2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Faust évad

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79295"><img class="image image-preview" src="/files/images/Opera-1.preview.jpg" border="0" width="461" height="348" /></a></span> Szokatlan helyszínen, a népligeti Planetáriumban tartotta a 2014/15. évad sajtótájékoztatóját a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház. Mindjárt az elején nyilvánvalóvá vált, hogy az operarajongók roppant ígéretes évad elé néznek.

opera 1.preview Szokatlan helyszínen, a népligeti Planetáriumban tartotta a 2014/15. évad sajtótájékoztatóját a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház. Mindjárt az elején nyilvánvalóvá vált, hogy az operarajongók roppant ígéretes évad elé néznek.

opera 1.preview Szokatlan helyszínen, a népligeti Planetáriumban tartotta a 2014/15. évad sajtótájékoztatóját a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház. Mindjárt az elején nyilvánvalóvá vált, hogy az operarajongók roppant ígéretes évad elé néznek.

opera 2.thumbnail A helyválasztásnak persze jó oka volt. A meghívottak sajátos környezetben láthatták azt a rövid reklámfilmet, mely az új programot hivatott népszerűsíteni és ami egy férfi és egy nő története, akik keresik egymást, de sosem találják meg. Az alkotók szeretnék a film által elérni, hogy azok is bemenjenek az Operába, akik eddig még sohasem voltak. A korábbi, Carmen-központú filmmel szemben – bár ez annak logikus folytatása – itt nem csupán egyetlen darabra épül a történet. Minden szereplőnek több személyisége van. Zenéje sem valamelyik jól ismert műből származik, hanem a film számára komponált, eredeti alkotás.

okovacs 6.thumbnail Az opera, sok művészeti ág egyesítésével, valóban új világot képes felfesteni, akár felvonásonként vagy képenként is – állapította meg Ókovács Szilveszter, főigazgató. Az Operaházban dolgozik az ország legnagyobb énekkara, a legrégebben alapított és ugyancsak a legnagyobb zenekara, az egyetlen klasszikus balett-együttese – és mindezek számára több játszóhelye is van. Az elmúlt három év sok-sok átalakulása és fejlesztése után elérkezett a művészeti megújulás ideje. A művelt világ egyik alapélményét, a Faustot, Goethe létértelmező művét, az első Faust-töredék megírásának 225. évfordulóján azért helyezték a középpontba, hogy nagy asszociációs bázisról választhassanak hozzá műveket. Csatlakozik ehhez még két másik időpont is: Ybl Miklós születésének 200. és az Operaház elkészültének 130. évfordulója. Ezért lesz ebben az évadban 25 bemutató, 420 előadás, 59 különleges esemény, a rendezők közt Jiři Menzel, a fellépők között Edita Gruberová, José Cura és Polina Szemjonova, a dobogón nemzetközileg elismert dirigensek, köztük a New York-i Metropolitan állandó vendégkarmesterei. A bemutatók sorát már a nyár közepén új Carmen-produkció nyitja, Oberfrank Pál rendezését a Margitszigeten játsszák az Opera művészei. Mohácsi János Aida-rendezése valódi vérfrissítés lesz a két évtizede műsoron tartott tradicionális előadás után – az őszi, miskolci bemutatót követően az Erkel Színház közönsége 2015 áprilisától láthatja a darabot.

rost.thumbnail Az egyik legfontosabb esemény szeptember 6-án látható majd az Operaház előtt. A legmagasabb rangú német vendégek jelenlétében kerül sor a „Szabadság" Gálaestre. Olyan énekes sztárokkal, mint a Magyarországon eddig még soha nem énekelt lengyel tenor, Piotr Beczala, a világhírű német szoprán, Anja Kampe és itt lesz Ferruccio Furlanetto is. Mellettük a 25. színpadi jubileumát ünneplő Rost Andrea képviseli a magyar színeket és a 25 EU országból egy-egy huszonötéves énekes érkezik. A műsor arra emlékezik, hogy Magyarország 25 évvel ezelőtt nyitotta meg a határait a keletnémet menekültek előtt és ezzel új korszakot is nyitott Európában.

halasz p.thumbnail A főigazgató szavait Halász Péter, az Operaház megbízott főzeneigazgatója azzal egészítette ki, hogy az évad szenzációjának ígérkezik Jiři Menzel operaházi vendégeskedése. A világhírű cseh rendező Mozart Cosí fan tutte című vígoperáját állítja színpadra, a legnagyszerűbb, magyar, fiatal Mozart-énekesek közreműködésével. A bemutató október 18-án lesz. Az Erkel Színházban kerül színre Weber, A bűvös vadász című operája. A sorozat folytatásaként jövő év márciusában pedig a Wagner-tetralógia első darabját, A Rajna kincsét láthatja a közönség. A világhírű vendégkarmesterek mellett több ifjú magyar karmester is bemutatkozási lehetőséget kap.

anger f.thumbnail A 2015-ös évet egy igazi különlegességgel, Stravinsky, A kéjenc útja című operájával kezdik – emelte ki Anger Ferenc megbízott művészeti igazgató. Annuska szerepében a fiatal ausztrál szoprán, Eleanor Lyons mutatkozik be hazánkban, Komlósi Ildikó pedig két szerepet – Liba mama és Török Baba – is alakít a darabban. Ez a mű nagyon régen nem szerepelt a Magyar Állami Operaház színpadán és elsősorban a fiatal közönség érdeklődését szeretnék vele felkelteni. Ugyancsak régi adóssága nemcsak az Operaháznak, de az egész világ operakultúrájának is Vivaldi, Farnace c. operája, mely az Erkel Színházban, 2015. június 19-én kerül a közönség elé a „Barokk sorozat" keretében. Ez a darab rendkívül mélyen emberi, ugyanakkor a külső konfliktusokra utaló politikai dráma. Vivaldi szűkre szabott opera-életműve előtt a zenetudósok is döbbenten állnak, újra és újra felfedezik. A két operát 220 év választja el egymástól, mégis roppant aktuálisak.

solymosi t.thumbnail Több „nagy dobással" készül a balett-együttes a jövő szezonra – jelentette be Solymosi Tamás balettigazgató. Február végén a Magyar Nemzeti Balett mutatja be a Massenet zenéjére készült híres MacMillan-koreográfiát, a Manont, amelyet hazai társulat még nem játszott – a magyar közönség mindössze egyszer, a Royal Ballet vendégjátékának alkalmával láthatta. Április végén pedig új kiállításban ismét műsorra kerül az öt éve nem játszott nagy klasszikus, A hattyúk tava. Valódi balett-csemegének ígérkezik a Trójai játékok. Robert North férfiak által előadott táncparódiájából balett-történeti szenzációként hazai koreográfusok a mű fordított verzióját viszik színre: Trójai játékok – amazonokkal, tehát női előadókkal. Az évad során a közönség mindkét változatot láthatja: 8 szólista hölggyel és 8 szólista fiúval is. Az együttes a bemutatók mellett összesen 11 koreográfiát tart majd műsoron, melyek közt újra látható két közönségkedvenc: a Coppélia és a Karamazov testvérek, mindkettő felújított díszletekkel és jelmezekkel.

www.opera.hu

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.