A Márton-naphoz a libapecsenye, a múzeumhoz inkább az elmélyült szemlélődés társul többnyire. 2013. november 15. és 17. között ez némileg megváltozik, ugyanis Márton-napi Hungarikum Ünnepet tartanak a Nemzeti Múzeum kertjében, Budapesten.

A Márton-naphoz a libapecsenye, a múzeumhoz inkább az elmélyült szemlélődés társul többnyire. 2013. november 15. és 17. között ez némileg megváltozik, ugyanis Márton-napi Hungarikum Ünnepet tartanak a Nemzeti Múzeum kertjében, Budapesten.

Budapest Belvárosában eddig még nem rendeztek olyan – ingyenes – eseményt, ami közvetlenül a libához, a libából készült ételekhez kötődne. Hungarikum ünnepnek a rendezők azért nevezik, mert nemcsak a libára gondolnak, hanem minden olyan szokásra, ami hozzá kapcsolódik. Mivel pedig a Nemzeti Múzeum kertjében szervezik, ezért hangsúlyt fektetnek a múzeumokra, kiállításokra, színházakra is. A fesztiválon a legkisebbek számára gyermek műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal is készülnek, ahol – többek között – elkészíthetik saját őszi színekben pompázó lampionjukat. A rendezvényen megtalálható lesz a Kultúra Főutcája, ott színtársulatok, kézművesek mutatkoznak be. Jelen lesz az Álomautó Múzeum, illetve a Kultúrzsibi, náluk antikvitásokra, régiségekre tehetnek szert a látogatók. A Borudvaron, a Pálinkateraszon és a Sörkertben a felnőttek megízlelhetik magyar termelőink zamatos nedűit, a Termelői vásáron és Márton Ünnepi Konyhájában pedig a különleges, alkalomhoz illő ételeket, például a tökös-libás muffint, liba-burgert és a borban áztatott libamájat is. A Márton-napi Hungarikum Ünnep résztvevői szombaton díjtalanul tekinthetik meg a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításait. A rendezvény ingyenesen látogatható!

Mária Terézia 1777-ben döntött úgy, hogy a gyermekeiről nevezi el a pesti városrészeket. Így kapta a nevét a Józsefváros is – mondta el Sántha Péterné, a kerület alpolgármestere. Számos fontos közintézmény kapott itt helyet az évszázadok alatt. Közöttük talán a legrangosabb a Magyar Nemzeti Múzeum. Sok színvonalas, kulturális rendezvény zajlik a falain belül és a kertjében is. Várhatóan ilyen lesz a Márton-napi Hungarikum Ünnep is, melynek során pénteken Rossini, Bizet, Liszt Ferenc, Offenbach, J. Strauss, Brahms művei hangzanak majd el a Vajda Gipsy Koncertzenekar előadásában és fellép Furudate Yukako japán hegedűművész.

(Farkasdi) Egy nemrég napfényre került, 1930-as évekből származó hagyományt kíván feleleveníteni az Álomautó Múzeum – jelentette be Farkasdi Károly, a cég tulajdonosa. Az történt ugyanis – mintegy nyolcvan évvel ezelőtt – hogy a londoni Ritz szálló igazgatója egy kecskeméti látogatása alkalmával annyira megszerette a számára feltálalt sült libát, hogy attól kezdve magánrepülőgéppel szállították minden évben Kecskemétről Londonba, a szállodába, a friss, kemencében, agyagtálban készült libasültet, májával. A sültliba-express, mai szemmel nézve is fantasztikus dolog és egyben jól jelzi, milyen volt a magyar gasztronómia értéke, megbecsülése a világban. Az érdeklődők erről további részleteket is megismerhetnek a rendezvény során és megkóstolhatják az Álomautó Múzeum újborát. November 15-én, pénteken pedig egy pohár forralt bort is kaphatnak a felnőttek – ingyen.