2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A fröccs története

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52532"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/_MG_0920_.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A bor vízzel történő vegyítése az európai kultúra hajnalára nyúlik vissza. Az ókori görögök vízzel hígították a bort a szümposzionokon, vagyis együttivásokon, amelyek az egymással ritkán találkozók kommunikációs fórumai voltak. Ügyeltek rá, hogy a bor kedélyjavító, gátlásoldó legyen, mértékkel fogyasztották. Az ittasságot nem szerették, hisz az fékezte az ésszerű társalgást.

mg 0920 .thumbnailA bor vízzel történő vegyítése az európai kultúra hajnalára nyúlik vissza. Az ókori görögök vízzel hígították a bort a szümposzionokon, vagyis együttivásokon, amelyek az egymással ritkán találkozók kommunikációs fórumai voltak. Ügyeltek rá, hogy a bor kedélyjavító, gátlásoldó legyen, mértékkel fogyasztották. Az ittasságot nem szerették, hisz az fékezte az ésszerű társalgást.

mg 0920 .thumbnailA bor vízzel történő vegyítése az európai kultúra hajnalára nyúlik vissza. Az ókori görögök vízzel hígították a bort a szümposzionokon, vagyis együttivásokon, amelyek az egymással ritkán találkozók kommunikációs fórumai voltak. Ügyeltek rá, hogy a bor kedélyjavító, gátlásoldó legyen, mértékkel fogyasztották. Az ittasságot nem szerették, hisz az fékezte az ésszerű társalgást.

A fröccs története jóval később, a 19. században kezdődött, a legenda szerint Fáy Ádám fóti pincéjében. Állítólag ide hozta el 1842-ben első szódavizes palackját Jedlik Ányos. Úgy tartják, a jeles eseményen Vörösmarty Mihály is jelen volt, aki a németes spriccer kifejezés helyett a szódás bornak a fröccs nevet adta.

mg 1036 .thumbnailA fröccs elnevezés vélhetően a szikvízgyártás iparosodását követően, csak az 1800-as évek végén terjedt el. A fröccsöt egyesek a „hungarikum", mások a „monarchikum" kifejezéssel illetik. Egy biztos: a fröccs népszerűsége a 19. század vége felé és a századfordulón tetőzött, akkoriban a nagyszámú polgárság kedvenc frissítő itala volt. Igaz, német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de az a változatosság, amely a keverési arányokat és az ehhez kapcsolt neveket illeti, igazi magyar kultuszital, sőt „kultúrital" rangjára emeli a fröccsöt.

mg 1077 .thumbnailJó fröccsöt csak szódavízzel lehet készíteni. Egy angol tudós pap, Joseph Priestly készített először szódát, amikor a szén-dioxidot vízzel elegyítette 1767-ben. Hamarosan követte őt a genfi Jacob Schweppe, aki 1783-ban egy hatékony, ámde titokban tartott módszert talált fel a mesterséges ásványvíz nagyipari előállítására. 1813-ban Charles Plinth megalkotta és szabadalmaztatta a szifonfejet.

A magyarok tudós papja, Jedlik Ányos 1826-ban ért el újszerű eredményeket, amikor a távolról szállított balatonfüredi ásványvizet egy friss, mesterséges szénsavas vízzel, a szódavízzel helyettesítette. Ezzel alapozta meg a magyar szikvízipar történetét. A szódavíz gyártását Jedlik Ányos unokaöccse kezdte meg 1841-ben.

 

Különféle fröccsök

 

A magyar gasztronómiai folklór megszámlálhatatlan féle-fajta fröccsöt ismer, alant megtalálhatják a legismertebbeket, hogy ne jöjjenek zavarba, amikor a Fröccsbusznál Önökre kerül a sor:

Bakteranyós: 2,5 deci bor + 2,5deci szódavíz.

Távolugrás: 1deci bor + 9 deci szódavíz.

Kisfröccs: 1 deci bor + 1 deci szódavíz. Fütty vagy Rövidlépés néven is ismert, merthogy gyorsan, egy "füttyre" ihatta meg a szomjazó – József Attila szerint. Nevezik Kis pirosnak is, ha vörösborból készül.

Nagyfröccs: 2 deci bor + 1 deci szódavíz. Más néven Hajtás vagy Húzás, mert egy hajtásra, vagy húzásra lehetett a gallér mögé küldeni – írta Móra Ferenc.

Hosszúlépés: 1 deci bor + 2 deci szódavíz. Más néven Fordított.

Házmester: 3 deci bor + 2 deci szódavíz.

Viceházmester: 2 deci bor + 3 deci szódavíz.

Háziúr: 4 deci bor + 1 deci szódavíz. Egyes helyeken Bivalycsók vagy Nagy házmester, máshol Tömbházmester.

Lakófröccs: 1 deci bor + 4 deci szódavíz. Másként Kis házmester.

Krúdy-fröccs: 9 deci bor + 1 deci szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz "megnevetteti" a bort.

Sóherfröccs: 1 deci bor + 9 deci szóda. Nevezik Távolugrásnak is. Sóher, mert a 9 deci szódához az 1 deci bor megy "ízesítőnek".

Deák bólé: a Sóherfröccs egy fajtája. Nagyon kevés alkohol megcsapatva nagyon sok szódavízzel, a szarvasi főiskolások receptje alapján.

Ampulla: klasszikus arányokban szemmértékre keverhető hűsítő ital, másfél literes pillepalackban, csak elvitelre.

Góré fröccs: egy pohár (1 deci vagy 2 deci) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér. Nevezik Ijesztettnek is, mert a szódával épp csak megijesztjük a bort.

 

 

Polgármester: 6 deci bor + 4 deci szóda.

Alpolgármester: 4 deci bor + 6 deci szóda

Diákfröccs: a pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.

Színészfröccs: igen szegény ital, Krúdy szerint: 2 deci szódavíz, az is "langyosan".

Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz.

Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másik fajtája, pont egy kristályvizes üvegnyi – így könnyen haza lehetett vinni.

Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre vagy üvegbe mért fröccsök másika. Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát – írta róla egy elbeszélésében Babay József.

Angol-magyar: 6 deci bor + 3 deci szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére. Nevezik Wembley-fröccsnek vagy Puskás-fröccsnek is, ekkor azonban olaszrizlingből kell készülnie.

Avasi fröccs: 7 deci bor 3 deci szódával.

Aranylövés: jéghideg rozéfröccs, speciálisan kánikulai napokon. Általában a nagyfröccs arányait követi, de más kivitelben is illethető ezen a néven, a lényeg az alkalom.

 

Fröccsök kicsit másképp

Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve. A névadó, híres színész szódavíz helyett kovászos uborka levével hígította a bort. Egyesek szerint a macskajaj hatásos gyógyszere, mások azért választották, mert ezzel szerintük több bort lehet meginni a berúgás kockázata nélkül. Ezek szép legendák, igazságtartalmuk vajmi kevés.

Málnás fröccs: fehérbor málnaszörppel és szódavízzel. Más néven Kagál.

Kagál: a fröccs legfontosabb karakterét, üdítő savanykásságát enyhítendő találták fel az egy teáskanál málnaszörppel való dúsítást. Sokféle neve van, az egyik a Kagál. Nevét annak a század eleji asztaltársaságnak az emlékére kapta, amely a pesti Ráday utcában, bizonyos Bálóné vendéglőjében volt honos hétfő esténként. Az asztaltársaság tagjai a Borsszem Jankó című élclap szerkesztőségéből kerültek ki.

 

 

Kass vagy Tisza fröccs: szegedi találmány a vörösbor pezsgővel. A pezsgős fröccs Kass vagy Tisza néven a múlt század eleji szegedi művész asztaltársaságoktól indult hódító útjára.

Matrózfröccs: semmi köze a borhoz – korsó sör mellé 1 deci rumot szervíroz a pincér.

Postásfröccs: Ehhez sem kell a bor: ha ilyet kér valaki, dupla feketét tesznek elé rummal.

 

Elrettentő példaként felsorolunk néhány „speciális" fröccsöt:

  • Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp.
  • Deák bólé: nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódavízzel.
  • Instant fröccs: egy szódásszifon bor + patron.
  • Tömbházmester: vannak, akik a háziúrral azonosítják, vannak, akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, akik 3 darab házmestert értenek alatta.
  • Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 deci bor + 1 deci kóla.
  • Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 deci bor + 1 deci kóla.
  • Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK): 3 deci bor + 2 deci kóla (3/2-es).
  • Lórúgás: 1 rész brandy egy rész kólával.

 Indul a Fröccsbusz különjárat:

http://www.euroastra.info/node/52531

A Fröccsbusz roadshow-ján érinti a nagyobb városokat, és leparkol több rendezvényen, fesztiválon is. A Fröccsbusz útvonalát az érdeklődők nyomon követhetik a http://www.egyjofroccs.hu oldalon, ahol további érdekes információkat és képes beszámolókat is találhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.