Az idén a véletlen is kezére játszik a szervezőknek. Művésznagyságok születésének kerek számú évfordulója segít abban, hogy még a szokásosnál is színesebb, látványosabb, magasabb színvonalú legyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A tizenhét nap alatt, 48 helyszínen, 248 előadás várja a látogatókat.

 Az idén a véletlen is kezére játszik a szervezőknek. Művésznagyságok születésének kerek számú évfordulója segít abban, hogy még a szokásosnál is színesebb, látványosabb, magasabb színvonalú legyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A tizenhét nap alatt, 48 helyszínen, 248 előadás várja a látogatókat.

 Két zenekar is köszöntötte játékával a Fesztivál eseményeinek ismertetésére érkező vendégeket. Az előcsarnokban a Katáng, a nagyteremben pedig a Cimbali Band. Ez utóbbi színvonalát kellően jelzi, hogy ők a tavalyi Fringe – győztesek. Új dalaik közös jellemzője, hogy bennük a különböző népek zenéje nem pusztán önmagukért beszél, inkább építőkövei egy sajátos, egyszerre archaikus és modern hangzásvilágnak, melyet ők maguk leginkább „új népzenének" neveznek. A Katáng pedig Vácon alakult, kifejezetten azzal a céllal, hogy új, sajátos hangzásvilággal szólítsa meg a gyerekeket.

 A színeiben, jelszavaiban megújult Tavaszi Fesztivál a vidámságot jeleníti meg – állapította meg a rendezvényről Schneider Márta szakállamtitkár. A bajból, a gondokból előbb – utóbb ki fogunk lábalni, de addig feltétlenül meg kell őrizni az értékeinket -mondta. A támogatók tartják a szavukat és a Fesztivált az idén is azzal az összeggel segítik, amit korábban – a hároméves program keretében – megígértek. Joseph Haydn halálának 200. évfordulóján a BTF az életmű keresztmetszetét felvázoló koncert- és operaprogrammal hódol a zseni emléke előtt. Fesztiválszenzációt ígér a Maestro két operájának színrevitele is: a Mária Terézia eszterházai látogatására készült Philemon és Baucist a görög Constantia Gourzi zenei irányítása és Kovalik Balázs rendezése kelti új életre. Ez olyan produkció lesz, amire minden fesztiválnak szüksége van: „csak itt, csak most!" Felnőtteknek és gyerekeknek is szól ez az előadás.

Újdonságnak számít a Fesztivál és a Nemzeti Színház együttműködése. A Nemzetközi Színházi Fesztivál nyolc előadása között lesz ős- és magyarországi bemutató is. A szentpétervári Maly Drama Theatre Lear király előadása a kortárs drámajátszás kiemelkedő eseményének számít, de legalább ilyen érdekes lesz a Düsseldorfer Schauspielhaus és a Rimini Protokoll vendégjátéka. Marx Tőkéjének első kötetét állították színre – és mi lehet most aktuálisabb azoknál a kérdéseknél, amiket Marx megfogalmazott? A Fesztivált az ország tizennégy városában is megrendezik, annak a közönségnek, aki talán Budapestre sem tudna eljönni. Számukra tehát különösen értékes lehet ez a rendezvény.

 Ezt a sokszínű kulturális kínálatot akár válságkezelő tényezőként is tekinthetjük – mondta dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár – mert sok vendéget hoz. Élénkíti a városlátogató kedvet. A fesztivál során igazi hungaricumok is színre kerülnek, mint például Kálmán Imre bajadér című operettje, de ilyen lesz a Száztagú cigányzenekar is, mely a világ minden jelentősebb koncerttermében fellépett már. A jubileumok sorát gazdagítja, hogy 2009. magyar – japán emlékév is. A magyar közönség ritkán láthat olyan előadást, mint a Tokiói Kamaraopera vendégjátéka: A Hold és a tigris legendája, a Thália színházban. A Magyar Turizmus Zrt. több külföldi városban szervezett kampánnyal segíti mind ismertebbé tenni a Fesztivált.

 Budapest, a cím viselése nélkül is Európa egyik jelentős kulturális fővárosa – állapította meg Demszky Gábor főpolgármester. Egyetlen hónapban, 2008 decemberében 1023 különféle remek, magas színvonalú kulturális esemény volt a városban. Tudjuk, hogy 2011-ben Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke. Ekkor Budapest még nagyobb lehetőséget kap, hogy a világ figyelme ráirányuljon. A kultúra szerepe ekkor felbecsülhetetlen lesz. A mostani Fesztivál – ilyen, szinte példátlan gazdasági krízis idején – példásan gazdag programot kínál. A díszvendég most Csehország lesz. Meghívásunkat elfogadta a Prágai Rádiózenekar és karmestere, Vladimir Válek, s ünnepi koncertjükön nemzeti zeneszerzőik mesterműveivel üdvözlik Budapestet. A Szépművészeti Múzeumban a cseh szecesszió vezéralakja, Alfons Mucha gyönyörködteti szépséges alkotásaival a látogatókat, míg a Fesztivál Színház két estén a Prágai Nemzeti Színház Balettegyüttesének változatos műsorát kínálja a nézőknek.

 A Budapesti Cseh Kultúra igazgatója, Gál Jenő azt is elárulta: az idei program összeállításáról már négy évvel ezelőtt elkezdtek gondolkodni. Végül mégis azért duzzadt ilyen bőségesre, mert az idén Csehország az EU soros elnöke. Magyarországon igen jó befogadó közönsége van a cseh kultúrának. Ennek is köszönhető, hogy a világon működő huszonnégy cseh kulturális intézet közül a budapestinek a leggazdagabb a programja. A Fesztiválon igyekeztek párhuzamot vonni az egyes művészeti ágak között. Megjelenítik a legrangosabb kortárs és klasszikus cseh művészek alkotásait.

 A Fesztiválra – a hagyományokat folytatva 2009-ben is vásárolhatók szinglijegyek, ráadásul 10% kedvezménnyel. Szinglijegyek kizárólag személyesen a fesztivál közönségszolgálatán szerezhetők be (V. Szervita tér 5. félemelet, 36-os kapucsengő). Előzetes foglalás: telefonon (483-3311) vagy e-mailben (szinglijegy@fesztivalvaros.hu). A kedvezmény kizárólag szólójegy és helyreszóló előadásoknál érvényes a készlet erejéig! Egyébként jegyek az ország száz pontján irodákban és a világhálón is kaphatók – nullától huszonkétezer forintig terjedő áron. A nulla nem tévedés, öt koncertre ugyanis ingyenes a belépés! Azért a vásárlással sem árt igyekezni, a jegyek 78 százaléka már elővételben elkelt.  http://www.btf.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük