2022.augusztus.14. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Három lépés – nyolcvan év!

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51644"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Karady%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> Az<strong>, </strong>hogy<strong> </strong>a múzeumokban kávéház is működik, ma már megszokott dolog. De hogy egy kávéházban múzeum? Ez valami új! Budapesten, a Lövőház utcában mégis ezt látjuk.

karady%201.thumbnail Az, hogy a múzeumokban kávéház is működik, ma már megszokott dolog. De hogy egy kávéházban múzeum? Ez valami új! Budapesten, a Lövőház utcában mégis ezt látjuk.

karady%201.thumbnail Az, hogy a múzeumokban kávéház is működik, ma már megszokott dolog. De hogy egy kávéházban múzeum? Ez valami új! Budapesten, a Lövőház utcában mégis ezt látjuk.

kalman%20tibor.thumbnail – A sors és a véletlen hozta utamba Karády Katalint – mondta el még a hivatalos megnyitás előtt Kálmán Tibor üzletvezető, aki egyben résztulajdonos is. A Karády-hagyaték eléggé kalandos módon egy ismerősömhöz került – folytatta. A művésznőnek nem volt gyermeke – még a testvéreinek sem! Mohácsi Ilona, a házvezetőnője kísérte végig az életét és az ő testvérének a lánya hozta haza a hagyatékot Gödöllőre. Ez a hölgy az én egyik ismerősömnél halt meg, hozzátartozója neki sem volt. Az értékes, személyes tárgyakat felajánlották az államnak, a Színháztörténeti Intézetnek, múzeumoknak – senkit nem érdekelt. Legfeljebb pár száz forintot akartak az egészért adni. Ekkor fordult hozzám az örökös, mert úgy gondolta, nem szabad elfecsérelni a hitelesen eredeti tárgyakat. Találtam két üzletembert, akik megvették, azzal a feltétellel, hogy ingyenes múzeumot hozzunk belőlük létre!

karady%202.thumbnail Elkezdtünk helyet keresni. Karády Katalinnak villája volt a Lepke utcában, Ujszászi István tábornoktól kapta, érthető, ha kötődött a második kerülethez. Szerencsénk is volt, hogy eladó helyet találtunk, viszonylag közel az egykori villához, mely most egy követség épülete. A teljes hagyaték egy teherautónyi mennyiséget tesz ki, ebből a legérdekesebb darabokat mutatjuk be. Mindjárt a belépésnél ott van a bundája, melyre a KK monogramot szinte mindenhová feltette. Látható a nyaklánca, belevésve kedvenc filmjének címe: „Ma, tegnap, holnap". A túloldalon ezen is a KK-t találjuk. Édesanyjától kapott egy vésett cigarettatárcát, megmaradtak az ékszerei, még a kedvenc széke és festménye is. Megvettük a Széchenyi Könyvtártól a korabeli plakátok negatívját, újranyomattuk és mindet szép, szecessziós keretekben helyeztük el. Húsz filmjéből tizenötnek van meg az eredeti plakátja, mellé írva a premier időpontja is.

torta 1.thumbnail Létrejött tehát a Karády Katalin Múzeum és Kávéház Budapesten, a második kerületi Lövőház utca 16-ban. Belépődíj nincs, de úgy gondoltuk, aki ezt az egészet végignézi, talán el is fárad, és jól esne neki egy finom kávé, egy szendvics, valami sütemény sőt, megkóstolná Karády Katalin kedvenc tortáját is. Ezt egy olasz szakács készítette neki még New Yorkban, de nekünk sikerült kinyomozni a receptjét. Titoktartási szerződést kötöttünk, így csak annyit mondhatok róla, hogy legjobban a Sacher tortára hasonlít. Ételeink alapanyagát Olaszországból hozatjuk, a süteményeket is olasz szakács készíti. Van már Karády borunk is, mert tudjuk, hogy a rosét kedvelte leginkább. A szekszárdi Prantner pincészet készíti – kifejezetten csak nekünk – olyan minőségben, ami Karádyhoz méltó!

pince.thumbnail Régen sem csak kávét ittak az emberek a kávéházban, itt sem kell erre szorítkozni. Külön borpincében hatvanhatféle bort tárolunk. Lesz Karády-vörösbor is, még válogatjuk. Roséból is tizenkét különbözőt kóstoltunk meg, mire – borász segítségével – eldöntöttük, melyik bor az, ami annak a kornak is és a mai kor ízvilágának is a leginkább megfelel. A korhűség más szempontból is fontos volt. Ezt szolgálják – egyebek mellett – a maratott üvegek. Mint Bécsben. A budapesti kávéházkultúra a maga idejében Bécsnél is fejlettebb volt. Ezt a minőséget szeretnénk visszahozni. Ha pedig már a minőségnél tartunk, beszélni kell a fagylaltról és a kávéról. A világ legjobb fagylaltját, a Häagen-Dazs fagylaltot kínáljuk, a kávénk pedig egyenesen párját ritkítja!

kave 2.thumbnail Bátran kijelenthetjük, nálunk kapható Magyarország legjobb kávéja! Egy jó kávéhoz ugyanis három dolog kell: a kiváló alapanyag – ez nálunk a Carraro 1927, ami a világ hat legjobb termelőhelyéről gyűjtött keverék. Kell egy nagyszerű gép, a Faema-61, amiből összesen csak pár darab készült. Ára egy autóéval egyenlő. Végül a legfontosabb az ember, aki főzi, Tóth Sándor, a magyar barista bajnok. Ehhez a színvonalhoz igazodik a helyek belső kialakítása is. Brazil és olasz márvány, eredeti Swarovski kristályok díszítik a helyiségeket. Fényképek alapján elkészíttettük azokat a lámpákat, amiket abban a korban használtak. Bent, múzeumi tárlókban sorakoznak az értékes relikviák. Ott vannak a könyvei, a lemezei, olyan színvilág által körülvéve, ami sajátos hangulatot kölcsönöz a tereknek.

szalon.thumbnail Cseresznyefa, vajszínű bőr és a rézlámpák sárga fénye a „boldog békeidőkre" emlékeztet. Áll ez különösen arra a részre, amit Karády-szalonnak neveztünk el. Itt el lehet bújni, zavartalanul beszélgetni, élvezni a letűnt kor hangulatát. A színes üvegfestmények ugyan utánzatok, de fotók alapján a legjobb kortárs művész készítette. Olyan az egész, mintha nyolcvan évet lépnénk vissza a történelemben. Az érzést segítik a halk Karády-dalok, melyek már a nyitás pillanatától, reggel kilenctől, éjfélig – hét végén éjjel kettőig is – szólnak. A Karády Katalin Múzeum és Kávéház hiányt pótol. Elegáns helyek vannak még máshol is Budapesten, ám azok meglehetősen drágák. Olcsók is vannak – ott viszont színvonalat ne várjunk! Itt a cél az, hogy megfizethető, közepesnek nevezhető áron azt a minőséget kapja a vendég, amit sajnos egyre többen ma már hallomásból sem ismernek. Ezen a helyen újra megtapasztalhatják!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.