2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Főszerepben a divat

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/22075"><img class="image thumbnail" src="/files/images/nyit4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> </strong>Sorrendben már a 14. Operabált tartják majd 2009. február 21-én. A rendezők elmondták: lesz, amiben követik a hagyományokat, de számos újdonságot, érdekességet is ígérnek.</p><p>

 

nyit4.thumbnail Sorrendben már a 14. Operabált tartják majd 2009. február 21-én. A rendezők elmondták: lesz, amiben követik a hagyományokat, de számos újdonságot, érdekességet is ígérnek.

 

nyit4.thumbnail Sorrendben már a 14. Operabált tartják majd 2009. február 21-én. A rendezők elmondták: lesz, amiben követik a hagyományokat, de számos újdonságot, érdekességet is ígérnek.

nora 1.thumbnail Ami már szintén hagyomány: a bál háziasszonya most is Korcsmáros Nóra lesz, aki szerint az operabálok történetének leglátványosabb nyitótáncát láthatjuk az idén. A Magyar Állami Operaház ugyanis 2009-ben ünnepli fennállásának 125. évfordulóját és ezt a jeles eseményt a bál szervezői figyelembe vették. Az érkező vendégeket Mága Zoltán és zenekara köszönti. Az Operaház jubileumi évadjából elhangzó részleteket a világ nagy operaházainak és koncerttermeinek ünnepelt művésze, Tokody Ilona, valamint korunk egyik legnagyszerűbb szoprán énekesnője, Sümegi Eszter és a fiatal magyar énekes nemzedék egyik kiváló képviselője, Fekete Attila énekli majd. Az épületben az éjszaka folyamán több helyen, más – más zenekar játszik. Fellép – többek között – a Netti és a Holländer együttes, az Ungár tánczenekar, a Babos Band és Bakacsi Béla is. Idén főszerepet kap a báli divat. Tizenkét neves magyar divattervező alkot majd egy-egy híresség számára ruhát és most sem hiányozhatnak sem a hazai, sem a külföldi szépségkirálynők.

kerenyi 1.thumbnailÖrömmel jelentette be Kerényi Péter, a bál sajtófőnöke, hogy a magyar közönség által is roppant kedvelt Franco Nero elfogadta a felkérést és ő lesz a 14. Operabál díszvendége. Sajnos felesége, Vanessa Redgrave nem fogja elkísérni, a bált a fővédnökkel, Lévai Katalinnal, az Európa Parlament képviselőjével nyitja meg.

Az idei már a harmadik olyan esztendő lesz, amikor „az álom valóra válhat"! Ismét lesznek a bálon Hamupipőkék. Eddig már kétszázan jelentkeztek és január 20-ig még lehet is jelentkezni a hamupipoke@operabal.com címen. Ismét öt szerencséset fognak kiválasztani, akiket tapasztalt szakembere varázsolnak hercegnővé erre az éjszakára.

A nyilvános főpróbára harmincan jöhetnek el, a fiatalságukra szívesen emlékező nyugdíjasok, azok közül, akik a saját lakóhelyüket ábrázoló képeslapot küldenek a Budapesti Operabál Kft. címére: 1065 Budapest, Hajós u. 13-15. Ők a királyi páholyban a báli pezsgőt is megkóstolhatják.

Megint lesz a bálon „Box utca", ahol némi smink igazításra, frissítő lábmasszázsra jelentkezhetnek a megfáradt bálozók. Előfordult már, hogy a szoknya abroncsa, a cipősarok törött el, ebben is tudtak segíteni.

Az Operabál történetéhez a kezdetektől hozzátartozik a jótékonyság hagyománya. A rendezők a Bál előtt két héttel a rászorulók részére a Gundel étteremben készült ételt osztanak, tüdőszűrő buszt és segélyvonalat üzemeltetnek a Máltai Szeretetszolgálattal közösen a Blaha Lujza téren. Az Operabál másnapján jótékonysági gyermeknapot szerveznek a Magyar Állami Operaházzal közösen az operabáli díszletek között.

Árverésre bocsátják 300 000 forintos kikiáltási áron, az Ilosfalvy Róbertet ábrázoló festményt, amely a Manon Lescaut-ban Des Grieux szerepében ábrázolja. A festményre az Operabál honlapján http://www.operabal.com/ lehet licitálni.

tancos.thumbnail Ismét lesz csárdás oktatás a vendégek részére, Keleti Andrea irányításával, a Hamupipőkék is megtanulják a báli etikettet, hogyan kell mozogni, étkezni, viselkedni, társasági életet élni a bálon. A nyitótáncosok az Aida bevonulási indulójára érkeznek meg és a bált Stauss: Bécsi vér c. keringőjére nyitják meg. Az est egyik érdekessége, hogy az 56 nyitópár mellett a parketten jelen lesznek a Táncművészeti Főiskola növendékei és a Szombat esti láz népszerű versenyzői is.

juhosj.thumbnail Mint eddig mindig, a báli menüt most is a Gundel étterem szállítja. Kalla Kálmán visszavonulása után a konyhafőnök helyét Juhos József vette át. Ő azt a megoldást választotta, hogy nem laktató ételeket, inkább könnyű kóstolókat készít. Az étkezést bármikor abba lehet hagyni, el lehet menni a bárba egy italért, folytatni lehet a táncot. Persze azért a tányérokra igen csak válogatott finomságok kerülnek. Alkalmazkodva az évfordulóhoz, „Felgördül a függöny" néven: Libamáj torta meggy balzsammal, Vadkapor ecettel marinált füstölt pisztráng mézes chilis mustár coulis-val, Vadcseresznye teában pácolt kacsamell birs rakottassal gyömbér tükrön, Zöldség terrin kertünk füveivel illatosítva – az egyik fogás. „A Sugár úti Palota báljaiból 125 év kedvencei" néven: Sörben pirult mangalica-derék fenyőmagvas parajjal töltve gesztenyés juharsziruppal, kakukkfüves gombákkal, cukkinivel, Borókás őzfilé vörös áfonyával, mandulával krusztázva ribizli szósszal, Császárvargányával töltött gyöngytyúk melle kardamomos vilmos körte pürével, Zsályás zöldség risotto – lesz a főétel.

zwacks 1.thumbnail A Zwack Rt. nemcsak italszállító, hanem már nyolc éve a bál egyik fő támogatója – mondta el az Rt. elnöke, Zwack Sándor. A 125. évforduló méltó megünneplésére elhozzák a világ egyik legismertebb whisky-jét. A 12 éves Johnny Walker Black Label Winston Churchill kedvenc itala is volt. A tombolára egy luxuscsomagot állítanak össze és természetesen – ez szintén hagyomány – ugyancsak ők készítik az Operabál táncrendjét is. A régebbiek láthatóak lesznek a báli honlapon. Az Operabáli Múzeumban megjelennek a bállal kapcsolatos műsorfüzetek, jegyek, táncrendek és egyéb érdekességek, valamint a bálról készült fényképek, videofelvételek, archív sajtómegjelenések. Felidézhetjük kik szerepeltek az adott év műsorában, kik voltak a bálkirálynők és lovagjaik, az Operabál védnökei és bepillantást nyerhetünk az elmúlt 14 év báli divatjába.

kovant.thumbnail A Zwack Rt. külön erre az alkalomra palackozza minden évben az Operabál saját pezsgőjét, amely –Kovács Antal sommelier választása alapján- ezúttal egy különleges, fehér, extra száraz pezsgő a bálozók örömére. A többi italt is a legjobb pincészetektől válogatta össze a borász. A kínálat ezúttal: Dobogó pincészet – Tokaji Furmint 2006; Gere Attila pincészete – Villányi Athus 2006; Vida Péter – Szekszárdi Altiora 2004; Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji késői Szüretelésű Furmint 2007.

gyulmi.thumbnail Gyulai Mihály, az Operabál programigazgatója és egyben a Magyar Divattervezők Szövetségének elnöke szerint a divatszínekben reneszánszát éli a sötétlila, a mélybordó, a hófehér az elsőbálozók színe. A báli estén a Daalarna Szalon mesébe illő, gyönyörű ruháit ölthetik fel a Hamupipőkék. A csodálatos estélyi ruhák gyémánt-selymekből, aranyfényű taftokból, kézzel hímzett csipkékből készülnek, csillogó gyöngyök és kristályok díszítik. A vonalvezetés klasszikus, karcsú derékkal. Tervezőjük Benes Anita.

A báli jegyeknek a nyolcvan százaléka már elkelt, annak ellenére, hogy a legegyszerűbb „sétálójegy" is hetvenezer forintba kerül. A Gundel-menüvel az ár már 130 ezer, ha ugyanezt egy páholyban szolgálják fel, 260 ezer forintot kell érte fizetni. Az érkezők többsége törzsvendég, de egyre több a fiatal is.

http://www.operabal.com/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.