Tizenhárom országból 22 különböző szervezet – légitársaság, utazási irodák, hotelek – képviselői érkeztek Európába, hogy bemutassák, miért is vonzó Afrika. A népes küldöttség egy-egy napot töltött Prágában, Budapesten és Varsóban.

Tizenhárom országból 22 különböző szervezet – légitársaság, utazási irodák, hotelek – képviselői érkeztek Európába, hogy bemutassák, miért is vonzó Afrika. A népes küldöttség egy-egy napot töltött Prágában, Budapesten és Varsóban.

A Houston Travel Marketing Services és a Travel Advance által szervezett „Spotlight on Africa" sikeres rendezvény volt. A meghívott magyar utazási szakemberek rengeteg információval gazdagodtak. A Travel Advance képviselője, Lenka Fidranská is egy sereg okot sorolt fel, amiért érdemes Afrikába utazni. Elsősorban a háborítatlan természet az, ami még nagyon sok országban megtalálható. A szabadon élő vadállatok, az ősi életkörülményeiket megtartó népek évezredes kultúrája, az Indiai-óceán páratlan élővilága, a tengerparti üdülőhelyek kényelme, a városokban a szórakozóhelyek által kínált lehetőségek – és mindezek kombinációja, a pihenés, kikapcsolódás különleges élményét nyújtja. Afrika nem csak éghajlata miatt meleg kontinens, az ott élők is meleg, barátságos légkört teremtenek a látogatóknak. Aki még nem járt Afrikában, annak Kenyát, Zanzibárt vagy Dél-Afrikát érdemes először felkeresni – javasolta a marketing szakértő. (www.travel-advance.com)

Tehsin Takim, a Takims Holidays igazgatója szerint Tanzániának három nagy attrakciója van. Az első a nemzeti parkokban biztonságban élő állatvilág. Különösen a Ngorongoro Kráter és a Serengeti világhírű, hiszen itt láthatók az „öt nagy" tagjai, az elefánt, az orrszarvú, az oroszlán, a bivaly és a leopárd. A második az állatok vonulása északra és nyugatra december és március között, keresve az elegendő táplálékot és vizet. Augusztustól októberig a masai vidéken tartózkodnak, utána visszatérnek Serengetibe. A harmadik fő vonzerő pedig a Kilimandzsáró, Afrika legmagasabb hegye. Minden évben turisták ezrei érkeznek, hogy feljussanak az 5895 méter magas csúcsra, ahonnan tiszta időben 150 kilométer távolságra is ellátni. A csúcs meghódításához nem kell hegymászó tapasztalat csak megfelelő egészségi állapot. Az öt kiépített útvonalon éjszakai szálláshelyek is várják a bátor kalandozókat. Sokan keresik fel Tanzánia tengerparti üdülőhelyeit is. Különösen Zanzibár szigete népszerű. A beutazás is egyszerű az országba, a vízumot mindjárt a repülőtéren kiállítják ötven dollárért. (www.takimsholidays.com)

Megerősítette ezt a Bluebays Hotels igazgatója, Andrew Smith is. Az Indiai-óceán szigete, Zanzibár gyönyörű, történelme érdekes, a tengerpartja csodálatos. Az európaiak azért is szeretik, mert az időeltolódás mindössze két óra, így a repülőút senkit nem visel meg. A sziget korábban évszázadokig szultanátus volt, a legenda szerint az Ezeregy éjszaka történetei is itt játszódtak. Az öreg városok még őrzik ezt a páratlan atmoszférát. Az éghajlat trópusi, az esős évszakban – októberben, novemberben – gyors záporokra kell számítani. A szállodalánchoz három, ötcsillagos szálloda tartozik. A Bluebay és a Sultan Sands közvetlenül vízparti, mindkettőnek hosszan elnyúló, fehérhomokos strandja van, a szobák az óceánra néznek. A Bluebay ezen kívül még a rendkívül széles „Zanzibár ágyairól" is híres. A Sultan-ban 76 lakosztály különálló, afrikai stílusú kerek házakban kapott helyet. A harmadik, az arab kereskedőházat idéző Beyt al Chai Stone Town egyik nyugalmas pontján, közel a tengerparthoz áll. (www.bluebayzanzibar.com)

A sziget legújabb szállodája a Hideway of Nungwi még csak április 30-án fog megnyílni, de marketing igazgatója Antonella Archidiacomo már eljött Budapestre. A közvetlenül az óceánpartra épült, különleges kialakítású szállodát elsősorban azoknak ajánlják, aki a szafari vagy a Kilimandzsáró megmászásának fáradalmait egy egzotikus kertben szeretnék kipihenni. Megtetézve esetleg egy „kék szafarival", ahol a hajó fedélzetéről delfineket csodálhatnak meg és egy jellegzetes afrikai ebédet is elfogyaszthatnak közben. A szállodában „all inclusive" vagy félpanziós ellátást is kínálnak, néhány alkalommal a vacsorát nem az étteremben, hanem a szabad ég alatt, a medence partján szolgálják majd fel. A közeli város éttermeiben lehetőség van impala, zebra vagy krokodilhúsból készült ételek megkóstolására is. Zanzibár, mint „fűszer sziget" is híres, a szegfűszegen kívül az itt szintén jól termő bors, kardamon, szerecsendió és fahéj nyújt jómódot a helyiek számára. A fűszerpiac az egykori rabszolgapiac mellett, színes és különleges látványosság. (www.hideawaynungwi.com)

A Clasic Safaris szinte egész Kelet-Afrikába kínál jól szervezett utakat – mondta el Robert Cullens, a cég prágai és budapesti képviselője. Utasaik szárazföldi és hőlégballonos légiszafarikon vehetnek részt, meglátogathatnak tíznél több nemzeti parkot, pihenhetnek a tengerparton, és ez az iroda is indít túrákat a Kilimandzsáróra. A majdnem hétmillió évvel ezelőtt keletkezett és sok országon áthúzódó Rift Valley madárvilágáról híres. Kelet-Afrika legnagyobb őserdeje Uganda dél-nyugati és Ruanda északi részén fekszik. Ez a gorillák birodalma. Akár külön kalandnak is tekinthető az afrikai konyha megismerése. Kenya és Tanzánia területén 115 különböző népcsoport él és mindegyiknek megvannak a saját ételei. Ezeken felül a városokban az európai, az arab, a kínai, a japán konyha képviselői pont úgy megtalálhatók, mint bárhol máshol a világban. (www.africaclassicescapes.com)

A kávé hazájából, Etiópiából Mulugeta Dubale, a Pathfinder Tour igazgatója jött el Budapestre. Az iroda főleg különféle szafari-túrák szervezésével foglalkozik. Az ország egyik vonzereje háromezer évnél is öregebb kultúrája és természeti értékekben sem szegény. A Simien Nemzeti Parkot az UNESCO világörökség listájára is felvették. Az itt élő vadkecskék a világon sehol máshol nem találhatók. Etiópiában nyolcvan különböző népcsoport él, mindegyik őrzi saját nyelvét, történelmét. Lakói négy nagy vallás követői. Ősi, tradicionális hitűeken kívül zsidók, keresztények és muszlimok lakják, ebből adódóan sok a régi, szép templom. Különleges az etióp írásmód is: 253 betűből áll. A gazdaság alapját a kávé adja, 87 különböző fajtát termesztenek, a világ három legjobb kávéja innen származik. (www.ethiopathtour.com)

Sokan, akik Kelet-Afrikában már jártak, szeretnének megismerkedni Afrika egy másik arcával. Ők gyakran választják Dél-Afrikát úti célnak – tapasztalta Martina Vollmer, az African Travel Concept (ATC) egyik igazgatója. Dél-Afrika az a hely, amiről azt mondják: itt az idő lassabban múlik, mert a természetközeli népek között megszűnik a rohanás. A „nagy öt" is hatra egészül ki, a sorhoz ugyanis a bálnák is csatlakoznak. Cap Town-tól délre még pingvinek is élnek, a városközponttól félórányi távolságra fekvő tágas telepüket szívesen keresik fel a turisták. A tágas szavanna lélegzetelállító hegyekkel, a sivatag trópusi esőerdőkkel, az ezeréves kultúra a lüktető nagyvárosi élettel váltakozik. A végtelen hosszan elnyúló tengerparton kényelmes szállodákat találunk és itt vannak a világ legjobb golfpályái is. A magyarok számára különösen kedvező, hogy ebben az országban kiváló borok készülnek – gyakran magyar borászok közreműködésével. (www.atctravel.co.za)

Akik Magyarországról Afrikába utaznának, legkényelmesebben a kontinens legnagyobb légitársaságával a South African Airways segítségével tehetik. Hazai képviselője a Tensi Aviation és Buzás Andrea, akitől azt is megtudtuk, hogy már tizenegyedszer nyerte el az „Afrika legjobb légitársasága" címet. Ráadásul a legpontosabb is, járatai 92,7 százalékos pontossággal tartják be a menetidőt. Johannesburgból kiindulóan még több mint ötven másik célállomás is elérhető vele, és ez a szám évről-évre bővül. Budapestről Londonban, Münchenben vagy Frankfurtban átszállva juthatunk el az afrikai repülőterekre. A gépek roppant kényelmesek, az ülések sortávolsága még a turista osztályon is nagyobb, mint más társaságok járatain. Az előzetes székfoglalás ingyenes és ami apróság, de kellemessé teszi az utat: a fedélzeten dél-afrikai borokat kínálnak. (www.flysaa.com)

A bemutatón felsorakoztatott turisztikai célpontok közül a magyar utazók számára a Seychelles-szigetek a legismertebbek. Innen négy vállalkozás is megjelent a rendezvényen. A Seychelles Tourism Board képviselője Sara Jupiter, elsősorban a szigorúan védett, érintetlen természet szépségeit ajánlotta figyelmünkbe. A száztizenöt szigetből álló csoport egész évben kitűnő lehetőséget kínál a búvárkodásra, sznorkellezésre. A legkedvezőbb mégis az április – május és október – november, amikor a víz hőmérséklete 29 C fok is lehet és harminc méter mélységig is átlátszó. Áprilistól októberig az időjárás szárazabb, az esős monszun karácsony táján éri el. A szigetek roppant népszerűek a házasulandók és a nászutasok körében és a golfozás szerelmesei is szívesen keresik fel. Először rendezték meg 2012 júniusában az „Elme, test és lélek" fesztivált, ami a hegymászás, a meditáció, valamint az ajurvédikus gyógyászat ötvözete volt és a jövőben minden évben megismételni szándékoznak. Egy külön érdekesség a szigetlakók nyelve a kreol, ami régi francia alapú angol keverék. (www.seychelles.travel)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük