2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hibrid busz teszt a budapesti utcákon

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52701"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/IMG_8962.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A BKV ezúttal a Volvo legújabb fejlesztését, a Volvo 7700 Hybrid névre hallgató autóbuszát teszteli 2011. augusztus 4. és augusztus 10. között. A kivételes hajtású jármű  egy héten át a 8-as autóbuszok útvonalán szállítja az utasokat.</p> <p> 

A BKV ezúttal a Volvo legújabb fejlesztését, a Volvo 7700 Hybrid névre hallgató autóbuszát teszteli 2011. augusztus 4. és augusztus 10. között. A kivételes hajtású jármű  egy héten át a 8-as autóbuszok útvonalán szállítja az utasokat.

 

A BKV ezúttal a Volvo legújabb fejlesztését, a Volvo 7700 Hybrid névre hallgató autóbuszát teszteli 2011. augusztus 4. és augusztus 10. között. A kivételes hajtású jármű  egy héten át a 8-as autóbuszok útvonalán szállítja az utasokat.

 

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV számára egyaránt különleges lehetőség, hogy egy olyan szóló autóbuszról szerezhetnek közvetlen üzemeltetési tapasztalatokat, amely párhuzamos hibrid kialakítású. Ez azt jelenti, hogy a hajtáslánc egy 215 lóerős Volvo D5F  dízel- és egy 160 lóerős elektromos motort is tartalmaz, és ezek egymástól függetlenül, vagy akár egyszerre is üzemelhetnek, miközben egy vezérlőrendszer optimalizálja működésüket. A rendszer fékezéskor visszanyeri, és egy akkumulátorban tárolja a fékenergiát, amely a következő gyorsításkor az elektromos motort hajtja. A motor automatikusan leáll a buszmegállókban, és elektromos meghajtással indul el, majd ha az autóbusz eléri a nagyjából 20 km/órás sebességet, a dízelmotor is hozzájárul a jármű mozgatásához, és a továbbiakban optimalizált módon működik a két erőforrás.

A 12 méteres autóbusz három, kétszárnyú ajtaja, széles középső folyosója és sík padlója, a második ajtónál kihajtható rámpája, térdeplő funkciója megkönnyíti az utasok fel- és leszállását, de a 95 fő szállítására tervezett jármű legnagyobb előnye a – még a korszerűbb városi autóbuszokhoz képest is – a gyártó adatai szerint legalább 35 százalékkal alacsonyabb üzemanyag fogyasztás és károsanyag-kibocsátás. Az autóbusz központi vezérlőegysége ráadásul a sofőrök vezetési stílusát is felismeri, és figyelembe veszi a hajtás megosztása során. Az autóbusz menetrendjét, műszaki leírását, valamint a róla készült fotókat megtalálják a BKVhonlapján, a BKV-zó menüpont alatt a Járműtesztekre kattintva. 

 Az autóbuszon való utazás – mint minden autóbuszteszt ideje alatt – most is ingyenes. Cserébe csak az utasok véleményét kérik. Tapasztalataikat megoszthatják  írásban az ugyfelszolgalat@bkv.hu  e-mail címre írva, illetve honlap online ügyfélszolgálatán, de ha szívesebben mondanák el észrevételeiket telefonon, ügyfélszolgálati munkatársak a 06-1-258-4636-os telefonszámon fogadják hívásukat. Különösen számítanak az utasok véleményére az utasülések számát, elhelyezkedését, az ülések közötti folyosó méretét, a kapaszkodók mennyiségét, a kapaszkodási lehetőséget illetően, de hasonlóan fontos szempont az utazás során tapasztalt komfortérzet, az utastájékoztatás minősége, valamint a jármű megjelenése, esztétikuma is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.