2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Itt nincs válság

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/20146"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Art-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Munkácsy Mihály, Kádár Béla, Andy Warhol, André Kertész, Moholy-Nagy László - csak néhány a neves alkotók közül, akiknek a műveit idén is megcsodálhatja a Budapest Art Fair közönsége a 2008. november 20-23. között a Műcsarnokban, az antik és kortárs kiállításon és vásáron. A 15 éves múltra visszatekintő, tavaly nevében és profiljában is újjászülető Budapest Art Fair 2008, a legjelentősebb hazai művészeti seregszemle, mely az évek során nemzetközi szintéren is egyre rangosabb kulturális eseménnyé vált. </p><p>

 

art 1.thumbnail Munkácsy Mihály, Kádár Béla, Andy Warhol, André Kertész, Moholy-Nagy László – csak néhány a neves alkotók közül, akiknek a műveit idén is megcsodálhatja a Budapest Art Fair közönsége a 2008. november 20-23. között a Műcsarnokban, az antik és kortárs kiállításon és vásáron. A 15 éves múltra visszatekintő, tavaly nevében és profiljában is újjászülető Budapest Art Fair 2008, a legjelentősebb hazai művészeti seregszemle, mely az évek során nemzetközi szintéren is egyre rangosabb kulturális eseménnyé vált.

 

art 1.thumbnail Munkácsy Mihály, Kádár Béla, Andy Warhol, André Kertész, Moholy-Nagy László – csak néhány a neves alkotók közül, akiknek a műveit idén is megcsodálhatja a Budapest Art Fair közönsége a 2008. november 20-23. között a Műcsarnokban, az antik és kortárs kiállításon és vásáron. A 15 éves múltra visszatekintő, tavaly nevében és profiljában is újjászülető Budapest Art Fair 2008, a legjelentősebb hazai művészeti seregszemle, mely az évek során nemzetközi szintéren is egyre rangosabb kulturális eseménnyé vált.

galambos1.thumbnailKezdetben a kiállítók zömét műtárgykereskedők adták, mára a résztvevők köre megváltozott – mondta el Galambos Sándor, a Budapest Art Fair kiállításának szervezője. Azóta már a Műcsarnok sem elég, sátrat is kell állítani az épület mellé, ahol most huszonöt galéria kap helyet. A Műcsarnok főépületét ugyanis a klasszikus művészettel foglalkozó galériák teljesen kitöltik. Minden évben csatlakoznak új kiállítók és jönnek „visszatérők" is. A jelenlegi, gazdaságinak mondott válság szerencsére itt nem érezteti a hatását. Vannak olyan külföldi galériák, amik már „törzskiállítói" a rendezvénynek.

oltai.thumbnail Az Art Fair teljesen új eleme a hétvégi gyerekprogram – emelte ki Oltai Kata. Ez nem valamiféle gyermekmegőrző arra az időre, amíg a szülők körülnéznek. Itt múzeumpedagógusok dolgoznak majd a gyerekek különböző korcsoportjaival. A két korosztály, (5-12 és 13-18 évesek) számára tartott foglalkozások célja, hogy a résztvevők játékos, ugyanakkor elgondolkodtató módon betekintést nyerjenek a művészeti irányzatok, technikák, működési mechanizmusok világába, valamint alapvető művészeti fogalmakkal ismerkedjenek meg. Az „Életjáték" is újdonságnak számít. Az improvizáción alapuló előadássorozat öt év londoni és két év stockholmi sikert követően Budapestre is megérkezett. Ez tulajdonképpen egy beszélgető-est, melyen a meghívott személyesen vezet végig az életén. A házigazda kérdez, a vendég mesél, a színészek játszanak, a zenész pedig zenél – de egyikük sem tudja előre, hogy pontosan mi fog történni. Előre megírt, dramatizált és jól begyakorolt sablon helyett minden alkalommal új színdarab születik a közönség szeme láttára. Az egyébként kőszínházakban honos színdarabot a nézők most a Budapest Art Fair profiljához igazítva, képzőművész vendégek közreműködésével láthatják. Az első napon feLugossy Laca, a következő napon Bukta Imre lesz a vendég.

art 2.thumbnailA Virág Judit Galéria és Aukciósház az idei Budapest Art Fairen bemutatja többek között téli aukciójának legbecsesebb alkotásait is. A látogatók nem csupán Bortnyik Sándor legendás képét, a „Géplovagot" tekinthetik majd meg, hanem filmen további érdekességeket hallhatnak-láthatnak a festményről és alkotójáról. Az esetenként egy performance-szal is színesített kiállítást bizonyára szívesen látogatják majd a festészetet kedvelők. Az idei év a jubileumoké is: a 15. alkalommal jelentkezik az antik és kortárs művészeti vásár, melyet a CIB Bank, Magyarország második legnagyobb bankjaként és a kultúra elkötelezett mecénásaként 5 éve pártfogol főtámogatói pozícióban. A kiállításon Franco Adami olasz szobrászművészt 75., Nádler István, Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművészt 70. születésnapja alkalmával köszöntik, de idén ünnepli nagykorúvá válását a Várfok Galéria is.

art 3.thumbnailAz idén második alkalommal zsűri is működött, garanciájául annak, hogy csak valóban kifogástalan művek kerülnek majd a látogatók elé. A művészeti vásár magas színvonalának biztosítása érdekében a műtárgyakat a nemzetközi standardekhez igazodva, kategóriánként meghatározott kritériumrendszer alapján vizsgálták át a független szakértők és azokat most is csak a bizottság jóváhagyásával lehet kiállítani a vásáron. Az ötfős zsűriben neves szakemberek kaptak helyet: Lengyel László művészettörténész, igazságügyi festmény szakértő, Horvát József, ötvös és igazságügyi ékszer, drágakő és nemesfém szakértő, Molnos Péter művészettörténész, Vörösváry Ferenc műgyűjtő és Szentkirályi Miklós festmény restaurátor.

art 4.thumbnail A kiállításon harmadízben szerepelő OCTOGONart Galéria a vásár mottójában szereplő „multikulturális" hívószót követve ismét nemzetközi projekttel bővíti repertoárját, ezúttal egy külföldi-magyar művészeti együttműködéssel „A Matinok és lagyarok – Latin-magyar művészet 2008" témában. A Knoll Galéria standján a látogatók többek közt betekintést nyerhetnek Göbölyös Luca legfrissebb munkájába is. A magyar művészek alkotásai mellett a galériával együttműködő más, nemzetközi szinten ismert művészek anyagából is láthatnak néhányat az érdeklődők: Tony Cragg rajza mellett a Fischli és Weiss páros video-munkáját, Paul Horn, Blue Nosese és az AES+F néhány művét. A Vintage Galéria jóvoltából a fotóművészet rajongói kortárs és történeti fotográfiákból is láthatnak válogatást. A galéria által képviselt fiatal alkotók legújabb alkotásai mellett megtekinthetik a történeti fotográfiák között André Kertész, Moholy-Nagy László, Munkácsi Márton, Alexandre Trauner és Kepes György kiemelkedő munkáit is.

A kiállítás november 20-tól 23-ig, naponta 10 és 19 óra között látogatható Budapesten a Műcsarnokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.