Salud! azaz egészségedre, spanyolul. Ez az a kifejezés, amelyet minden Mexikóba utazó tequila rajongónak érdemes megtanulnia. A mariachi zene, poncsók és kaktuszok hazája sokakat lenyűgöz, az agave ital kedvelőinek pedig kifejezetten ajánlott mostantól a guadalajarai Casa Herradura-t is meglátogatniuk.

Salud! azaz egészségedre, spanyolul. Ez az a kifejezés, amelyet minden Mexikóba utazó tequila rajongónak érdemes megtanulnia. A mariachi zene, poncsók és kaktuszok hazája sokakat lenyűgöz, az agave ital kedvelőinek pedig kifejezetten ajánlott mostantól a guadalajarai Casa Herradura-t is meglátogatniuk.

 

A Casa Herradura-t a világ leginkább látogatásra ajánlott lepárlói közé választották.

Itt készítik a hazánkban is népszerű el Jimador tequilát. A téli ünnepek elmúltával, sokszor érezhetjük úgy, hogy már éppen elég volt a hidegből és szürkeségből. Ilyenkor jön el az ideje a nyaralás megtervezésének, vagy a hirtelen felindulásból történő utazásnak. A tequilát kedvelők útja ez esetben csakis Mexikóba vezethet.

 

Hazánk egyik legkedveltebb tequilája, a 100% kék  agave-ből készült el Jimador is ott, a guadalajarai Casa Herradurában születik. Igazán különleges élmény az eredeti gyár meglátogatása, sőt már az oda vezető út is: a hegyek és agave ültetvények által körülvett lepárlóhoz egy úgynevezett, Tequila Expresszel juthatnak el a mexikói ital szerelmesei.

Az izgalmas gőzmozdonyos utazás után a festői környezetben autentikus mariachi zenét hallgatva pillanthatunk be a díjnyertes blanco, reposado és anejo tequilák készítésének rejtelmeibe, valamint megismerhetjük az ital alapanyagául szolgáló, különleges kék agave legendáját is.

 

A múlt évben Kaliforniában negyedik alkalommal megrendezett Spirits International Prestige versenyen az alkoholok szerelmeseit lenyűgözte az el Jimador Reposado. A nagyszabású verseny legfőbb érdeme abban rejlik, hogy hűen tükrözi a vásárlóközönség ízlését és a keresletet. Hiszen az elismeréseket egy civil fogyasztókból álló bizottság ítéli oda az azt kiérdemlő szeszesitaloknak. Azaz a zsűri tagjainak semmilyen köze nem lehet forgalmazókhoz, nagykereskedőkhöz vagy viszonteladókhoz, és természetesen soraikban italszakértők sem foglalhatnak helyet. Az esemény világszerte megmozgatta a lepárlókat, Ausztráliától Skócián át Sri Lankáig nevezték italaikat a mesterek. A mexikói 100%-ig agavéból készült el Jimador Reposado a zsűri „Kiváló Platina" minősítését nyerte el.

 

Keresztes Ferenc, az első el Jimador Tequila Kupa nyertese meghódítva Európát, fődíjként ellátogathatott a világhírű tequila agavé földekkel körülölelt szeszfőzdéjébe, ahonnan hivatásos jimadorként, koktél titkokkal a tarsolyában tért haza. Guadalajara városából a „Tequila expresszel" egyenesen a világhírű Casa Harredura haciendára érkezett, ahol bevezették az isteni nedű féltve őrzött hagyományaiba, az első agavé kivágásától az első aranyló tequilacseppig. Beállt a növények mesteri aratói, az „El jimador"-ok közé, akik megosztották vele a generációról generációra öröklődő aprólékos munka titkát, amely az ital lelkét adja.

 

Az El Jimador nemzetközi kupán nem kisebb feladat vár a profi mixerekre: meghatározni Mexikó elsőszámú tequilájának jövőbeli arcát. A versenyzők feladata eredeti long drink, eredeti koktél és eredeti shot italok készítése. A győzteseket mindhárom kategóriában megkoronázzák és a legeredetibb stílus képviselője azon túl, hogy mindent visz, egy életre szóló szakmai élménnyel gazdagodik: eljuthat a legendás mexikói Casa Herradurába és betekintést nyerhet az el Jimador lepárló üzemének életébe.

 

http://www.eljimador.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük