2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Már a célegyenesben

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52703"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ral-dij_1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> Már csak néhány hét és kezdetét veszi a hazai borkedvelő társadalom egyik legnagyobb eseménye a Magyar Borút Rallye. Ha az előkészületektől a rajtig terjedő időt is egy külön verseny részének tekintjük, a mezőny már a célegyenesbe fordult.

Már csak néhány hét és kezdetét veszi a hazai borkedvelő társadalom egyik legnagyobb eseménye a Magyar Borút Rallye. Ha az előkészületektől a rajtig terjedő időt is egy külön verseny részének tekintjük, a mezőny már a célegyenesbe fordult.

Már csak néhány hét és kezdetét veszi a hazai borkedvelő társadalom egyik legnagyobb eseménye a Magyar Borút Rallye. Ha az előkészületektől a rajtig terjedő időt is egy külön verseny részének tekintjük, a mezőny már a célegyenesbe fordult.

Ferjáncz Attila az ismert autóversenyző annyit elárulhatott: az útvonal kiválasztása, kijelölése már 99 százalékban készen van. Több mint hétszáz kilométernyi távolság áll majd a versenyzők előtt. Az első napon Budapestről, a Parlament elöl indulva, Zalakarosig kell eljutni. Itt töltik az első éjszakát. A másodikat Siófokon, az Azur szállóban, és onnan – jókora kerülővel – érkeznek majd vissza a kiindulási helyükre.

Az első nap mindig hosszú, közel háromszáz kilométert kell ekkor megtenni. Agárd lesz az egyik állomás, innen Somlóhegyre megy tovább a csapat. Még akik korábban már részt is vettek a rallyen, azok sem nagyon jártak errefelé. Nem fogják megbánni, hogy erre jöttek. Igaz, nem lesz egyszerű a rájuk váró feladat, mert keskeny hegyi utacskákon kell gyorsan, de szabályosan végigmenni, ám reméljük, ezt gond nélkül meg tudják majd oldani. Utána Szentgyörgyvár a következő megálló. Viszonylag messze van, de sikerült olyan utat találni, ahol még biztosan nem járt senki sem, hacsak el nem tévedt valamikor. Innen Nagyradára, a Cézár Pincészetbe vezet az út és ezzel vége is az első napnak, Irány a szálloda! Különösebben szokatlan próbatétel ezen a napon nem vár a versenyzőkre, ha nem számítjuk, hogy nem a KRESZ-t módosították a közelmúltban, hanem a büntetési tételeket. Mindig lesz útközben traffipax és szondázás is.

A második nap viszonylag könnyűnek számít. Marcali, Rádpuszta, lesz az útvonal, itt kerül sor a hagyományos talicskatoló versenyre. Zamárdiban a Szt. Kristóf Pincészet a következő megálló, ahol íjászversenyen kell majd bizonyítani a rátermettséget. Siófok innen már valóban csak egy ugrás.

Siófokról Budapestig az út túl egyszerű volna, ezért a résztvevők – Harc közbeiktatásával – felkeresik a Brill Pálinkafőzdét. Itt igen finom, sok versenyen győztes pálinkákat készítenek. Bonyhádon újabb játékban lehet értékes pontokat szerezni, mielőtt bekanyarodhatnának a versenyzők Szekszárdon a Bodri Pincészet, majd a Takler és a Fritz Pincészet udvarára. Innen már valóban Budapest felé fordíthatják a kormányt.

Schmidt Győző a Borút Rallye társelnöke, borász. Feladata a pincészetek kiválasztása, a velük való tárgyalás, egyeztetés. A kiválasztás szempontja volt, hogy a fogyasztók által ismertek mellett, a kisebbek is szerepet kapjanak. Somlón például a Tornai Pince a nagyobbak közé tartozik, ők kitűnően reprezentálják a borvidék kínálatát. A kultúrált borfogyasztás mellett, az utóbbi időben mindinkább teret hódít a kultúrált pálinkafogyasztás. Ezért került a programba az idén két pálinkafőzde is. A bor és a pálinka kapcsolata a törkölyön keresztül is erős. A Brillnél például a Bock és a Heimann Pincészet meghatározott borainak törkölyéből főznek, összesen tíznél is több, különböző törkölypálinkát. A másik helyszínnel, az Agárdi Pálinkafőzdével együtt nagy jól jelenítik meg a fellendülőben lévő hazai pálinkakészítés jellemvonásait. A versenyzőket bizonyára próbára fogja tenni, amikor illat alapján kell majd felismerni a pálinkákat. Mint eddig mindig, most is lesznek tesztkérdések a borokkal, előállításukkal kapcsolatban. A Magyar Borút Rallye a pincészetek számára is lehetőség, hogy megmutassák magukat a versenyzőknek. Egyik legnagyobb hozadéka, hogy akik most rövid látogatást tettek itt – ott, később visszajárnak a nekik megtetszett pincébe. Ilyenkor jobb alkalom van a bemutatkozásra, mint egy kiállításon, ahol csak a borral találkozik az érdeklődő. Láttatva az előállítás módját még nagyobb bizalmat tud ébreszteni a pincészet maga és a termékei iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.