2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az univerzalitás harmadik verziója.

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/20153"><img class="image thumbnail" src="/files/images/usb3_logo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="55" /></a></span> <p>Annak idején, amikor az USB elindult útjára, nem kevesen szemlélték szkeptikusan, vagy csak mérsékelt optimizmussal. Ennek egyik oka az volt, hogy támogatottsága nem volt elterjedt, és a korábbi masszív informatikai eszközökhöz szokott szemnek furcsa is volt, hogy egy olyan kis lapos izé majd mindent csatlakoztatni tud. Azóta az USB karriert csinált.</p><p>

 usb3 logo.thumbnail

Annak idején, amikor az USB elindult útjára, nem kevesen szemlélték szkeptikusan, vagy csak mérsékelt optimizmussal. Ennek egyik oka az volt, hogy támogatottsága nem volt elterjedt, és a korábbi masszív informatikai eszközökhöz szokott szemnek furcsa is volt, hogy egy olyan kis lapos izé majd mindent csatlakoztatni tud. Azóta az USB karriert csinált.

 usb3 logo.thumbnail

Annak idején, amikor az USB elindult útjára, nem kevesen szemlélték szkeptikusan, vagy csak mérsékelt optimizmussal. Ennek egyik oka az volt, hogy támogatottsága nem volt elterjedt, és a korábbi masszív informatikai eszközökhöz szokott szemnek furcsa is volt, hogy egy olyan kis lapos izé majd mindent csatlakoztatni tud. Azóta az USB karriert csinált.

Annyira, hogy manapság szinte nem is számítógép az, amelyen ne lenne legalább 1 de inkább még több USB port. Lehetőleg támogatva az alapértelmezett első adatforgalmi szabványának éppen aktuális formáját, és természetesen az újabb, kettes szabványt is. Az USB v2 támogatottsága az operációs rendszerek és alkalmazói programok szintjén már egy másik fejezete az informatikának. Annyira, hogy ha egy átlag felhasználót, aki különben aktívan használ USB-s eszközöket erről kérdeznénk, aligha tudná a választ megadni. Mármint arra a kérdésre, hogy eszközparkja, vagy annak egy-egy darabja tulajdonképpen melyik USB-szabványnak is felel meg valójában.

Ez részben azt jelzi, hogy felhasználónknak nem kell ezzel túl sokat foglalkoznia, mert a rendszerek elintézik a csatlakoztatást. Tehát az univerzális csatoló valóban univerzális. Másrészt azt is jelzi, hogy a jelenlegi eszközpark jelenleg nem igazán merítette ki azt a lehetőséghalmazt, amit a jelenlegi szabványok következetes alkalmazása is biztosít. Legyen az a csatlakoztatható eszközök köre, vagy az igénybe vett adattovábbítási képesség egyaránt.

Így jelenleg inkább teoretikus, vagy legfeljebb marketing-jelentősége van annak, hogy bejelentették a következő USB szabvány véglegesítését az USB Implementers Forum részéről. Az új USB- szabvány egyik, ha nem legjelentősebb pontja szintén az adattovábbítási képességet érinti, mivel elvileg képessé teszi az USB-eszközök számára a jelenlegit közel tízszer meghaladó sávszélességet a maga 4.8 GBps -os elvi sebességével. Ezt az elvi hatékonyságot azonban ki is kell, kellene tudni majd használni. Ez azonban nem mostanában lesz, ha figyelembe vesszük, hogy csak 2009 végére prognosztizálták az első olyan PC megjelenését, amelyik ezt támogatni fogja. Annak ellenére,, hogy a szabvány kialakításában olyan cégek vettek részt, mint az Intel, HP, Microsoft, NEC Corporation, NXP Semiconductors és a Texas Instruments Inc., ahogy az USB 3.0 köré szervezett fejlesztői konferencia kapcsán is olvashatjuk (http://www.usb.org/home ). Azt azonban éppen a konferencia szervezése is jelzi, hogy a szándék megvan az USB 3.0 köré olyan eszközparkot is adni a felhasználóknak, ami túlmutat a világító USB-karácsonyfán.

Andrew_s

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.