a fontos, hogy jó emberek között vagyunk és sportolunk egy jót. Szórakozunk, jól érezzük magunkat itt és az esti gálán megvásárolt tombolajegyekkel pedig jótékony cél megvalósításában segítünk. Ahhoz már kevésbé fűz sok reményt – mondta – hogy a verseny filozófiája, a „Szeressük egymást gyerekek" hatékony marad a teniszpályán kívül is, mert akik ellenfelek odakinn, azok valószínűleg azok is maradnak. Az érdekük ugyanis azt kívánja. Bár most, ha egy csapatban vannak, kétségtelenül segítik egymást és jó lenne, ha erről később sem feledkeznének el.

Fazakas Szabolcs azok közé a politikusok közé tartozik, akik jelenleg is a legmagasabb szinten képviselik Magyarországot az Európai Unióban. Bizonyára másfajta politizáláshoz szokott ott, mint ami idehaza most jellemző. Véleménye szerint a Valentin-napi Páros Teniszverseny jelentősége pont abban van, hogy meg kellene keresnünk a formákat, melyek alapján az ország érdekében együtt tudunk működni. Ebben a mostani, válságos helyzetben még fontosabb, hogy az ország ne szekértáborokra, ne ellenséges csoportokra oszoljon, hanem mindenki együtt próbálja meg a gazdaság és a társadalom előrehaladását, fejlődését szolgálni. Egy ilyen verseny, ahol különféle pártokból nagyon sokan vannak együtt, játszanak egymással, megismerik egymást, jó alapot jelenthet arra, amit évtizedekkel ezelőtt a nyugati kultúra és demokrácia velejárójának tekintettünk. Azt, hogy vannak politikai ellenfelek, de ezek nem ellenségek. Mindig figyelnek arra, hogy az ország érdekét tartsák első helyen szem előtt és az egyéni, a pártérdekek csak másodlagosak lehetnek. A versenyen megvalósuló szellemiség nagyon jó. Ahogy mi örülni tudtunk az ellenfél sikerének vagy ahogy az ellenfél kezét nyújtotta és gratulált, amikor az utolsó labdát sikerült keresztben leütnöm, ez a szellem uralkodhatna, amikor máshol találkozunk. Azt viszont el kellene érnünk, hogy ne csak erre a száz emberre, hanem az egész országra kihasson!

Az alkotmánybíró, dr. Stumpf István is azt emelte ki a versenyről szólva, hogy a társasági élet a mai nehéz körülmények között is működni tud. A sport alkalmas arra, hogy a feszültségeket nullára szállítsa le, ugyanakkor pedig a hagyomány integrálni tudja azokat az embereket is, akik az élet legkülönbözőbb területein tevékenykednek. Eljönnek ide, és jól érzik magukat. Ebben a vérzivataros időben, amikor mindenki érdekekre figyel és válságtudattal dolgozik, erre a napra azt felfüggeszteni képesek és valóban egymásnak szurkolnak. Kicsit cukkolják időnként a másikat, de az érzelmi erőforrásaikat egymásért mozgósítják a pályán. Az lenne a normális, ha ez a szellemiség a teniszpályán kívül is hatna. A magyar politikai kultúrának olyan irányba kellene elmozdulnia, ahol lehet nagyon keményen küzdeni egymással a parlamentben, de ha már döntésre jutottak, akkor a közös végrehajtás közös érdekünk. Ez egy kis ország. Ahhoz hogy sikeres legyen, nem egymással kell harcolnunk, hanem a problémákkal és a környező világgal. Itt pályán pedig teremtődnek minták arra, hogyan fogjunk össze, hogyan gondolkodjunk a békésebb, nyugalmasabb jövőért. Ezért fontos ez a rendezvény és ezt a hivatását abszolút mértékben be is tölti!

A tornát az idén a politikusok csapata nyerte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük