2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Gundel Mûvészeti Díj 2007

6 min read
  <p><span class="inline left"><a href="/node/1097"><img class="image thumbnail" src="/files/images/G-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Gundel Díj 2007" title="Gundel Díj 2007" width="100" height="92" /></a></span><strong> </strong>A Gundel Mûvészeti Díjat Láng György a Gundel Étterem tulajdonosa alapította az ezredforduló tavaszán. Az elsõ díjátadásra 2001 májusának elsõ hétfõjén került sor, majd ezután minden évben 2004-ig a Gundel étterem kertjében, májusban adták át, eleinte 10, majd 14 kategóriában a különbözõ mûvészeti ágak legjobbjainak. 2005-ben a Gundel és a Budapesti Operabál Kft újjászervezte a kuratóriumot és magát a díjátadást is.</p><p>

 

Gundel Díj 2007 A Gundel Mûvészeti Díjat Láng György a Gundel Étterem tulajdonosa alapította az ezredforduló tavaszán. Az elsõ díjátadásra 2001 májusának elsõ hétfõjén került sor, majd ezután minden évben 2004-ig a Gundel étterem kertjében, májusban adták át, eleinte 10, majd 14 kategóriában a különbözõ mûvészeti ágak legjobbjainak. 2005-ben a Gundel és a Budapesti Operabál Kft újjászervezte a kuratóriumot és magát a díjátadást is.

 

Gundel Díj 2007 A Gundel Mûvészeti Díjat Láng György a Gundel Étterem tulajdonosa alapította az ezredforduló tavaszán. Az elsõ díjátadásra 2001 májusának elsõ hétfõjén került sor, majd ezután minden évben 2004-ig a Gundel étterem kertjében, májusban adták át, eleinte 10, majd 14 kategóriában a különbözõ mûvészeti ágak legjobbjainak. 2005-ben a Gundel és a Budapesti Operabál Kft újjászervezte a kuratóriumot és magát a díjátadást is.

Korcsmáros Nóra A díjak átadása most ismét esedékes, és errõl a korábbiaktól eltérõ módon adtak tájékoztatást. A meghívottak elõtt Korcsmáros Nóra elõbb a díj történetét ismertette, majd bemutatta a kuratórium tagjait. A díjazottak kiválasztása nélkülöz szinte minden hivatalos ceremóniát. A színházi évadban egy kis társaság rendszeresen összejön a Gundel étteremben, az 1894 Borvendéglõben, a teraszon vagy kertben. Nemcsak a gasztronómia csábítja õket oda. Esznek, isznak, és mirõl beszélgetnének, ha nem az elmúlt idõszak fõvárosi, és vidéki mûvészeti eseményeirõl, premierjeirõl, sztárjairól? A végeredmény évente egy baráti társaság szubjektív véleménye a magyar kulturális eseményekrõl. Arcukkal vállalják javaslataikat, döntéseiket, miközben meghagyják azt a lehetõséget, hogy másnak más véleménye is lehet.

A Kuratórium tagjai abc szerint: András Ferenc, aki a magyar filmpremiereket figyeli; Békés András, elnök, a színházi bemutatókat látogatja; Gerdesits Ferenc, a könnyûzenét ?füleli"; Kállay Bori, az operett és musical jelölõje; Kárpáti Tamás, a képzõmûvészet képviselõje; Korcsmáros György, a színészeket, színésznõket javasolja; Molnár Gabriella, a ?Sztár lett" kategória kiválasztója, Matyi Dezsõ, az irodalom kategória felelõse; Pongor Ildikó, a tánc kategória és Retkes Attila, a komolyzene szakértõje.

Bíró Kriszta -- Egri Kati Ebben az évben átalakult a díjátadás módja. Az eddig megszokott ?Oscar" szerû kihirdetés helyett, egy kellemes teadélután alkalmával megünnepelték a jelölteket, majd a titkos szavazást követõen május végén kerül sor a díjátadásra. Az ünnepi Gundel vacsorára már csak a nyertesek hivatalosak. A kuratórium tagjai röviden indokolták is a jelöléseket. Békés András például elmondta: az 1992-ben végzett fiatal színésznõ, Bíró Kriszta, nem mindennapi figura. ?Csereszabatos", szinte bármilyen szerepkörben kiváló. Több színházban, filmen is játszott már, írásai is megjelentek. Egri Kati szinte végigjátszotta a drámairodalom legjelentõsebb karakter- és fõszerepeit, színpadi alakításai mellett a filmekben is hangsúlyosan van jelen.

Gerdesits Ferenc Gerdesits Ferenc a rocksanzonokat elõadó Quimby-t, a máshol már alig hallható, New Orleans-i stílusban kiválóan játszó Jambalaya együttest és a Gerilla együttesbõl kiemelkedõ, a maga mûfajában egyik legjobb Berki Tamást ajánlotta a díjra. A képzõmûvészet jelöltjeinek képei szinte felsorolhatatlanok. Haraszty mûveihez például kifejezetten szabad hozzányúlni. Fehér László nélkül ma nem nyílhat meg Magyarországon képzõmûvészeti aukció. Elõfordult, hogy a Velencei Biennálén egyedül képviselte hazánkat. Verebics Kati már-már pornográfiát súroló képei gyakran ?kiverik a biztosítékot" a máshoz szokott nézõk körében, a galériatulajdonosok viszont esküsznek rá.

Kállay Bori Bozsó József kitûnõ táncos komikus, mindent tud, amit ebben a szakmában tudni kell – mondta el róla Kállay Bori. Nagy Sándor a Madách Színház és az Adaggio Együttes oszlopos tagja, szép jövõ elõtt áll. Polyák Lilla, bár prózai szakon végzett, kitûnõ énekhangja a musical pálya felé vitte.

A filmrendezés hagyományosan férfi szakmaként él a köztudatban, annál is inkább bíztató, hogy most két fiatal nõ is van a díj várományosai között. Nehéz közöttük különbséget tenni – mondták el a kategória indokolásakor – és szinte ugyanez hangzott el az irodalmi díjra jelöltek, valamint a mûvészeti menedzserek ismertetésénél.

Gundel díj 2007 Három jelölt, három különbözõ életpálya került egymás mellé a komolyzenében. Virág Emese az egyik legsokoldalúbb zongoramûvész. Nem egyszerûen zongorakísérõ, egyenrangú partnerként dolgozik együtt az énekesekkel. A kortárs zene õsbemutatóként való interpretálása alkotja szólókarrierje lényegét. Tevékenységének másik fontos része, az európai zenetörténet ritkaságainak felkutatása, világpremiereken mutatkozik meg. A Budapesti vonósok együttese idén harminc éves. Bejárta azt a nagyon sikeres utat, ami Magyarországról csak keveseknek sikerült. Járják a világot, nagy fesztiválok vendégei, miközben idehaza szellemi mûhelyként is pótolhatatlanok. Klenyán Csaba klarinétmûvész, a fiatal nemzedék legeredetibb, legkreatívabb szólistája. Repertoárján hangsúlyos a kortárs zene, miközben a koncerteken ?felfedezéseket" tesz, évszázadok óta elfeledett darabokat elevenít fel.

Palya Bea A Sztár-lett kategóriát a Nõk Lapja szerkesztõsége hozta létre. Elnevezése szójáték, mert a magyar értelmezés az angol starlet (csillagocska) kifejezéssel is rokonítható, bár nem kicsiségén, hanem a kedvességén van a hangsúly. Kötelességünk és felelõsségünk is a fiatal tehetségek támogatása, közös öröm, hogy az õ hangjukkal is ki tudunk lépni a nagyvilágba. Palya Bea máris szép sikereket tudhat magáénak külföldön, Rúzsa Magdi és Szalóki Ági karrierje is roppant bíztatóan indul.

A táncosok között Góbi Rita még csak négy éve van a pályán, máris kiforrott, magabiztos mûvész. Fergetegesen modern. Bajári Leventérõl elmondható, hogy ilyen magával ragadó, kedves, udvarias mûvész ritkán születik. Tud gaz csábító, hõsszerelmes, szívszorító lenni. A klasszikus szerepek mellett a kortárs mûvekben is igazi ?perpetuum mobile".

Bár az összes jelöltrõl lehetetlen akár csak szûkszavú ismertetést is adni, biztosra vehetõ, hogy a Gundel Mûvészeti Díjak az idén is azon mûvészek kezébe kerülnek, akiknek egész késõbbi pályája igazolását adja majd e díj rangjának, értékének.

2007. év jelöltjei:

Könnyûzene: Quimby, Jambalaya, Berki Tamás

Színész: Gyabronka József, Hegedûs D. Géza, Rába Roland

Színésznõk: Bíró Kriszta, Egri Kati, Kerekes Éva

Képzõmûvészet: Haraszty ?Édeske" István, Verebics Kati, Fehér László

Rendezõ: Pintér Béla, Balázs Zoltán, Eszenyi Enikõ

Operett-Musical: Nagy Sándor, Bozsó József, Polyák Lilla

Komolyzene: Budapesti vonósok, Virág Emese, Klenyán Csaba

Sztár-lett: Palya Beáta, Szalóki Ági, Rúzsa Magdi

Film: Kocsis Ágnes, Goda Krisztina, Szaladják István

Tánc: Góbi Rita, Baj ári Levente, AleszjaPopova

Irodalom: Tisza Kata, Háy János, Garaczi László

Mûvészeti Manager: Gáspár Máté, Kieselbach Tamás, Kiss Imre

Életmû: Romvári József díszlettervezõ Harkányi Endre színmûész Varga Imre szobrász

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük