Könnyű lenne válaszolni arra a kérdésre, hogy ki ismeri az Operaház külső és belső világát egyaránt a legjobban? Ki más, mint Szinetár Miklós? Hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalataiból szemelgetve, most könyvet jelentetett meg.

 

 Könnyű lenne válaszolni arra a kérdésre, hogy ki ismeri az Operaház külső és belső világát egyaránt a legjobban? Ki más, mint Szinetár Miklós? Hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalataiból szemelgetve, most könyvet jelentetett meg.

Kálmándy Mihály operaénekes Dallal köszöntötte a könyv bemutatójára meghívottakat Kálmándy Mihály operaénekes. Verdi operájából, Az álarcosbál harmadik felvonásából adott elő egy részletet, Pfeiffer Gyula zongora kíséretével. Az ária kiválasztása nem volt véletlen. Szinetár Miklós könyve: az Operán innen, operán túl, két részből áll. Az első, inkább művészetinek nevezhető, ahol a világ operafesztiváljaival kapcsolatos tapasztalataiból válogatott, a második a küzdelmét mutatja be a mindenkori kormányok hivatalban lévő, a kultúrát irányító személyiségeivel.

Szinetár Miklós Az álarcosbál a politikáról szól – adta meg a magyarázatot Szinetár Miklós. – Azt látjuk benne, hogy az élet tele van összesküvésekkel, a politikai válságból nincs kiút, és ha mégis megoldódik, minden kezdődik elölről! Ebben az operában persze van magánélet is – benne a szerelem – és van olyan része is, ami egyszerűen csak dallam, amit elviszünk magunkkal. Végül pedig ott van a nagyszerű emberi teljesítmény, az énekeseké. Ez a négy dolog, így együtt sehol sincs meg, csakis az operákban.

Az én életem is erről szól; mindig nyakig elöntött a politika, de ott volt benne a szépség, a művészet is.

A Magyar Állami Operaház egykor főigazgatója azt is bevallotta, hogy az ő ízléséhez legközelebb az angliai Glyndebourne operafesztiválja áll. Egy részlet a könyvből: „…az előadás előtt egy órával pezsgősüveggel e kézben ott bóklásznak a fűben a vendégek, a kényelmesebbek kempingasztalokat állítanak, a még ragyogó napsütésben a lazac mellett gyertya ég.Az előadások hatkor kezdődnek (a felvonások között 90 perces szünettel), de hogy legyen idő a vacsorára a vendégek már öt körül érkeznek, autóval – vonattal. …a londoni Viktória pályaudvarról indulók derűsen várakoznak szmokingban, nagyestélyiben, karjukon pokróccal, piknikes kosárral, mellettük mezitláb és rövidnadrágban turisták, festett vörös hajú punkok, tisztes nyugdíjasok és kukában turkáló szegény emberek. És nem köt bele senki senkibe, irigylésre méltó jelenet."

 Nem irigykedem, tisztelet van bennem – mondta el a könyvről Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Benne van egy élet tapasztalata, amiből sokat lehet tanulni. Rendkívül sokszínű információk tárháza, olykor mosolyogtató, humoros stílusban. Nagy tudás birtoklásáról árulkodik. Az időrendi sorra felfűzött levelezés kifejezetten tanulságos. Kiderül belőle, hogyan marad magára egy vezető, mert az őt irányítók sem tudják, mit akarnak. A leírt gondolatok elemzése sokat segíthetne napjaink vezetőinek. Jó lenne, ha eljönne az idő, amikor a megfelelő stratégia együttgondolkodás révén jönne létre!

 Izgalmas része a könyvnek, hogy a „no name", tehát valódi felelősséget nem viselő embereknek milyen hatalmuk van a minisztériumokban. A kötetet bizonyára évezettel forgatják majd azok, akiket érdekel a határainkon kívül zajló kulturális élet, de azok is akik nem tartoznak a megrögzött operába járók közé. A történetekből merítve, másként nehezen hozzáférhető élményekhez juthatnak.

Szinetár Miklós

Operán innen, operán túl

ISBN 978-963-87690-0-8

Kiadja az Editorial Kft.

Ára: 2200.-Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük