Még vége sincs ennek az esztendőnek, a készülődés máris megkezdődött. Belátható közelségbe került a téli szezon legrangosabb eseménye: a 2008. évi Operabál.

 

Még vége sincs ennek az esztendőnek, a készülődés máris megkezdődött. Belátható közelségbe került a téli szezon legrangosabb eseménye: a 2008. évi Operabál.

 A bált jövőre február 2-án rendezik és annyi máris kiderült róla, hogy messze földön híres hagyományai mellett számos újdonságot és érdekességet is ígérnek a szervezők. A bál főpróbáját egy rejtvénypályázat keretében már a múlt évben is megnyitották az idősek előtt. Most is várják azon nyugdíjas korú, de a szívükben fiatal jelentkezőket, akik talán emlékeznek a régi bálok hangulatára, és kíváncsiak e legújabbnak is a kulisszatitkaira!

Az elmúlt Operabál alkalmával is szép számmal jelentkeztek megfejtésekkel nyugdíjasok, elküldve városuk, falujuk képeslapját, s a helyes megfejtők közül a legszerencsésebb harminc pár a bál délelőttjén bepillantást kaphatott – és ezúttal is kaphat majd – a Budapesti Operabál kulisszatitkaiba és megismerkedhet történetével. Az Operabál délelőttjén ismét megnyitják a kapukat a nyertes nyugdíjasok előtt. A főpróba idős, de mégis örökifjú vendégei a királyi páholyban még egy pohárka, erre a napra palackozott Operabál Pezsgővel is koccinthatnak valamennyiünk egészségére.

A bálokat eddig minden évben egy meghatározott téma, ötlet köré építették fel. Volt, amikor a vendégeket a Mantuai herceg fogadta, most a központi gondolat a mese lesz. A mesék világát eleveníti majd meg a 2008-as Operabál. Talán ezért is döntöttek úgy a rendezők, hogy megismétlik a tavaly már nagy sikerrel bevált Hamupipőke keresést. Felhívásuk nyomán idén is jelentkezhetnek e-mailen azok a lányok, akik egyébként nem juthatnának el az Operabálba, hogy kipróbálják, vajon illik-e reájuk a báli topánka. A tavalyi bál előtt több mint félezer jelentkező közül sorsolhatták ki azt a húsz lányt, akik felpróbálhatták a báli cipőt. Közülük az öt legszerencsésebb vehetett részt az Operabálon, mint Operabáli Hamupipőke.

Azok, akik január 6-ig fényképes önéletrajzzal jelentkeznek a hamupipoke@operabal.com e-mail címen, ismét esélyt kapnak. Ha illik lábukra a cipellő, és a szerencse is nekik kedvez, részt vehetnek a 2008-as Operabálon. Öt Hamupipőkét sorsol ki az Operabál Jótündére a jelentkezők közül. Az öt szerencsést a Jótündér az alkalomhoz illően fel is öltözteti. Keleti Andreától még táncórákat is kapnak, és egy idősebb hozzátartozójuk, pl. nagymamájuk elkísérheti őket, hogy aztán mindenkinek mesélhesse milyen kedves volt az ő „Hamupipőke-unokája" ezen az izgalmas estén.

A hagyományokhoz híven műsort a hófehér báli ruhába és fekete frakkba öltözött nyitótáncosok bevonulása nyitja meg. A műsorban Vizin Viktória és Kovácsházi István operaénekesek mellett fellépnek a Táncművészeti Főiskola ifjú növendékei is, akik egy Triccs-Traccs polkával készülnek. Az Operabálok történetében először, tíz híres divattervező kreációin keresztül mutatják be a báli divatot egy haute couture divat show-val. Az est során az Operaház nagyzenekara mellett Mága Zoltán, az Ungár zenekar, a Bergendy zenekar, Bakacsi Béla, a Babos Band, az Old Sámson zenekar és a Bonnie és Clyde tánczenekar gondoskodik a jó hangulatról.

 Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hagyományos báli táncok mellett a résztvevők szívesen táncolnak csárdást és egyéb magyar táncokat is. Persze csak azok, akik tudják. Annak érdekében, hogy ők minél többen legyenek, 23 óra tájban Keleti Andrea segítségével egy rögtönzött csárdás táncoktatást tartanak a báli vendégeknek, akik ezt követően mindjárt alkalmazhatják is a tanultakat az Operabál közel ezer négyzetméteres táncparkettjén. A csárdáshoz a zenét Mága Zoltán szolgáltatja.

A báli vendégek visszajelzése alapján idén először egy szokatlan újításra is készülnek a rendezők. A helyszíni segítséget bármely vendég igénybe veheti, akinek smink- vagy frizuraigazításra, ruhajavításra, gombfelvarrásra vagy akár a hosszú és kimerítő tánc után egy frissítő talpmasszázsra van szüksége.

Ugyancsak hagyomány, hogy a bálhoz valamilyen jótékonysági akció is kapcsolódik. A báli bevételekből a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, 1500 adag meleg ételt, Gundel gulyáslevest osztanak szét a rászorulók között. Az ételosztás mellett tüdőszűrő busszal és más hasznos programokkal várják mindazokat, akik úgy érzik, hogy élni szeretnének a lehetőséggel. Az ételosztásra február 2-án, a bál napján 13.00 órakor, a tervek szerint a Blaha Lujza téren kerül sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük