2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Kell egy hely!

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52536"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Karady%202_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> Akinek máris elege van a 21. századból, könnyűszerrel elmerülhet egy olyan világban, amit eddig csak a mozivászonról ismerhetett. Budán, mindössze pár lépésre a Széna tértől ezután Karády Katalin várja vendégeit.

Akinek máris elege van a 21. századból, könnyűszerrel elmerülhet egy olyan világban, amit eddig csak a mozivászonról ismerhetett. Budán, mindössze pár lépésre a Széna tértől ezután Karády Katalin várja vendégeit.

Akinek máris elege van a 21. századból, könnyűszerrel elmerülhet egy olyan világban, amit eddig csak a mozivászonról ismerhetett. Budán, mindössze pár lépésre a Széna tértől ezután Karády Katalin várja vendégeit.

Néhány hetes próbaüzem után végre sor kerülhetett a hivatalos megnyitóra! Megnyílt a Karády Katalin Múzeum és Kávéház Budapesten, a második kerületi Lövőház utca 16-ban. A meghívott vendégeket először Kutasy Bettina, a Karády Katalin Alapítvány alelnöke köszöntötte. A nyitóünnepségről szólva kiemelte, hogy ez a rendezvény őszinte tisztelgés a művész előtt, akinek emléket állított ez a hely. Valamennyien nagyra becsüljük őt, mert korának kiemelkedő egyénisége volt. Olyan tulajdonságokkal bírt, amilyenekkel mások csak nagyon kevesen. Nemes lelkű volt és ezt a vonását drámai fordulatokban bővelkedő élete során mindvégig megtartotta. Az egyik legnagyobb feladat: önmagunknak lenni, mert eljön az idő, amikor megmérettetünk. A kérdés mindig az: tudunk-e emberi értékeinkhez hűek maradni? Karády Katalin ebben is kimagasló példa, akik a nehéz időkben sem bukott el. Ő valóban ember maradt az embertelenségben! Akik a megnyitó ünnepségen megjelentek, együtt tisztelegnek mindazon értékek és nemes tettek előtt, amelyeket Karády Katalin vitt véghez a vészkorszakban tanúsított magatartásával.

Az emelkedett gondolatok után a hangulat gyorsan vidámra váltott. A kávéház előtti járdaszakasz pillanatok alatt színpaddá változott, az utcában szemközt lakók nem kis örömére. A csekély számú hivatalosan meghívott mellett, az ablakokból néhány százan nézték a műsort. Olyan művészek jöttek el ugyanis, akik a maguk műfajának legkiválóbbjai. A Karády korába visszaröpítő táncosok között például országos sőt, világbajnokok is szerepeltek.

Megjelent és játékával elvarázsolta a hallgatóságot az egyetlen egy olyan művész, aki annak idején még több alkalommal is kísérhette Karády Katalint. Budapest díszpolgára, EMERTON díjas, kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Tabányi Mihály a harmonika koronázatlan királya a régi dalokból játszott.

Kitüntetéseinek számát már valószínűleg maga sem tudja, ha az ő neve van a plakáton, megtelik a legnagyobb csarnok, játszott királyok előtt, ide most mégis eljött, hogy az utcán muzsikáljon Mága Zoltán. A kortárs magyar hegedűművészek legnagyobb virtuóza először Karády kedvenc dalát játszotta. Az „Elindultam szép hazámból" után Pablo Sarasate, Cigány Melódiák-ja hangzott fel. Karády Katalin szerette a csárdást, ezért a nápolyi születésű Vittorio Monti világhíres Csárdásában is gyönyörködhetett a megnyitó közönsége.

A csodás hegedűjáték után egyszerre két előadó következett. Gyarmati István arról híres, hogy Puccinitől Leháron át a slágerzenéig, „mindenhez ért", ő a tökéletes zongorakísérő. Kísérte Simándy Józsefet éppúgy, mint Szécsi Pált. Most Kapócs Zsókának volt segítségére. Együtt lépnek fel a művésznő önálló Karády-estjén is, melyből most részleteket adtak elő. Ehhez még csak egy érdekesség: Kapócs Zsóka is éppen úgy a Magyar Légierő Zenekar énekesnője, miként Karády Katalin is az volt.

A műsor után került sor a jelképes megnyitásra. A szalagot dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke vágta át. A múltat meg kell őrizni – hangsúlyozta és ezért van különös jelentősége, hogy szinte hiánypótlásra vállalkozik ez a kávéház. Aki ide bemegy, megismerkedik egy korral, mely ellentmondásos volt, mint minden kor, de megvoltak a maga szépségei. Kell egy ilyen hely, ami ismeretekkel is szolgál és kárpótol bennünket, más korban élőket. Deák Ferenc szavai illenek ide: „A múlt biztos ismerete az első lépés a jövő útján". Az ünnepség hivatalos részének végeztével a rendezők különlegességekkel kedveskedtek a vendégeknek. A száraz fehérbor, Karády kedvenc fajtája, egy Rizling, a „Ne kérdezd, ki voltam" nevet viseli, a rosé címkéjén az „Engem is csak égve dobtak el" felirat áll, a vörösbor pedig a „Mindig új hangja van a szónak" idézetet hordozza. Sokak véleménye szerint mindhárom bor telitalálatnak bizonyult, olyan jól illik a helyhez és hangulatához. www.karadykavehaz.hu

(A kávéház előtörténetét olvasóink itt találhatják: http://www.utazonet.hu/harom-lepes-nyolcvan-ev.html és http://www.euroastra.info/node/51651)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.