2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Jót, s jól!

3 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/44581"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Borhaz%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Az évek óta üresen álló nagyterem ismét megtelt vendégekkel. Újból működni kezdett a Magyar Borok Háza a Budai Várban. Az új vezetők részben a hagyományok folytatását, részben viszont a korábbitól eltérő üzletpolitika bevezetését ígérték.

 

borhaz%201.thumbnail Az évek óta üresen álló nagyterem ismét megtelt vendégekkel. Újból működni kezdett a Magyar Borok Háza a Budai Várban. Az új vezetők részben a hagyományok folytatását, részben viszont a korábbitól eltérő üzletpolitika bevezetését ígérték.

 

borhaz%201.thumbnail Az évek óta üresen álló nagyterem ismét megtelt vendégekkel. Újból működni kezdett a Magyar Borok Háza a Budai Várban. Az új vezetők részben a hagyományok folytatását, részben viszont a korábbitól eltérő üzletpolitika bevezetését ígérték.

koncz g.thumbnail A Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója, Koncz Gábor, Kazinczy Ferenc szavaival köszöntötte a meghívottakat. „Jót s jól!" idézte a költőt, majd hozzátette: Kazinczy gondolhatott a jó borokra is, mert remek bordalokat írt és tudta azt is: túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk! Tehát a jó borok bemutatása, kóstoltatása, megismertetése volt a cél akkor is, amikor – hajdan – létre jött ebben az épületben a sikeresnek indult Magyar Borok Háza. Sajnos az akkori Kft-t pénzügyi okokból fel kellett számolni, mert jelentős veszteségeket halmozott fel. Most ismét van ok az örömre, mert a Café Városfal Kft. kibérelte a helyiséget és egy új borházat nyitott meg. Az Alapítvány és a Kft. együttesen azt reméli, hogy a korábbi történet szép élményeit az új kínálat várhatóan tovább fényesíti majd.

solnai.thumbnail A Kft. igazgatója Solnai Dénes, mindezekhez még annyit tett hozzá, hogy a hivatalosan megnyitott új helyiség neve ezentúl „Magyar Borok Háza Budai Vár" lesz – megkülönböztetésül az elődöktől. Céljuk, hogy az új névnek megfelelő rangot is adjanak. Olyan, minőségi szolgáltatással kívánnak előállni, ami a magyar borokra, hungaricumokra külföldön is jó fényt vet. Borászok, borfogyasztók, e témában tanulni vágyók közös helyét szeretnék kialakítani. Helyet adnak majd kiállításoknak, koncerteknek, szakmai fórumoknak is. A pincében a borászok nem csak a boraikkal mutatkozhatnak majd be. Minden borász elküldheti a számára legkedvesebb fotóját és azt, bekeretezve, az ő borai mellé oda fogják állítani.

borhaz%202.thumbnailA borház működésének szerkezetét – a korábbiakhoz képet – gyökeresen átalakították. Most nem belépőjegyet kell venni, mint régen, melynek birtokában a pincében mindenki szabadon fogyaszthatott bármennyit a nyitott, hetven – nyolcvan palackból. Különféle borkóstoló csomagokat állítottak össze. Ezeket hetente, kéthetente cserélik majd, hogy mindig újabb és újabb borászokat mutathassanak be. Ez nem jelent rangsort, a kis borászatok éppúgy jelen lesznek ezekben a kóstolókban, mint a nagyok. Az érkező vendég fent, a pultnál választhat a különböző tartalmú csomagok között, eldönti, mire vesz jegyet. Egy csomag négy vagy nyolc bor megkóstolását teszi lehetővé. Lent pedig a pincemesterek szakszerűen bemutatják neki a borokat, azokból fél – féldeci kóstolót és hozzá magyaros ízű borkorcsolyát is adnak.

borhaz%203.thumbnail Ez utóbbi azért is fontos, mert az érkező vendégek túlnyomó többsége külföldi, ők szívesen ismerkednek ételeink jellegzetes ízvilágával is. Persze az is cél, hogy a magyarok is egyre többen jöjjenek végre a Borok Házába, a magyar bor ne szoruljon hátra, ne a külföldi borokat igyuk! Forduljon meg a jelenlegi tendencia, a magyarok inkább magyar bor igyanak és csak kuriózumként fogyasszanak külföldi bort! Valószínűleg ez a cél lesz a legnehezebben megvalósítható. Sokan megriadnak még attól, hogy a Budai Várban bármilyen vendéglátóhelyre betérjenek, de kitartó munkával és ésszerű árakkal ezen változtatni lehet

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.