A bor vízzel történő vegyítése az európai kultúra hajnalára nyúlik vissza. Az ókori görögök vízzel hígították a bort a szümposzionokon, vagyis együttivásokon, amelyek az egymással ritkán találkozók kommunikációs fórumai voltak. Ügyeltek rá, hogy a bor kedélyjavító, gátlásoldó legyen, mértékkel fogyasztották. Az ittasságot nem szerették, hisz az fékezte az ésszerű társalgást.

A bor vízzel történő vegyítése az európai kultúra hajnalára nyúlik vissza. Az ókori görögök vízzel hígították a bort a szümposzionokon, vagyis együttivásokon, amelyek az egymással ritkán találkozók kommunikációs fórumai voltak. Ügyeltek rá, hogy a bor kedélyjavító, gátlásoldó legyen, mértékkel fogyasztották. Az ittasságot nem szerették, hisz az fékezte az ésszerű társalgást.

A fröccs története jóval később, a 19. században kezdődött, a legenda szerint Fáy Ádám fóti pincéjében. Állítólag ide hozta el 1842-ben első szódavizes palackját Jedlik Ányos. Úgy tartják, a jeles eseményen Vörösmarty Mihály is jelen volt, aki a németes spriccer kifejezés helyett a szódás bornak a fröccs nevet adta.

A fröccs elnevezés vélhetően a szikvízgyártás iparosodását követően, csak az 1800-as évek végén terjedt el. A fröccsöt egyesek a „hungarikum", mások a „monarchikum" kifejezéssel illetik. Egy biztos: a fröccs népszerűsége a 19. század vége felé és a századfordulón tetőzött, akkoriban a nagyszámú polgárság kedvenc frissítő itala volt. Igaz, német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de az a változatosság, amely a keverési arányokat és az ehhez kapcsolt neveket illeti, igazi magyar kultuszital, sőt „kultúrital" rangjára emeli a fröccsöt.

Jó fröccsöt csak szódavízzel lehet készíteni. Egy angol tudós pap, Joseph Priestly készített először szódát, amikor a szén-dioxidot vízzel elegyítette 1767-ben. Hamarosan követte őt a genfi Jacob Schweppe, aki 1783-ban egy hatékony, ámde titokban tartott módszert talált fel a mesterséges ásványvíz nagyipari előállítására. 1813-ban Charles Plinth megalkotta és szabadalmaztatta a szifonfejet.

A magyarok tudós papja, Jedlik Ányos 1826-ban ért el újszerű eredményeket, amikor a távolról szállított balatonfüredi ásványvizet egy friss, mesterséges szénsavas vízzel, a szódavízzel helyettesítette. Ezzel alapozta meg a magyar szikvízipar történetét. A szódavíz gyártását Jedlik Ányos unokaöccse kezdte meg 1841-ben.

 

Különféle fröccsök

 

A magyar gasztronómiai folklór megszámlálhatatlan féle-fajta fröccsöt ismer, alant megtalálhatják a legismertebbeket, hogy ne jöjjenek zavarba, amikor a Fröccsbusznál Önökre kerül a sor:

Bakteranyós: 2,5 deci bor + 2,5deci szódavíz.

Távolugrás: 1deci bor + 9 deci szódavíz.

Kisfröccs: 1 deci bor + 1 deci szódavíz. Fütty vagy Rövidlépés néven is ismert, merthogy gyorsan, egy "füttyre" ihatta meg a szomjazó – József Attila szerint. Nevezik Kis pirosnak is, ha vörösborból készül.

Nagyfröccs: 2 deci bor + 1 deci szódavíz. Más néven Hajtás vagy Húzás, mert egy hajtásra, vagy húzásra lehetett a gallér mögé küldeni – írta Móra Ferenc.

Hosszúlépés: 1 deci bor + 2 deci szódavíz. Más néven Fordított.

Házmester: 3 deci bor + 2 deci szódavíz.

Viceházmester: 2 deci bor + 3 deci szódavíz.

Háziúr: 4 deci bor + 1 deci szódavíz. Egyes helyeken Bivalycsók vagy Nagy házmester, máshol Tömbházmester.

Lakófröccs: 1 deci bor + 4 deci szódavíz. Másként Kis házmester.

Krúdy-fröccs: 9 deci bor + 1 deci szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz "megnevetteti" a bort.

Sóherfröccs: 1 deci bor + 9 deci szóda. Nevezik Távolugrásnak is. Sóher, mert a 9 deci szódához az 1 deci bor megy "ízesítőnek".

Deák bólé: a Sóherfröccs egy fajtája. Nagyon kevés alkohol megcsapatva nagyon sok szódavízzel, a szarvasi főiskolások receptje alapján.

Ampulla: klasszikus arányokban szemmértékre keverhető hűsítő ital, másfél literes pillepalackban, csak elvitelre.

Góré fröccs: egy pohár (1 deci vagy 2 deci) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér. Nevezik Ijesztettnek is, mert a szódával épp csak megijesztjük a bort.

 

 

Polgármester: 6 deci bor + 4 deci szóda.

Alpolgármester: 4 deci bor + 6 deci szóda

Diákfröccs: a pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.

Színészfröccs: igen szegény ital, Krúdy szerint: 2 deci szódavíz, az is "langyosan".

Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz.

Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másik fajtája, pont egy kristályvizes üvegnyi – így könnyen haza lehetett vinni.

Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre vagy üvegbe mért fröccsök másika. Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát – írta róla egy elbeszélésében Babay József.

Angol-magyar: 6 deci bor + 3 deci szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére. Nevezik Wembley-fröccsnek vagy Puskás-fröccsnek is, ekkor azonban olaszrizlingből kell készülnie.

Avasi fröccs: 7 deci bor 3 deci szódával.

Aranylövés: jéghideg rozéfröccs, speciálisan kánikulai napokon. Általában a nagyfröccs arányait követi, de más kivitelben is illethető ezen a néven, a lényeg az alkalom.

 

Fröccsök kicsit másképp

Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve. A névadó, híres színész szódavíz helyett kovászos uborka levével hígította a bort. Egyesek szerint a macskajaj hatásos gyógyszere, mások azért választották, mert ezzel szerintük több bort lehet meginni a berúgás kockázata nélkül. Ezek szép legendák, igazságtartalmuk vajmi kevés.

Málnás fröccs: fehérbor málnaszörppel és szódavízzel. Más néven Kagál.

Kagál: a fröccs legfontosabb karakterét, üdítő savanykásságát enyhítendő találták fel az egy teáskanál málnaszörppel való dúsítást. Sokféle neve van, az egyik a Kagál. Nevét annak a század eleji asztaltársaságnak az emlékére kapta, amely a pesti Ráday utcában, bizonyos Bálóné vendéglőjében volt honos hétfő esténként. Az asztaltársaság tagjai a Borsszem Jankó című élclap szerkesztőségéből kerültek ki.

 

 

Kass vagy Tisza fröccs: szegedi találmány a vörösbor pezsgővel. A pezsgős fröccs Kass vagy Tisza néven a múlt század eleji szegedi művész asztaltársaságoktól indult hódító útjára.

Matrózfröccs: semmi köze a borhoz – korsó sör mellé 1 deci rumot szervíroz a pincér.

Postásfröccs: Ehhez sem kell a bor: ha ilyet kér valaki, dupla feketét tesznek elé rummal.

 

Elrettentő példaként felsorolunk néhány „speciális" fröccsöt:

  • Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp.
  • Deák bólé: nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódavízzel.
  • Instant fröccs: egy szódásszifon bor + patron.
  • Tömbházmester: vannak, akik a háziúrral azonosítják, vannak, akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, akik 3 darab házmestert értenek alatta.
  • Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 deci bor + 1 deci kóla.
  • Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 deci bor + 1 deci kóla.
  • Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK): 3 deci bor + 2 deci kóla (3/2-es).
  • Lórúgás: 1 rész brandy egy rész kólával.

 Indul a Fröccsbusz különjárat:

http://www.euroastra.info/node/52531

A Fröccsbusz roadshow-ján érinti a nagyobb városokat, és leparkol több rendezvényen, fesztiválon is. A Fröccsbusz útvonalát az érdeklődők nyomon követhetik a http://www.egyjofroccs.hu oldalon, ahol további érdekes információkat és képes beszámolókat is találhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük