Olaszországban kezdődött 1984-ben és 1986-ban már Magyarországon is megjelent. Nem kellett hozzá sok idő, hogy három kontinens húsz országában százötven városnál is többen folytatódjon a futás a városért. Április 18-19-én nálunk is már harmincadszor kerül rá sor.

Olaszországban kezdődött 1984-ben és 1986-ban már Magyarországon is megjelent. Nem kellett hozzá sok idő, hogy három kontinens húsz országában százötven városnál is többen folytatódjon a futás a városért. Április 18-19-én nálunk is már harmincadszor kerül rá sor.

A versenyről szóló tájékoztató a szervezők egy kisebb csapatának jelképes futásával kezdődött. A futásnak Budapesten évek hosszú sora óta a Margitsziget az otthona. Talán nincs is idehaza még egy olyan esemény, ami harminc éve folyamatosan így nő, erősödik és virágzik. A harmincéves jubileumot közösen ünnepli a Budapest Sport Iroda és a rendezvény fő támogatója a Telekom. Jelszavuk is erre – meg még valami másra is – utal: „Együtt többre vagyunk képesek!" A Vivicittá eredetileg azért kezdődött Olaszországban, hogy a történelmi városok felhívják magukra a figyelmet, mert azok bizony egyre gyorsuló ütemben pusztulnak. A gondolat nem volt új, ráadásul a hetvenes évek elején már rendeztek nálunk szabadidős futóversenyeket, ezért a Vivicittá könnyen népszerűvé vált. A neve is magyarosodott: „Szeresd a várost!" A Vivicittá városvédő futás idén Nyíregyházára és Pécsre is ellátogat (április 25-én, illetve 26-án): a futás szerelmesei 2,8 kilométert futhatnak a városuk legszebb belvárosi részein.

A BSI ügyvezető igazgatója, Kocsis Árpád azon kevesek közé tartozik, aki mind a harminc alkalommal jelen volt a rendezvényen, az első háromnál még futott is. Jól emlékszik a kezdetekre, amikor szinte berobbant ez a mozgalom a sportéletbe. A városvédelem kicsit háttérbe szorult az évek során, valójában sokaknak a tavasz megérkeztét jelenti. A táv kezdetben 12 kilométer volt. Az első tizenöt év után viszont a szervezők úgy gondolták, hogy a lassan legendássá váló érzést meg kellene osztani azokkal is, akik nem tudnak ennyit futni. Így 2001-től lett Minicittá és gyaloglás (2,5 km), Midicittá (7 km), 3 fős váltó (3×2 km), Családi Futás (700 m), valamint a komolyabb felkészültséget igénylő félmaraton (21 km). A résztvevők létszáma fokozatosan nőtt: 1986-ban ezerhatszázan indultak és a verseny 2000-ig, 3-4000 indulóval az ország második legnagyobb futóeseménye volt. A változtatások hatására 2006-ban elérték a tízezres létszámot, 2011-ben tizenötezer, tavaly húszezer fölött volt az indulók száma. Idén túllépik a 25 ezret és ennek hatására a futás – először a Vivicittá történetében – kétnaposra bővül. Összesen 970 vidéki településről jönnek Budapestre futni. A rajt és a cél helyszíne nem változik: az április 18. és 19-én megrendezendő futamok a korábban megszokott margitszigeti helyszínről indulnak. A legnépszerűbb táv a félmaraton, ott az engedélyezett 8 és félezres létszám már régen betelt, kétezer külföldi is ebben áll rajthoz. Ez utóbbi tény gazdasági haszna sem elhanyagolható. A futók és kísérőik jelenléte mintegy 17 ezer vendégéjszakát jelent a városnak!

Az eseménynek szinte mindig volt fő támogatója. Kezdetben, 1997-től úgy hívták, hogy MATÁV-Vivicittá, azután volt T-Com Vivicittá, ezt követte a T-Home és most már néhány éve Telekom-Vivicittá a neve. Ilyen hosszú távú együttműködés az egész világon ritka! Rózsa Iván, a Telekom vállalati kommunikációs igazgatója szerint az „Együtt többre vagyunk képesek!" nem csak szponzorálást jelent. Közösen dolgoznak. A sporthoz kapcsolódó rész a BSI feladata, de lesz ott más is. Vannak olyanok, akik már 1986-ban is a startvonalon álltak és most a gyerekeikkel együtt futnak. Így a verseny valódi családi esemény lett. A kétnapos futófesztiválon a gyerekeket a Telekom okos-digitális játszótere várja, ahol szüleikkel együtt kipróbálhatják a legújabb okos eszközöket, például a „Futótárs" alkalmazást. Ezt a magyar nyelvű alkalmazást az elmúlt egy évben annyian használták, hogy az általuk megtett úttal tízszer lehetne a Földet körbekerülni. Digitális világgal kapcsolatos teszteket oldhatnak meg, készségfejlesztő applikációkkal ismerkedhetnek meg és többféle logikai játékkal is játszhatnak. Közben arról is tájékoztatást kapnak, hogy a digitális világban milyen veszélyek leselkednek rájuk és hogyan lehet azokat kikerülni. Lesz ingyenes internet, Free-Wi-Fi és számos eszközt 30 % kedvezménnyel lehet majd megvásárolni.

A rendezvényhez két év óta jótékony cél is kapcsolódik. Tavaly több mint hétmillió forint gyűlt össze, az idén várhatóan ezt is meghaladják. Igaz ez az állítás a fogyatékkal élők részvételére is. Tavaly kétszázan futottak közülük. Az idén a Fenntarthatósági Média Klub – több alapítvánnyal együttműködve – a rászoruló gyermekeken igyekszik segíteni. Ilyen lesz az SOS Gyermekfalu, az Őrzők alapítvány, a Bátor Tábor és a Süss Fel Nap program. Az RTL Klub híradósokból és Fókuszosokból álló csapata a szintén 30 éves „Gyermekfaluért" fut. Az ott élő gyermekek tehetséggondozására, a szükséges rehabilitációra nem jut elég pénz. A Bátor Tábor nagyon sok gyereknek változtatta már meg az életét. Saját jótékonysági szervezetük van: az Élmény Különítmény. Velük például örökbe lehet fogadni egy kilométert a versenyen – vagy más sportrendezvényen – és ezzel támogathatja bárki a tábort. Minden segítségről elmondható, hogy amennyivel kevesebb az elégnél, annyival több a semminél – és ez nagyon fontos!

Az Őrzők alapítványról szólva Cserháti Erika – az egyik önkéntes támogató – azt emelte ki, hogy ők a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinikájának hivatalos alapítványa. A daganatos betegségekben szenvedő gyermekek gyógyításához sajnos még elégtelen állami forrásokat igyekeznek kiegészíteni. A futóverseny népszerűségét felhasználva arra kívánják felhívni a társadalom figyelmét, hogy – ha sikerül a megfelelő kezelést megadni – a kis beteget 70 – 80 százaléka valóban meggyógyul és felnőttként az egészségesek életét élheti! Magyarországra vonatkozóan különösen igaz, hogy nagyon kevesen, nagyon keveset sportolnak. Ennek a versenynek is az a legfőbb célja, hogy minél többen, minél tovább éljünk! A versenyről további tájékoztatást a www.futanet.hu és a www.telekom.hu oldalakon lehet olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük