A francia kulturális miniszter, Frédéric Mitterand magas rangú állami elismerésben részesítette Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját.

A francia kulturális miniszter, Frédéric Mitterand magas rangú állami elismerésben részesítette Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját.

A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát René Roudaut nagykövet hétfőn adta át Baán Lászlónak a Szépművészeti Múzeumban. Baán László 2004 óta áll a Szépművészeti Múzeum élén. Vezetése alatt az intézmény megújult, százezreket vonzó kiállításainak – El Greco, Velázquez, Goya, Van Gogh Budapesten, Botticellitől Tizianóig – nagysikerű külföldi bemutatkozásainak – tárlatok a londoni Royal Academyn, a moszkvai Puskin Múzeumban vagy a tokiói National Art Centerben – és korszerű kommunikációjának köszönhetően Európa jelentős múzeumává nőtte ki magát.

A főigazgató sokat tett a francia-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítéséért. Az elmúlt évek alatt több, a francia művészetet bemutató kiállítást – legutóbb a Degastól Picassóig vagy a Mítoszok földje. Gustave Moreau művészete című tárlatokat – láthatott a múzeumban a magyar közönség, jelenleg pedig a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című kiállítás látható a francia fővárosban. A kitüntetéssel a francia kulturális tárca azon személyek iránt fejezi ki tiszteletét, akik alkotásaikkal művészeti és irodalmi téren jeleskedtek, illetve kiemelkedő módon járultak hozzá a kultúraterjesztéshez Franciaországban és a világban.

Lapunk gyakran ad hírt a Szépművészeti Múzeum rendezvényeiről. A kitüntetettnek ezúton is gratulálunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük