Az évek óta üresen álló nagyterem ismét megtelt vendégekkel. Újból működni kezdett a Magyar Borok Háza a Budai Várban. Az új vezetők részben a hagyományok folytatását, részben viszont a korábbitól eltérő üzletpolitika bevezetését ígérték.

 

 Az évek óta üresen álló nagyterem ismét megtelt vendégekkel. Újból működni kezdett a Magyar Borok Háza a Budai Várban. Az új vezetők részben a hagyományok folytatását, részben viszont a korábbitól eltérő üzletpolitika bevezetését ígérték.

 A Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója, Koncz Gábor, Kazinczy Ferenc szavaival köszöntötte a meghívottakat. „Jót s jól!" idézte a költőt, majd hozzátette: Kazinczy gondolhatott a jó borokra is, mert remek bordalokat írt és tudta azt is: túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk! Tehát a jó borok bemutatása, kóstoltatása, megismertetése volt a cél akkor is, amikor – hajdan – létre jött ebben az épületben a sikeresnek indult Magyar Borok Háza. Sajnos az akkori Kft-t pénzügyi okokból fel kellett számolni, mert jelentős veszteségeket halmozott fel. Most ismét van ok az örömre, mert a Café Városfal Kft. kibérelte a helyiséget és egy új borházat nyitott meg. Az Alapítvány és a Kft. együttesen azt reméli, hogy a korábbi történet szép élményeit az új kínálat várhatóan tovább fényesíti majd.

 A Kft. igazgatója Solnai Dénes, mindezekhez még annyit tett hozzá, hogy a hivatalosan megnyitott új helyiség neve ezentúl „Magyar Borok Háza Budai Vár" lesz – megkülönböztetésül az elődöktől. Céljuk, hogy az új névnek megfelelő rangot is adjanak. Olyan, minőségi szolgáltatással kívánnak előállni, ami a magyar borokra, hungaricumokra külföldön is jó fényt vet. Borászok, borfogyasztók, e témában tanulni vágyók közös helyét szeretnék kialakítani. Helyet adnak majd kiállításoknak, koncerteknek, szakmai fórumoknak is. A pincében a borászok nem csak a boraikkal mutatkozhatnak majd be. Minden borász elküldheti a számára legkedvesebb fotóját és azt, bekeretezve, az ő borai mellé oda fogják állítani.

A borház működésének szerkezetét – a korábbiakhoz képet – gyökeresen átalakították. Most nem belépőjegyet kell venni, mint régen, melynek birtokában a pincében mindenki szabadon fogyaszthatott bármennyit a nyitott, hetven – nyolcvan palackból. Különféle borkóstoló csomagokat állítottak össze. Ezeket hetente, kéthetente cserélik majd, hogy mindig újabb és újabb borászokat mutathassanak be. Ez nem jelent rangsort, a kis borászatok éppúgy jelen lesznek ezekben a kóstolókban, mint a nagyok. Az érkező vendég fent, a pultnál választhat a különböző tartalmú csomagok között, eldönti, mire vesz jegyet. Egy csomag négy vagy nyolc bor megkóstolását teszi lehetővé. Lent pedig a pincemesterek szakszerűen bemutatják neki a borokat, azokból fél – féldeci kóstolót és hozzá magyaros ízű borkorcsolyát is adnak.

Ez utóbbi azért is fontos, mert az érkező vendégek túlnyomó többsége külföldi, ők szívesen ismerkednek ételeink jellegzetes ízvilágával is. Persze az is cél, hogy a magyarok is egyre többen jöjjenek végre a Borok Házába, a magyar bor ne szoruljon hátra, ne a külföldi borokat igyuk! Forduljon meg a jelenlegi tendencia, a magyarok inkább magyar bor igyanak és csak kuriózumként fogyasszanak külföldi bort! Valószínűleg ez a cél lesz a legnehezebben megvalósítható. Sokan megriadnak még attól, hogy a Budai Várban bármilyen vendéglátóhelyre betérjenek, de kitartó munkával és ésszerű árakkal ezen változtatni lehet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük