2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Jelképes utazás

3 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/1913"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Gere-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Gere 1." title="Gere 1." width="100" height="75" /></a></span> </strong>Magyarország legdélebbre fekvõ borvidékén, Villányban érezhették magukat néhány órára az ?In vino veritas" Borkereskedés vendégei, akik elfogadták a meghívást a Gerbeaud tükörtermébe.</p><p>

 

gere 1. Magyarország legdélebbre fekvõ borvidékén, Villányban érezhették magukat néhány órára az ?In vino veritas" Borkereskedés vendégei, akik elfogadták a meghívást a Gerbeaud tükörtermébe.

 

gere 1. Magyarország legdélebbre fekvõ borvidékén, Villányban érezhették magukat néhány órára az ?In vino veritas" Borkereskedés vendégei, akik elfogadták a meghívást a Gerbeaud tükörtermébe.

gere 2. Saját bevallása szerint is ritkán kerül olyan helyzetbe Gere Attila, hogy új borokat mutathasson be. A 2005-ös évjáratról elterjedt a hír, hogy ez egy kifejezetten, nagyon rossz évjárat volt. Szerették volna megcáfolni és – így elöljáróban áruljuk el – ez sikerült is! Persze nem mindegy, ki, hogyan dolgozik a szõlõben. Náluk hektáronként átlagosan hatezer tõke van, ez nagyjából 30 hektoliter bort ad. Egy tõkérõl tehát mindössze fél liter bor származik! Mivel ilyen keveset termelnek, még az olyan években is, amikor csak a hosszú õsz segít valamennyit, a borban kevesebb a tannin és érezhetõbbek maradnak a gyümölcsízek.

gere 3. A 2005-ös borok stílusa kicsit eltér attól, amit Villányban megszoktunk, ennek ellenére a Merlot és a Cabernet Franc nagyon szép volt. Azt szokták mondani: ?a szõlõ mindent kibír, még az embert is" – és ez különösen igaz a Csillagvölgyben fekvõ, 43 éves Cabernet ültetvényre. Korábban az elõdök számtalan mûvelési móddal próbálkoztak már itt. Most a középmagas kordon hálálja meg legjobban a gondozást. Persze van már mellette fiatalabb, három, és tízéves telepítés is. A termést barrique-hordókban érlelték, de kicsit rövidebb ideig a szokásosnál, mindössze 16 hónapig.

A Merlot a híressé vált Kopárról való, öt és tízéves telepítésû ültetvényrõl szüretelték. Érlelésekor nagyon kevés, talán ha húszszázaléknyi új hordót használtak, mert inkább a gyümölcs ízeket akarták megõrizni. Ezzel együtt szép, testes bor jött létre. Az a parányi animalitás, ami a hûvösebb évjáratokra jellemzõ, azért ebben is felfedezhetõ.

gere 4. Mindkét bor, a Merlot és a Cabernet Franc, önállóan is megállja a helyét, de házasításuk – bátran kijelenthetjük – telitalálatnak bizonyult. A Merlot gyümölcsössége és a Cabernet szikársága kitûnõen egészíti ki egymást. Az erõs terméskorlátozással, kisebb mennyiségben elõállított borokat a pincészet külön címkével, ?Válogatás"-ként hozza forgalomba. A most bemutatott három 2005-ös bor június elsején jelenik majd meg a boltokban. A bemutatóra meghívott szakemberek – köztük örvendetesen egyre több nõ is van – mind egyetértettek abban, hogy ár-érték arányuk kitûnõ lesz, a minõséget jól tükrözi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.